Testovi mobitela

SAMSUNG Galaxy Camera

Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera Galaxy Camera
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1900 / 2100
Dimenzije uređaja (mm) 128,7 x 70,8 x 19,1
Masa uređaja (g) 305
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 720 x 1280
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 16 megapiksela (4736 x 3384)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1650
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno SNS integracija, dolazi u bijeloj i crnoj boji, 21x optički zoom, Xenon flash, Dropbox 50 GB, A-GPS/
Gdje kupiti
Cijena 4.098 kn
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Najinteresantniji hibrid
Autor: Ivan Luzar

Bilo je samo pitanje vremena i proizvođača. Svima je bilo jasno da je prelazak Androida na digitalnu kameru bio i više nego prirodan. Samsung Galaxy Camera je jedan od prvih predstavnika ovog novonastalog „bojnog polja“

Samsung Galaxy Camera je čudna kombinacija operacijskog sustava namijenjenog mobitelima, ali na digitalnoj kameri. U suštini, radi se o punokrvnom fotoaparatu na koji je dodan Android operativni sustav. Ovo nije prvi fotoaparat s pametnim operativnim sustavom Android - nešto ranije Nikon je predstavio model Coolpix S800c. Da li je to dobra kombinacija, te što nam je smetalo, saznajte u nastavku vrlo opsežnog testa.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358277160.JPG

Sadržaj pakiranja

Samsung Galaxy Camera koju smo imali prilike testirati došla je  u visokoj kvadratnoj kutiji bijele boje sa slikom samog uređaja te USB punjačem i USB kabelom dužine 100 cm.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358277246.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Iz prve se vidi da se kod Samsung Galaxy Camere ne radi o običnom kompaktnom digitalnom fotoaparatu. Zbog težine od 305 g i debljine od 35 mm teško će stati u džep traperica, ali će ipak svoje mjesto pronaći u nekom od većih džepova u jakni ili pak u nekoj dodatnoj torbici. Zahvaljujući ogromnom 4,8 inčnom ekranu, broj tipaka je nešto manji nego kod drugih kamera, budući da se gotovo sve kontrole osim tipke za zaključavanje, zuma, shuttera i blica vrše preko ekrana osjetljivog na dodir. Samo pozicioniranje tih tipaka je klasično kao kod drugih digitalnih fotoaparata.

Shutter i zum se nalaze na gornjem bridu u desnom kutu, lijevo od njih je tipka za zaključavanje, a na samom lijevom kraju nalazi se mehanizam blica, koji iskače pritiskom na gumb koji se nalazi na vrhu lijevog brida. Desna strana udomljuje 3,5 mm audio izlaz, microUSB port i otvor za vezicu.

S donje strane nalazimo jedan od rijetkih komada plastike na Galaxy Cameri, pokrov baterije. Pokrov baterije je unatoč plastici vrlo čvrst, te ima otvor s pokrovom za microHDMI priključak. Pohvalan je i navoj za stativ napravljen od metala, nešto što se rjeđe viđa u kompaktnim kamerama. Konkurencija češće pribjegava plastičnim navojima koji pak ne odaju dojam dugovječnosti.

Materijali iskorišteni su vrlo visoke kvalitete. Tamno plavo kućište napravljeno je od metala s mat premazom vrlo ugodnim na dodir, dok je gumirana „grba“ za čvršće ležanje u ruci napravljena od gume sa sitnim udubinama. Zamjerku bismo uputili mehanizmu blica koji je relativno labav i zbog kojeg sam blic ne bismo iz prve mogli vratiti u uređaj.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358277518.JPG

Ekran i tipkovnica

Super LCD ekran Galaxy Kamere od 4,8 inča i 720p rezolucije je pomalo iznenađenje, budući da su na ostalim high-end uređajima Galaxy (S3, Note 2) serije ugrađeni Super AMOLED paneli. Unatoč tome, ekran je vrlo dobar, pogotovo pod direktnim osvjetljenjem sunca. Upravo zbog te odlične vidljivosti, okular nije nedostajao. Jedino područje gdje bi ekran mogao biti bolji je prikaz tamnijih tonova, poglavito crne boje, koja djeluje pomalo sivkasto. Samsung nas je ipak razmazio sa svojim odličnim AMOLED ekranima.

Pomalo je bizarno pričati o tipkovnici na digitalnoj kameri, no tipkovnica Samsung Galaxy Camere je istovjetna onoj koju nalazimo na ostatku Galaxy serije. Precizna je kao i kod drugih modela, no pisanje po njoj je podosta neugodno iskustvo. Neugodno nije zbog same tipkovnice, niti zbog ekrana, već zbog objektiva i grbe na prednjoj strani kućišta. Navikli smo tipkati na uređajima koji su gotovo ravni ili s tek blagim zakrivljenjima, no na ovakvom kućištu definitivno nismo. Zbog toga se stječe dojam velike nesigurnosti i nezgrapnosti pri korištenju, te smo više pribjegavali pisanju kažiprstom desne ruke, držeći Galaxy Cameru lijevom. Iskoristiti palčeve za pisanje bio je veliki izazov.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358277584.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Android 4.1.1 s TouchWiz prilagodbom neodoljivo podsjeća na ostatak Galaxy serije. Glavna promjena su navigacijske tipke na ekranu, slično kao što viđamo na novijim Googleovim Nexus modelima. Osim toga, sučelje je gotovo identično.

Za razliku od ostalih fotoaparata, Galaxy Camera se ne isključuje kada se pritisne tipka za zaključavanje (isključivanje kod ostalih), već odlazi u standby mod poput ostalih Android uređaja. Ako se pak želi potpuno isključiti kamera, potrebno je dulje držati tipku za zaključavanje i odabrati isključivanje. To je pomalo neobično obzirom da se radi o kameri, no nije neobično za Android uređaje. Postoji mogućnost automatskog isključivanja nakon 24 sata standbya koja bi trebala osigurati veću autonomiju.

Samo sučelje radi vrlo brzo, s vrlo malo lagova. Čak bismo rekli da radi nešto malo brže nego kod ostalih iz Galaxy serije!

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358277597.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Iako Samsung Galaxy Camera ima utor za SIM karticu, pozivi nisu mogući nego se taj utor koristi samo za smještaj 3G data kartice. Unatoč tome posjeduje imenik koji je istovjetan ostatku Galaxy serije. Neograničenog je kapaciteta i nudi neograničen broj polja koji se mogu pridjenuti kontaktu.

Kao i svaki Android uređaj, Samsung Galaxy Camera dopušta duboku integraciju društvenih mreža u sam sustav. Tako je primjerice moguće slati sliku iz galerije direktno na bilo koju društvenu mrežu koja ima predinstaliranu aplikaciju. Aplikacije su dostupne na Google Play Storeu, a osim predinstaliranog Instagrama, nalazimo i Samsungov ChatOn instant messaging program.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358277613.JPG

E-mail i poruke

Samsung Galaxy Camera, kako je to često kod Android uređaja, posjeduje dvije aplikacije za E-mail. Prva je za Googleov Gmail, a druga je za konfiguraciju svih ostalih mail servisa. Sam rad tih aplikacija je tekao bez ikakvih poteškoća, makar nam se činilo malo čudno odgovarati na mailove preko fotoaparata.

Za razliku od poziva, Samsung Galaxy Camera može slati SMS poruke. Sama aplikacija je uobičajena za Galaxy seriju te nudi mnoštvo mogućnosti, no još uvijek nedostaje mogućnost kreiranja foldera.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358277867.JPG

Procesor, memorija

Četverojezgreni Exynos 4412 radnog takta 1,4 GHz i 1 GB RAM memorije odlične su specifikacije ne samo za digitalni fotoaparat, već i za smartphone. Ovaj čipset je ujedno i štedljiv na energiji i pruža zavidne performanse.

Dostupno je 3,97 GB interne memorije koja je proširiva putem microSD kartice maksimalnog kapaciteta 32 GB. Fotografije i aplikacije dijele istu memoriju, stoga je vrlo nezahvalno pisati o maksimalnom kapacitetu fotografija. Gledano teoretski, maksimalni kapacitet za slike na internoj memoriji je oko 1700 fotografija, budući da svaka zauzima oko 2,5 MB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358277914.JPG

Benchmark test

Ovo nam je prvi puta da testiramo benchmark na digitalnoj kameri! Poput smartphoneova i tableta, Samsung Galaxy Cameru testirali smo Vellamom i Quadrant Standardom.

Vellamo ocjenjuje Galaxy Cameru s 1459 bodova za HTML5 (malo lošije od Samsung Galaxy S3 i malo bolje od Sony Xperia S), te s 403 boda za Metal dio testa, nešto bolje od Samsung Galaxy Nexusa i malo lošije od LG P880. U Quadrant Standardu, ovaj neobičan uređaj postiže odličnih 3848 bodova.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358278426.JPG

Baterija i trajanje

Deklarirani kapacitet je 1650 mAh, što ne zvuči tako loše. No u praksi smo uspjeli slikati oko 250 slika prije nego što smo morali spojiti punjač. Broj od 250 slika ne zvuči tako loše iz prve, no pogledamo li ostale kompaktne digitalne fotoaparate, oni mogu postići i do 500 slika s jednim punjenjem. Kada smo uređaj koristili za web browsing 1 sat i slušali glazbu također 1 sat, uspjeli bi okinuti oko 200 slika.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358278500.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Samsung Galaxy Camera nije samo digitalni fotoaparat, već uređaj koji nudi odlično multimedijsko iskustvo. Galerija je usko povezana s aplikacijom za fotografiranje pa je prijelaz iz jedne u drugu gotovo instantan. Sučelje galerije i fotoaparata je također vrlo slično, kod tih aplikacija automatski nestaju navigacijske tipka na dnu uređaja, te se njihova funkcionalnost seli u gornji lijevi kut ekrana. Takvim pozicioniranjem stječe se dojam da se ovdje ipak u prvoj liniji radi o digitalnoj kameri.

Reprodukcija glazbenih datoteka moguća je putem Music Player aplikacije koja vizualno djeluje kao da je sa starije generacije Androida. Reprodukcija preko ugrađenog zvučnika je nešto skromnije kvalitete, ali dobre glasnoće. Krckanja su prisutna tek  pri vrlo visokim tonovima zvuka.

3,5 mm priključak testirali smo pomoću Sonyjevih MDR-EX10LP slušalica te je zvuk na njima bio zadovoljavajuće kvalitete. Basovi su bili izrađeni i bez ikakvih šumova, no sam volumen zvuka bio je pomalo tih. Budući da zum kotačić regulira glasnoću, često nam se desilo da u džepu jakne slučajno stišamo ili pojačamo zvuk.

Reprodukcija videa je bezbrižna te je iz same galerije moguće pokrenuti mnoštvo video formata. Nismo primijetili niti jedan frame drop, niti kašnjenje slike ili zvuka. Zahvaljujući velikom 4,8 inča LCD ekranu, gledanje videa je pravi užitak, čak i ukoliko sunčevo svijetlo pada na ekran.

FM-radio
nije ugrađen, no postoje alternative na Google Play Storeu (npr. domaći Slooshaj!) koje omogućavaju streamanje FM-radija preko Interneta.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358278630.JPG

Fotoaparat i video

Kod Galaxy Camere ne radi se o mobitelu kojem je postavljen bolji objektiv. Ovdje se radi o kvalitetnom CMOS senzoru s pozadinskim osvjetljenjem uparenim s objektivom s 21x zumom ekvivalentnog 23-483 mm za 35 mm kameru. Specifikacijama se plasira značajno iznad konvencionalnih point and shoot kamera u klasu super zum kamera. Maksimalna aperatura iznosi f/2.8, dok pri telefotou je f/5.9.

Sve postavke je moguće ručno namjestiti preko izbornika. Maksimalna ISO osjetljivost iznosi ISO 3.200, no pri toj osjetljivosti vidljiv je poveći šum, što je običaj za digitalne kamere. Najveća brzina slikanja iznosi 1/2.000 sekundi, dok najsporija iznosi 16 sekundi. Primijetili smo da u automatskom modu brzina slikanja nikad ne prelazi 1/8 sekunde. Nažalost nigdje se ne navodi u automatskom modu kojom se brzinom slika, već se mora naknadno pogledati u EXIF informacije slike. Upravo zbog toga nismo znali koliko dugo trebamo držati aparat mirnim, niti da li se zaledio ili dalje slika. Rezultat toga su slike s zamućivanjima i pomicanjima što je najviše osjetljivo po noći.

Što je više dostupnog svijetla, time je i bolja slika. Pri velikoj količini svjetlosti, boje i kontrast su vrlo dobri, no kvaliteta zauzima silaznu putanju smanjenjem svjetlosti. Gubitak svjetlosti, Samsung Galaxy Camera pokušava kompenzirati povišenjem ISO vrijednosti, no to najčešće rezultira u šumu i smanjenju oštrine.

Jedna od blagodati imanja touchscreena na fotoaparatu je mogućnost biranja objekta za fokusiranje. Dovoljno je samo dodirnuti na željeno područje za fokusiranje. Time „prenošenje fokusa“ postaje nepotrebno te se proces vrlo pojednostavljuje.

Makro mod je vrlo oštar i brz no zahtjeva podosta svjetla. Najbolje makro slike uspjeli smo izvući pri direktnom obasjavanju. Makro je moguć već od 2,5 cm udaljenosti od objekta te posjeduje 3 moda. Niski, srednji i visoki, ovisno o tome koje je tonove potrebno naglasiti.

Bljeskalica skrivena u kućištu vrlo je jaka i kalibrirana tako da postiže najbolji efekt na više od 2 metra udaljenja od objekta. Sve ispod 2 metra iskrivljuje boje, pa tako npr. crvena boja može prijeći u ružičastu.

Video snimanje je na vrlo visokoj razini te je maksimalna rezolucija videa 1080p pri 30 fps. Osvjetljavanje se vrlo brzo prilagođava svjetlosnim uvjetima, no fokus reagira nešto sporije, iako puno bolje od današnjih smartphoneova. Tijekom snimanja moguće je zumiranje kotačićem za zum, a pritiskom na tipku za slikanje, pohranjuje se slika, neovisno o videu.

Sama aplikacija fotoaparata nudi pregršt mogućnosti, poput spomenutog ručnog podešavanja svih svojstava za slikanje te nudi razne filtre i predefinirane modove slikanja. Sučelje je krajnje jednostavno i minimalističko te će se i oni skeptičniji prema Androidu na Galaxy Cameri odmah snaći. Automatsko biranje modova slikanja radi vrlo dobro te čak posjeduje mogućnost slikanja prema izvoru svjetlosti, što u praksi funkcionira mnogo bolje nego kod konkurencije.

Neke funkcionalnosti su prenesene iz Samsungove Galaxy Serije, poput biranja najbolje među 8 slikanih, slikanje smješka, prepoznavanje lica, slikanje na glasovnu komandu i drugih.

Jedan od glavnih pozitivnih argumenata Samsung Galaxy Camere je direktna sinkronizacija s Dropboxom čim se uspostavi Internet veza. Registracijom kamere na Dropbox dobiva se 50 GB podatkovnog prostora ne samo za fotografije, nego i za sve ostale podatke na 2 godine.

Tijekom našeg testiranja desilo nam se da se aplikacija fotoaparata nekoliko puta nenadano zaustavila, nakon čega bismo morali zaključati zaslon i pričekati da se objektiv uvuče. Nakon ponovnog otključavanja i otvaranja kamere, sve je radilo normalno, a ugodno je iznenađenje da nismo niti izgubili sliku pri kojoj se aplikacija zaustavila.

Fotografirano sa Samsung Galaxy Camerom:

 

 

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358278661.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Samsung Galaxy Cameru moguće je povezivati na puno više načina nego što smo navikli kod drugih kompaktnih digitalnih fotoaparata. Pristup Internetu moguć je preko mobilne mreže i Wi-Fija, dok je povezivanje s računalom moguće također preko Wi-Fija (pomoću Samsung Kies aplikacije), Bluetootha i micro USB kabela.

Out of the box nam se za pretraživanje Interneta nude dvije aplikacije, Standardni Samsungov Internet browser i Googleov Chrome. Oba svoje zadatke ispunjavaju odlično, bez grešaka u prikazu, no Chrome se nešto dulje pali od Samsungovog pretraživača.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358278851.JPG

Navigacija

Samsung Galaxy Camera isporučuje se samo s standardnim Googleovim kartama i Navigacijom koja ne podržava turn by turn navođenje u Hrvatskoj. Otvorenim pristupom na Google Play Store, dostupno je mnoštvo navigacijskih aplikacija, kao npr. domaći Mireo Don't Panic (besplatan za sedmodnevno korištenje + 7,99 € za kartu Hrvatske).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358279055.JPG

Uredski paket

Samsung Galaxy Camera ne dolazi s nikakvim uredskim aplikacijama, no one su dostupne na Google Play Storeu, kao npr. besplatni Kingsoft Office.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1358279076.JPG

Organizator i alarm

Umjesto Googleovog Kalendara nudi se Samsungov S-planer koji se automatski sinkronizira s Google računom. Alarm je implementiran u aplikaciju sata, no ako je uređaj isključen, alarm ne radi.

Aplikacije i igre

Samsung Galaxy Camera dolazi s pregršt aplikacija koje su specijalizirane za slike. Foto čarobnjak je aplikacija kojom se slike s malo napora preko jednostavnog sučelja mogu vrlo brzo i efikasno preraditi. Nalazimo još i Paper Artist program namijenjen najmlađima koji podsjeća na bojanku.

Skidanje aplikacije nije samo moguće preko Google Play Storea, već i preko Samsung Apps i Game Huba.

Zanimljivo je da Instagram dolazi predinstaliran na Galaxy Cameri, no sama Instagram aplikacija nije doživjela neke promjene. Glavni problem s Instagram aplikacijom je nemogućnost zumiranja preko zum tipke, budući da se zum kotačićem pojačava i stišava zvuk u svakoj aplikaciji osim kamere i galerije.

Cijena za Samsung Galaxy Cameru

Samsung Galaxy Camera dostupna je u T-Mobileu po cijeni od 4.098 kuna. S obzirom na sve što se dobije, cijena nam se čini i više nego fer.

Cool faktor

Samsung Galaxy Camera je zasigurno najcool digitalni fotoaparat na našem tržištu. Plavo metalno kućište i mogućnost direktnog uploada fotografija visoke kvalitete na razne društvene mreže glavni su ističući faktori koji uzdižu ovaj model od drugih.

Zaključak

Imamo osjećaj da je Samsung Galaxy Camera tek uvertira u tržišni segment kojeg tek očekuje pravi procvat. Svojim unikatnim funkcionalnostima i kvalitetom izrade nije teško zaboraviti neke nedostatke poput nešto slabije baterije i ponekih neizglađenosti slikanja. Iako Samsung Galaxy Camera ima na sebi odličan Android, sumnjamo da će ju korisnici koristiti kao svoj primarni uređaj koji će sa sobom nositi svaki dan, već mislimo da će naći svoje mjesto kod korisnika koji zahtijevaju više od svojih point and shoot, ali i super zum digitalnih fotoaparata.


Plus

+ Kvaliteta izrade
+ Ekran
+ Android OS na kameri
+ Zum
+ Direktna sinkronizacija s Dropboxom

 Minus

- Baterija

Konkurencija

Nikon COOLPIX S800c


Jedini pravi konkurent Galaxy Cameri je Nikon COOLPIX S800c. Oba modela posjeduju Android operativni sustav (Nikon ima zastarjeli 2.3 Gingerbread) i touchscreen, no Nikonova je dijagonala puno manja (3,5 inča vs. 4,8 inča). Oba modela posjeduju 16 megapikselne senzore, no Galaxy Camera ima osjetno veći zum (21x vs 10x). Nikon ima ugrađenih 1,7 GB podatkovnog prostora (proširiv SD karticama), dok Galaxy Camera ima duplo više (3,97 GB) proširivo microSD karticom. Cijena je Nikonu osjetno niža, te iznosi 2.998,75 kuna.

Panasonic DMC-TZ30
Glavni nedostatak Panasonica je nedostatak Android operativnog sustava, no to ne znači da je to automatski lošija kamera! Galaxy Camera ima samo blagu prednost u broju megapiksela (16 vs 14,1) i veličini zuma (21x vs 20x). Unatoč tome, Panasonic nudi mnoštvo naprednih funkcija koje nalazimo i na Samsungu, među kojima su GPS i prerađivanje slika na samom uređaju. Cijena za Panasonic DMC-TZ30 iznosi 2.399 kuna.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori