Testovi mobitela

SAMSUNG Galaxy Mini

Galaxy Mini Galaxy Mini Galaxy Mini Galaxy Mini Galaxy Mini Galaxy Mini Galaxy Mini Galaxy Mini Galaxy Mini Galaxy Mini Galaxy Mini Galaxy Mini Galaxy Mini
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 110,4 x 60,8 x 12,1
Masa uređaja (g) 105
Operativni sustav Android 2.2 Froyo
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 240
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1200
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Ozbiljan mobitel u mlađahnom ruhu
Autor: Miro Vučak

Ovaj Samsungov mobitel bi nekima mogao djelovati kao neozbiljan uređaj, no ne dajte se zavarati. Galaxy Mini je mnogo više od igračke.

Galaxy Mini je novoizdani Samsungov Android mobitel niže srednje klase. Predstavljen zajedno sa Samsungovim Galaxy Ace, Galaxy Fit i Galaxy Gio mobitelima, Galaxy Mini je najslabiji uređaj, te ako bi ga usporedili s Fit i Mini, našli bi vrlo malo razlike.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301559366.JPG

Sadržaj pakiranja

S obzirom da smo Galaxy Mini na test dobili bez originalnog pakiranja nemamo potpunu informaciju što će se u pakiranju nalaziti.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301559400.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Galaxy Mini djeluje nekako mlađahno. Prednja i stražnja strana mobitela su tamne boje i razdvojene su upadljivom svijetlo obojanom sredinom. Mini definitivno ne izgleda zastrašujuće (niti nešto posebno ozbiljno), ali sigurni smo da ga nitko neće zamijeniti s jeftinom igračkom. 

 

Uzmemo li u obzir plastičnu izradu, Galaxy Mini je kvalitetno građen. Čvrst je, stabilan i u rukama ne daje osjećaj labavosti. Stražnji poklopac mobitela ima urezane udubine, pa uređaj ne klizi iz ruke. Pri vrhu stražnje strane se nalazi leća. Nezaštićena je, no kako je Galaxy Mini zaobljenog oblika (blage izbočine pri vrhu i dnu) leća nikada ne dodiruje površinu kada je mobitel odložen.

 

Ispod ekrana se nalaze tri hardverske tipke: home, back i meni. Sve tri tipke djeluju stabilno, imaju veliku dodirnu površinu i dovoljno su udaljene jedna od druge. Na lijevoj strani mobitela su dvije tanke “+/-„ tipke za glasnoću, koje su oko milimetar izbočene iz tijela uređaja za lakši opip. Tipka za zaključavanje se nalazi na desnoj strani, iznad utora za microSD karticu. Utor je zatvoren i pozicioniran u obojanoj sredini uređaja. MicroUSB utor je isto tako ukomponiran, samo što se nalazi na vrhu mobitela. 3,5 milimetarski utor (za slušalice) je također pri vrhu, što je uvijek dobra vijest.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301559439.JPG

Ekran i tipkovnica

Od četiri novo predstavljena Galaxy mobitela, Mini je dobio slabiji ekran. Ekran od 3,14 inča je nešto manji nego na Galaxy Fitu, ali radi na istoj rezoluciji od 240x320 piksela. Isto kao kod Fita, niska rezolucija predstavlja jednu od najvećih mana ovog uređaja. Doduše, Galaxy Mini je planiran kao „moj prvi Android mobitel“ tako da niža razlučivost nije neko iznenađenje. Ekran je kapacitivni touchscreen s 256 tisuća boja i izuzev niske rezolucije nemamo neke zamjerke. Boje su žarke i dinamične, kontrast je solidan i vidljivost po sunčanim danima ne predstavlja nikakav problem.

 

Ovo je touchscreen mobitel pa je tipkovnica softverska. Sama po sebi je vrlo responzivna. Ekran poprilično točno hvata svaki dodir prsta tako da tipkanje teče poprilično glatko. Postavke pisanja se mogu promijeniti u Swipe mod i možemo reći da je pisanje u tom modu također glatko. Postoje još i opcije prepoznavanja rukopisa i interpretacija govora (bez podrške hrvatskog jezika), ali ako želite što brže i bezbolnije ukucati poruku, predlažemo da koristite Swipe.

 

Jedina znakovna tipka na tipkovnici je točka. Dužim pritiskom na ovu tipku otvara se mali izbornik s najuobičajenim znakovima (uskličnik, upitnik, zarez) i smiješcima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301559480.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Galaxy Mini vrti Android 2.2 Froyo i ima hrvatski izbornik. Uzmemo li u obzir da je Mini nešto slabiji Android mobitel, to je dobra vijest. Ne očekujemo nadogradnju na verziju 2.3 u neko skoro vrijeme, ali Froyova podrška za aplikacije je sasvim dovoljna za tržište koje Samsung cilja s ovim uređajem.

 

Sučelje je standardna Samsungova verzija androida. Pri dnu ekrana se nalaze četiri tipke za pozive, kontakte, pozive i meni. Desktop je razdijeljen na više ekrana koji se pregledavaju skroliranjem lijevo i desno. Moguće je dodati više ekrana (maksimalno sedam) i zahvaljujući multitouch podršci se vrlo brzo odzumira i pronađe točno onaj ekran koji želite. Isto vrijedi za navigaciju kroz meni.

 

Dropdown meniju se pristupa klizanjem prsta s vrha ekrana prema dolje. Tamo se nalaze notifikacije i tipke za paljenje/gašenje Wi-Fi-ja, Bluetootha, GPS-a, zvuka i auto rotacije.  Grafičko sučelje podržava dodavanje widgeta i shortcuta. Njihovo dodavanje i organizacija se postižu držanjem prsta na određenu ikonicu (ili prazno polje) i odabirom ili klizanjem željene ikonice. Vrlo jednostavno.

 

UI je relativno gladak. Većinu vremena radi zaista fluidno, no zna malo zapinjati ovisno o otvorenim pozadinskim aplikacijama. Na desktop smo stavili dinamičnu pozadinsku sliku (jednu jedinu koja dolazi s uređajem) i primijetili smo blagi pad fluidnosti sučelja. Statične pozadinske slike i fotografije nisu narušavale fluidnost.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301559535.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imeniku se brzo pristupi direktno s homescreena. Kontakte je moguće vrlo lako sinkronizirati s vašim Google korisničkim računom. Navigacija kroz imenik je vrlo jednostavna i dodatno je pojednostavljena s izbornikom pomoću kojega se brzo skače na određeno slovo abecede. Taj izbornik je svega par piksela širok i pojavi se na desnoj strani ekrana samo kada je mobitel pozicioniran uspravno. Tražilica je naravno prisutna. Moguće je definirati kontaktne grupe, a i ispisu aktivnosti (poziva/poruka) se lako pristupi.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301559714.JPG

E-mail i poruke

Već smo spomenuli da se vaši kontakti sinkroniziraju s Googleovim oblakom. Isto vrijedi za Gmail i Gtalk kontakte. Te dvije aplikacije dolaze predinstalirane. Moguće je ograničiti (ili kompletno isključiti) sinkronizaciju na korištenje samo Wi-Fi prometa, što je olakšanje za sve vas bez data paketa. Sučelje Gmail aplikacije je izrazito jednostavno. Poruke se skidaju samo u tekstualnom obliku pa je slike i attachmente potrebno ručno skinuti (naravno postoje tipke koje to omogućuju).  Ovo je isto implementirano za minimalizaciju neželjenog podatkovnog  prometa. Klijent za druge e-mail poslužitelje također dolazi pred instaliran.

 

Razgovori putem SMS poruka se prikazuju u instant messaging obliku. Kod izbora primatelja poruke se prikazuju i s e-mail kontaktima tako da ne morate paliti Gmail aplikaciju ako želite poslati brzinski e-mail. Moguće je simultano slanje SMS i e-mail poruka. Pretraga je ukomponirana pa ako želite brzo pronaći neku poslanu informaciju koju vam je netko poslao prije mjesec dana ne morate ručno čitati sve spremljene poruke.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301559588.JPG

Procesor, memorija

Galaxy Mini sadrži procesor takta 600 MHz. Ništa pretjerano impresivno za današnje standarde, no za entry level mobitel nije loše. Voljeli bi vidjeti malo veći procesorski takt, no nemamo se na što pretjerano žaliti. Mini sadrži 279 MB RAM memorije što nas je ugodno iznenadilo. Interna podatkovna memorija iznosi 181 MB i proširiva je microSD karticom (do 32 GB), dakle podatkovni prostor ne predstavlja problem.

Benchmark test

Quadrant je pokazao bodova. Galaxy Mini je tako 558 bodova, što je sredina u usporedbi s ostalim modelima koji su na tržištu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301559773.JPG

Baterija i trajanje

Baterija je kapaciteta 1200 mAh, što je manje od sestrinskog Galaxy Fita. Koristili smo mobitel u svakodnevnim uvjetima i iz baterije smo uspjeli izvući nešto više od dva dana rada. Pozivi su sveukupno trajali oko 40 minuta te smo poslali svega par poruka. Na kratko smo upalili Wi-Fi, GPS se vrtio otprilike pola dana i uz jednu sesiju EDGE podatkovnog prometa (što se ujedno pokazao kao najveći potrošač baterije) možemo reći da bi baterija zadovoljila prosječnog korisnika. U usporedbi s Galaxy Fitom je baterija slabija, no očito je učinkovitost potrošnje znatno veća kod Galaxy Minia.

Multimedija, FM radio, glazba

Zbog slabog procesora Flash nije podržan, no Youtube aplikacija dolazi predinstalirana. Pogledali smo par kratkih filmova u nižim rezolucijama i u aplikacijskom HD-u. Svi filmovi su bili gledljivi i nismo primijetili nikakve probleme. Ugrađeni video player podržava mali broj video formata, no moguće je gledati sve formate u nekim drugim aplikacijama. Isto kao kod Galaxy Fita, prikaz filmova većih rezolucija ne teče baš glatko, pa ne očekujte prikaz filmova u stvarnom HD-u.

 

RDS FM radio podrška je podržana, ali samo uz slušalice. Radio aplikacija uz ručno postavljanje radne frekvencije podržava i pretraživanje cijelog frekvencijskog područja. Tipke kojima možete spremiti omiljene radijske postaje su očite i cijelo sučelje je vrlo intuitivno.

 

Isto vrijedi i za glazbeni player. MicroSD kartica se skenira za bilo kakve multimedijske datoteke i glazba se sortira po izvođačima i albumima. Playliste se lako mijenjaju pa možete brzo dodavati ili brisati pjesme iz liste. Ako želite formirati kojekakvu kompilaciju, ne biste trebali imati problema. 5.1 podrška je i ovdje prisutna.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301560200.JPG

Fotoaparat i video

Kamera slika fotografije od najviše 3,2 megapiksela. Bljeskalica i autofokus na žalost nisu prisutni. Naprednih funkcija također nema, ali su prisutne neke osnovnije opcije kao što su izbor scene, rezolucije, jačine osvjetljenja i ISO nivoa. Ipak nije sve toliko crno, geooznačavanje i detekcija osmjeha su lijepi dodatci.

 

Fotografije su ispodprosječne te djeluju podosta mutno i zrnasto. Video snimanje (u QVGA rezoluciji) je nešto gore. Filmovi jesu fluidni, no kvaliteta zapisa je upitna. Dobro osvjetljenje poboljšava stvar, ali ne očekujte neko znatnije poboljšanje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301559845.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Galaxy Mini ima poprilično dobru povezivost. Već spomenuti Wi-Fi se upotpunjuje HSDPA-om od 7,2 Mb/s. Bluetooth je isto prisutan, ali u 2.1 inačici. Sve u svemu, povezivost je sasvim zadovoljavajuća.

 

Pretraživanje Interneta je moguće putem predinstaliranog preglednika. Web stranice se učitavaju relativno brzo, no njihova preglednost nije baš najbolja. Mali ekran je glavni krivac toga, no zahvaljujući multitouch podršci zumiranjem se vrlo lako navigira web stranicama. Osim pred instaliranog pretraživača, isprobali smo i Operu Mobile. Učitavanje web stranica traje nešto duže, no osim toga nemamo nikakve zamjerke.

Navigacija

Mini dolazi a integriranim GPS adapterom. Google Maps aplikacija se naravno upotpunjava GPS-om i to vrlo dobro. Lokacija uređaja se utvrđuje iznenađujuće brzo, čak i u zatvorenim prostorima. Same karte, adrese i točke interesa se skidaju preko podatkovnog prometa, pa se nemojte iznenaditi ako vam sjedne nešto veći račun nego inače.

Uredski paket

Quickoffice aplikacija je prisutna. Za brzinski pregled word, excel, powerpoint i PDF datoteka može poslužiti. Pregled datoteka je moguć s multitouch zumiranjem.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301560343.JPG

Organizator i alarm

Kalendarska aplikacija je više nego dovoljna za svačije potrebe. Sučelje je vrlo intuitivno. Događaji se upisuju po danima i moguće je vremenski definirati njihovo trajanje. Podsjetnici su također prisutni, kao i sinkronizacija s Google oblakom.

 

Alarm je također jednostavan. Možete postaviti koliko god alarma želite po točno definiranim danima. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1301560501.JPG

Aplikacije i igre

Uz sve već spomenute aplikacije, Galaxy Mini dolazi s memo, gallery, social hub,  latitude, task managerom i preglednikom datoteka. Ako vam išta nedostaje, tu je naravno i Market aplikacija.

 

Što se igara tiče, zahtjevnije igre će biti znatno usporene. To naravno ovisi koliko stvari se događa istovremeno. Isprobali smo Angry Birds i veći nivoi su bili praktički ne igrivi. Ako volite sudoku i peggle, onda ovo ne smatrajte kao neki veći minus.

Cijena

Mobitel je dostupan u ponudama mobilnih operatera, tako da cijena ovisi o paketu pretplate koju odaberete te potpisivanju ugovora na određeni period. U Simpa paketu uređaj je dostupan za 1048 kuna, s tim da je zaključan na T-Mobile mrežu.

Cool faktor

Cool faktor Galaxy Mini ponajviše može zahvaliti svojem izgledu – testni je primjerak imao zeleno obojanu bočnu stranu kućišta. Mali trag zelene boje nalazi se i oko središnje tipke ispod ekrana, koja ima metalni „štih“. Sviđa nam se i maštovit finiš poklopca baterije.

Zaključak

Od Samsungovih četiri novo predstavljenih mobitela Galaxy Mini je najslabiji. Sve u svemu, ne možemo reći da je mobitel loš. Za nečiji „prvi Android mobitel“, Galaxy Mini je dobra investicija, no ako želite uređaj sličnih, ali malo jačih karakteristika, obavezno bacite oko na  Ace i na Gio.

 

 

Plus

+ cijena

+ Froyo

+ povezivost

 

Minus

- ekran

- procesor

- kamera

Konkurencija

 

Samsung S5830 Galaxy Ace


 

Galaxy Ace ima ekran dijagonale 3,5 inča i rezolucije 320x480 piksela, dok je ekran Galaxyja Mini veličine 3,14 inča s rezolucijom od 240x320 piksela. Uz ekran, Galaxy Ace ima procesorski takt od 800 MHz i 512 MB RAM memorije, što je više od Galaxyja Mini, koji sadrži 279 MB i 600 MHz. Fotografije Galaxyja Mini su 3,2 megapikselne dok Ace fotografira s 5 megapiksela (s autofokusom i bljeskalicom).

 

Samsung Galaxy S5660 Gio

 

Galaxy Gio se nalazi negdje između Ace i Minija. Procesorski takt Galaxyja Gio je također 800 MHz, tako da taj dio prijašnje komparacije vrijedi i ovdje. Galaxy Gio ima ekran dimenzija 3,2 inča što je (skoro) isto kao kod Galaxyja Mini, no Gio podržava rezoluciju od 320x480 piksela, koja je veća od Galaxyja Mini (240x320). Oba mobitela slikaju fotografije veličine 3,2 megapiksela, no Galaxy Ace dolazi s bljeskalicom i autofokusom.

 

 

 

Komentari

jovaqn

28. rujna 2013 - 16:07 Prijavi neprimjeren komentar

ja ga nemam baš je zakon

tanja

31. svibnja 2013 - 22:42 Prijavi neprimjeren komentar

Dali se nekom dogodilo da mu je na ovom mobitelu otišla tipka za zakljucavanje.. uopće mi ne radi...zna li netko koliko bi koštao popravak te tipke??

tomo

05. svibnja 2013 - 19:18 Prijavi neprimjeren komentar

dobar dan mozel mi ko pomoc zskljucao sam mobitel a neznam lozinke

Peco

16. ožujka 2013 - 17:29 Prijavi neprimjeren komentar

Moze li mi ko reci kako se salje muzika preko Bluetooth-a jer stvarno ne znam

leo

30. siječnja 2013 - 21:16 Prijavi neprimjeren komentar

@DAKI neka te neko nazove i ti odmah prekineš sa tipkom back ili home

1 2 3 4 5 6 7 8

Odgovori