Testovi mobitela

SAMSUNG GT-S5050 Allure

GT-S5050 Allure GT-S5050 Allure GT-S5050 Allure GT-S5050 Allure
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 105 x 49 x 14,9
Masa uređaja (g) 102
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 240
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 800
Vrijeme razgovora 2G (h) 3,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 220
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 1,849,00 kn
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Baš za žene
Autor: Krunoslav Ćosić

Cirkoni koji okružuju fotoaparat naglašavaju izrazito ženski dizajn ovog mobitela

Kutija mobitela s razigranim ilustracijama, koje asociraju na cvjetiće – unutra je 100 posto ženski mobitel, odmah smo pomislili. I bili smo u pravu, jer se iza oznake S5050 krije novi mobitel iz Samsunga koji je namijenjen ženama. Podsjetimo se, prije osam godina Samsung je predstavio svoj prvi mobitel namijenjen ženama, model A400. Nakon toga je uslijedilo još nekoliko modela, koji su osim dizajna imali i neke mogućnosti i funkcionalnosti namijenjene baš ženama. Na modelu S5050 Allure (engl. očarati) nema takvih funkcionalnosti, naglasak je na dizajnu koji bi se trebao svidjeti ženama. A u našem dodatnom, mini testu ženski ga je spol ocijenio zanimljivim i primamljivim.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1260913975.jpg

Osjetljiv je na dodir

Mobitel u kliznom kućištu odaje dojam kvalitetne završne obrade – klizni je mehanizam jako kvalitetan i ugodan za korištenje. Mobitel je izrađen od sjajne tvrde plastike s crnim finišem. Ali, čim se otvori klizni mehanizam, do izražaja dolazi druga boja – zagasito roza boja. Tipična ženska boja. Pogled na stražnju stranu otkriva, osim 3,2-megapikselnog fotoaparata i cirkone koji okružuju leću fotoaparata. Završni crni premaz na poklopcu baterije prate razigrane linije, koje se nastavljaju pored bljeskalice fotoaparata. U ovom dijelu testa moramo spomenuti i torbicu koja se dobije uz uređaj, koja je pravi fashion dodatak.
Tipke uređaja su osjetljive na dodir, ali ne sve nego samo funkcijske ispod ekrana te zelena i crvena tipka. Kako je i vidljivo, na uređaju nema zelene i crvene tipke, koristimo izraze koji su uobičajeni za te dvije tipke. U praksi su nam se touch-tipke pokazale dosta osjetljivima, ali zahtijevaju i određeno pažljivije korištenje, jer se nalaze dosta blizu navigacijske tipke s kojom se kreće kroz izbornik i obavlja odabir funkcija. Tada se zna dogoditi slučajni pritisak na «crvenu» tipku, tako da je sve potrebno ispočetka napraviti. U svakom je slučaju potreban oprez. Ono što spašava cijelu stvar u slučaju slučajne pogreške jeste pamćenje telefona – telefon nakon izlaska iz izbornika pamti zadnje otvoreni podizbornik i svaki sljedeći nivo tako da je upravljanje puno lakše i jednostavnije. Odlično rješenje!

Dizajn - ženski

Allure ima solidno velik AMOLED ekran dijagonale 2,2 inča, na kojem se prikazuje 12 ikona izbornika, na tipično ženskoj pozadini. Ženske boje i cvjetići pratili su nas kroz sve nivoe izbornika. Čini nam se da bi kretanje kroz izbornik moglo biti i nešto brže.
Već smo pohvalili pamćenje odabranih podizbornika, a unutar podizbornika se nalaze četiri tvorničke teme – tri su tipično ženske, jedna može proći kao neutralna, a vlasnica telefona moći će i sama napraviti svoju temu uz pomoć predložaka koji se nalaze u telefonu. Ili pak više različitih ženskih tema. Mušku temu nije moguće napraviti. Telefonski imenik kapaciteta 1000 kontakata omogućuje ne samo pretraživanje imena kontakata (moguće je pretraživati bilo koji dio imena ili prezimena), nego naprednije pretraživanje – pretraživanje brojeva i adresa.
Kako su žene slabiji spol, Samsung se pobrinuo da im pomogne u kritičnim situacijama putem funkcija SOS poruka – pritiskom četiri puta za redom na tipku za glasnoću poslat će se SOS poruka na prethodno definirane telefonske brojeve. Ukoliko iz ženske torbice nestane Allure, i neka druga žena odluči koristiti ovaj mobitel, neće imati sreće s njime. Naime, čim se u telefon ubaci neka druga SIM kartica telefon će automatski, bez ikakvog vidljivog znaka, poslati SMS poruku na predefinirani broj telefona. Na taj ćete način znati tko koristi vaš mobitel, te o tome obavijestiti policiju. Ukoliko je nestanku ovog mobitela pridonijela muška ruka, kako bi telefon bio poklonjen pripadnici ljepšeg spola, vrlo brzo će biti razotkriven i osramoćen. Tako da se ovaj telefon ne isplati ukrasti. Moramo spomenuti još jednu Samsungovu praktičnu funkcionalnost – lažni poziv. Odlično rješenje za spas s dosadnog sastanka ili pak od susjede koja bi čavrljala barem pola sata o tome kako joj je zagorio ručak i da su se zbog toga ona i njezin (gladni) muž svađali.
U mobitelu smo naišli na podizbornik Preračunavanje, a tamo su bile mogućnosti preračunavanja valute, duljine, mase, volumena, površine i temperature. Ništa od preračunavanja veličina haljina ili cipela, što bi zasigurno puno više zanimalo žene. Masa ih vjerojatno neće baš previše zanimati.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1260914024.jpg

Multimedijalno

Fotoaparat nudi auto fokus (nešto je sporiji, treba mu oko sekunda dok fokusira i okine), fotkanje samo ako se osoba nasmije ukoliko se uključi opcija prepoznavanja osmijeha, a moguće je fotografijama dodati Polaroid efekt s personaliziranim tekstom. Odličan efekt, tada fotografija izgleda kao na fotoaparatima Polaroid koji su obilježili 80-te godine, a koji su omogućavali razvijanje fotografije kroz nekoliko minuta, a fotografije su imale karakterističan bijeli okvir. FM radio je stvarno napredan – omogućuje snimanje radio programa u memoriju i kasnije preslušavanje. Fenomenalno, funkcija koja se ne viđa na mobitelima.
Na kraju možemo zaključiti kako je Samsung napravio dobar ženski mobitel, ali kojem nedostaju neke tipičnije softverske funkcionalnosti, dok je dizajn u potpunosti podređen ciljanoj publici – žene bi trebale biti očarane s njime. Takav mu je naziv, a tako je pokazao i naš test među ženskom publikom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1260914053.jpg

INFO

0. Naziv uređaja: S5050 Allure
1. Proizvođač: Samsung
2. Ekran: 240x320, 2,2''
3. Memorija: 40 MB + micro SD (max 8 GB)
4. Baterija: Li-Ion 800 mAh (3,5 sati razgovora ili 220 sati na čekanju)
5. Fotoaparat: 3,2 megapiksela, auto fokus
6. Komunikacija: Bluetooth 2.0, USB 2.0, EDGE
7. Dimenzije i masa: 109 x 46 x 14,9 mm, 102 g


Europatrade mobile, 01 / 2040-255, www.et-mobile.net
1.699 kn

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori