Testovi mobitela

SAMSUNG Galaxy Ace

Galaxy Ace Galaxy Ace Galaxy Ace Galaxy Ace Galaxy Ace Galaxy Ace Galaxy Ace Galaxy Ace Galaxy Ace
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 113 x 60 x 12
Masa uređaja (g) 113
Operativni sustav Android 2.2 Froyo
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1350
Vrijeme razgovora 2G (h) 6,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 420
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Napredan, ali neoriginalan
Autor: Branko Kos

Imitacija već viđenog kućišta i popularni Android 2.2. Froyo nisu ostavili dubok trag na zasićenom tržištu pametnih telefona

Uvod

 

Stigli smo u vrijeme u kojemu je Internet postao zastupljen više nego što je to bilo ikada do sada. Stoga ne čudi da su pametni telefoni postali must have proizvod svakog barem malo zainteresiranog u veće mogućnosti njegovog mobilnog ljubimca. U ovom trenu na tržištu je najveći dio tog kolača odnio Google sa svojom Android platformom koja postaje neizostavna kod gotovo svih proizvođača mobitela današnjice. Samim time ponovno nam je u ruke stigao novi primjerak Galaxy serije, kodnog broja S5830 te umjetničkog imena Galaxy Ace. Uređaj pokrenut na Android platformi verzije 2.2 koji iako iznimno naprednih funkcija na nas nije ostavio pretjerano pozitivan utisak zbog detalja koji ga ne svrstavaju u nešto novo i posebno, ali su ga od konkurencije izdvojili kvalitetan fotoaparat te veliki zaslon.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301049518.JPG

Sadržaj pakiranja

Uređaj koji je došao na test nije bio s originalnim pakiranjem već samo s punjačom, stoga nismo u mogućnosti donijeti kompletan izvještaj o opremi koja nam stiže u serijskom pakiranju.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301049573.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Dizajn je moramo priznati izazvao prave polemike kada smo ga prvi puta uhvatili u ruke i detaljnije pogledali. I onima koji nisu toliko upućeni u mobilne telefone na prvi pogled jasno je da je ovaj uređaj dizajnom i izradom svojevrsna simbioza posljednja 2 modela Appleovog iPhonea, kako s prednje tako i sa stražnje strane.

 

Naime, pogledavši telefon sa stražnje strane zahvaljujući sjajnoj crnoj plastici oblih rubova srebrnim logom pri dnu mobitel neodoljivo podsjeća na iPhone 3G /3G S dok je prednja strana s srebrnim obrubom faktički kopija aktualnog modela.

 

Kalifornijski proizvođač nam ponovno dokazuje kako je od izlaska iPhonea 3G nametnuo novi standard cjelokupnoj mobilnoj industriji koji se od tada prati iz koraka u korak i to od strane svih ostalih sudionika globalnog tržište mobilne telefonije.

 

Ipak, obrub je za razliku od iPhonea kod ovog modela plastičan pa u cjelokupnom dojmu ipak odaje dojam jeftinijeg uređaja. Jasno, Galaxy Ace je i jeftiniji od iPhonea, i to za gotovo četiri puta.

 

Ergonomski, telefonu nemamo što zamjeriti. Obli rubovi odlični su za džep uskih hlača, no također i u ruci je telefon iznimno ugodan za korištenje. Dimenzije i masa uređaji zadovoljili su nas dajući plus pogotovo za masu od 113 grama koja je ze telefon ovakvih karakteristika zaista mala te će i ženski dio populacije s time biti jako zadovoljan zbog malenih torbica u kojima se često nalazi mnogo nepotrebnih stvari pa svaka redukcija mase za njih predstavlja oduševljenje.

 

(Ne)sretno je rješenje smještanje mini USB konektora za punjač na vrh telefona što će prilikom korištenja telefona dok se puni dodatno otežati stvar.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301049600.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran u ovom uređaju zadovoljavajućih je 3,5 inča s kojim ćete nesmetano raditi bez obzira radi li se o pretraživanju Interneta, komuniciranju preko društvenih mreža, igranju igara ili pisanju velikog broja tekstualnih ili e-mail poruka. Rezolucija je 320x480 piksela upotpunjeno s 16 milijuna boja.

 

Ispod ekrana nalaze se tri tipke. Jedna pravokutnog oblika sa srebrnim rubom koju je potrebno kratko pritisnuti kako bismo izašli iz aplikacije ili radnje u kojoj se trenutno nalazimo. Dulji pritisak oslobađa dodatni pod izbornik u kojem vidimo koje smo aplikacije nedavno imali otvorene te kratko rečeno služi za multitasking.

 

S lijeve i desne strane te tipke nalazi se dodirna tipka za ulazak u podizbornik funkcija za podešavanje personaliziranih funkcija vašeg ljubimca, a s desne je strane dodirna tipka – strelica za povratak u prethodni izbornik. S bočne strane također se nalaze tipke.

 

Na desnoj strani je tipka za paljenje i gašenje samog uređaja dok je s lijeve strane tipka za poglašnjavanje i stišavanje zvuka. Zanimljivo je smješten i utor za memorijsku karticu. Baš na sredini desne strane kao što je to i kod najnovijeg iPhonea, ali je tamo riječ o utoru za mini SIM karticu.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Operativni je sustav već nekoliko puta spomenut i nebrojeno puta testiran stoga se o njemu već mnogo zna. Android operativni sustav, verzije 2.2 pravi je izbor za početno korištenje ovom platformom. Mogućnost nadogradnje u ovom trenutku nije nam poznata no vjerujemo da će s vremenom i to postati moguće tako da će tada vaš uređaj ponovno živnuti u novom ruhu.

 

Jednostavnost i intuitivnost Androida nikoga ne ostavlja ravnodušnim pogotovo u kombinaciji s Touchwiz sučeljem Samsunga koje omogućava dodavanje widgeta na glavni ekran te tako olakšava pristup svim vama glavnim funkcijama uređaja.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301049637.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Neograničen broj unosa u imenik omogućava dodavanje jednog kontakt s mnogo drugih podataka. Znači uz samo jedan kontakt moći ćete pridružiti sve telefonske brojeve, adrese, slike za pozivanje što u današnje vrijeme sve veći broj korisnika koristi, posebice kod pametnih telefona koji imaju iznimno veliku mogućnost personalizacije.

 

Društvene mreže su zastupljene putem aplikacija u Android Marketu pa će tako globalno najzastupljeniji Facebook naći mjestu i u vašem džepu tako da ćete momentalno postavljati statuse, slike vama dragih osoba ili lokacija kako bi vaši prijatelji znali gdje ste, kako se osjećate i što vas je tog dana razveselilo.

 

Ono što valja izdvojiti je Gtalk za komunikaciju s vašim prijateljima iz liste kontakata Gmaila. Baš takav način komunikacije uz potrošenih svega nekoliko kilobajta iz podatkovnog paketa vaše tarife koji neizostavno morate imati služite li se pametnim telefonom bit će dovoljan razlog da izostavite nepotrebno dopisivanje skupim tekstualnim porukama.

E-mail i poruke

E-mail poruke na ovom, ali i na svakom drugom uređaju pogonjenom Android operativnim sustavom odlično su riješene. Zahvaljujući dobrom odazivu dodirnog zaslona pogreške su već nakon prvog e-maila svedene na minimum. Gmail kao osnovni e-mail klijent Androida posjeduje svoju zasebnu ikonu kojom momentalno pristupate svojem korisničkom računu, dok je druga ikona e-maila poslužila za ručni unos postavki nekog drugog e-mail klijenta.

 

Ono što nam se iznimno svidjelo kod e-mail poruka je klasična „spajalica“ za dodavanje priloga svih vrsta u e-mail poruku. Tekstualne su poruke na već spomenutoj tipkovnici ugodne za pisati, no vjerujemo da će ipak uz sve mogućnosti komunikacije s ovakvim uređajem one ipak biti slabije zastupljene.

Procesor, memorija

Qualcomm QCT MSM7227-1 Turbo procesor jačine 800 MHz nije dvojezgreni, ali ta stavka ne umanjuje njegov brzi rad i pouzdanost prilikom korištenja. Ni u jednom trenutku testa uređaj nije zastao ili se smrznuo već je sve svoje zadatke ozbiljno izvršavao.

 

Ipak, veliki minus ide na malenu internu memoriju od 158 MB uz koju ćete nesumnjivo morati kupiti microSD karticu od recimo 16 GB. Šteta za tako malu memoriju, no ipak u nekom segmentu mora i ovaj mališan kaskati u odnosu na svoje ozbiljnije protivnike.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301049668.JPG

Benchmark test

Na benchmark testu (koristili smo Quadrant) ovaj je uređaj kategoriziran baš u onu klasu u koju bismo ga i sami smjestili. Zadovoljavajućih 581 bodova u ukupnom poretku njegovih karakteristika daje do znanja da se radi o naprednom uređaju, ali s kojim ćete se samo naviknuti na Android i na pametni telefon kao takav.

 

Nakon njega definitivno ćete posegnuti dublje u džep i nabaviti nešto bolje i jače kako bi u potpunosti zadovoljilo vaš sve veći apetit za napredak u mobilnom komuniciranju.

Baterija i trajanje

S obzirom da su uređaji ovakvog tipa veliki potrošači kako zbog procesora, velikog i zahtjevnog zaslona tako i zbog konstantnog korištenja uređaja misleći pritom na Internet pretraživanje i e-mail baterija na Galaxy Aceu dobro se nosila na testu. U uređaj je stavljena
Li-Ion baterija jačine 1350 mAh koja nudi 420 h u stanju čekanja te 6,5 h razgovora.

Ipak, u praksi se ta brojka ipak uz konstantno korištenje smanjila tako da je do punjenja telefon izdržao otprilike 4 sata korištenja i nešto više od jednog dana ukupnog vremena bez prikapčanja na punjač.

Vjerujemo da će ipak većini to biti dovoljno jer tako i tako se najveći broj korisnika danas zadovoljava baterijom koja ih neće iznevjeriti u pola dana već će izdržati jedan normalni radni dan, od ustajanja ujutro pa do kasnog odlaska u krevet.

Multimedija, FM radio, glazba

Multimedija je relativan pojam pametnog telefona posebice uzevši u obzir da je ovo generacija mobitela koji žive na otvaranju YouTube filmića, uređivanju fotografija, navigaciji i sličnim zahtjevnim funkcijama s kojima se i Galaxy Ace odlično nosi. FM radio je podržan, ali samo s naglavnim slušalicama što možemo navesti kao minus jer nam je slušanje radija kudikamo zabavnije dok stoji na stolu, radionici ili sličnom mjestu.

 

Glazbu je moguće prebacivati putem Bluetootha pa je stoga sve izrazito jednostavno. Aplikacija u telefonu pod imenom allShare čak omogućava reprodukciju glazbe preko mobitela, ali s nekog drugog uređaja u vašoj blizini.

Fotoaparat i video

S ovim uređajem ne možemo reći da ćete probuditi skrivenog fotografa u sebi, ali da ćete uvijek snimiti brzu i kvalitetnu fotografiju ne možemo osporiti. Aparat razlučivosti 5 megapiksela sa stabilizacijom slike, auto fokusom i LED bljeskalicom posao će na razini odraditi kako pod dnevnim tako i pod noćnim svjetlom.

 

Video snimanje nije na zavidnoj razini pa zato za njega možemo upotrijebiti dobru nam staru poslovicu „koliko para - toliko muzike“.

Povezivost i Internet pretraživač

Načelno najbitnije je spomenuti Wi-Fi povezivost bez koje ne bi mogli zamisliti ovakav telefon jer mnoge su aplikacije prevelike da bi se dale skidati samo putem internetskog podatkovnog paketa u vašoj tarifi. Ovako, sve su dostupne i brzo se skidaju. Osim bežičnog pristupa moguće je datoteke dijeliti i putem Bluetootha te preko USB kabela za računalo.

Navigacija

Implementirana turn by turn navigacija bez glasovne podrške dovesti će vas na odredište uz malo muke. Za ozbiljnije navigiranje s vašim mobilnim ljubimcem savjetujemo kupnju nekog ozbiljnijeg softvera za navigaciju od provjerenih proizvođača jer ćete time olakšati sebi, a i biti sigurniji u prometu.

Uredski paket

Zahvaljujući već nekoliko puta spomenutom Android Marketu sami ćete odlučiti kako ćete postaviti uredske aplikacije na uređaj i na taj način eliminirati beskorisne i staviti baš ono što vama odgovara. Ipak, implementirani ThinkFree office će dopustiti lagano baratanje s dokumentima svih vrsta.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301049694.JPG

Organizator i alarm

Alarm kao takav funkcija je koju nitko ne voli, jer zamislite, budi vas ujutro. Ipak, i to Galaxy Ace odrađuje dobro i najbitnije glasno tako da nećete prespavati radni dan. Organizator je osmišljen prilično Outlookovski sa satima u koje moramo upisati podsjetnik dok je zapisnik za razne podsjetnike prilično isti kao kod kalifornijskog gadgeta.

Aplikacije i igre

Govoreći o aplikacijama i igrama u uređajima ovakvih moćnog softverskih sposobnosti prvotno treba napomenuti da su njegova ograničenja iznimno velika. Naravno da u ovom segmentu glavnu riječ vodi Android Market, on-line trgovina s više od 200.000 aplikacija s poslovnim, zabavnim, korisnim i beskorisnim koje će vaše vrijeme prikratiti kad god to poželite.

Cijena

Cijena uređaja do trenutka zaključivanja uređaja nije formirana, no prema našem iskustvu i očekivanjima to će biti uređaj koji u slobodnoj prodaji neće koštati više od 2.000 kuna dok će u ponudi nekog od naših operatera cijena biti u prihvatljivim tarifnim paketima već od 1 kune.

Cool faktor

Za one kojima su se jako (dizajnom) svidjeli iPhone 3, iPhone 3G S i iPhone 4, a nemaju toliko novaca za izdvojiti za jedan od ta tri mobitela, Galaxy Ace je dobar izbor jer ćete dobiti mobitel s dobrim dizajnom, imitacijom kroma na boku te finim piano finišem na stražnjoj strani (čak je ugodniji nego na samom iPhoneu – provjereno!). Za mobitel se zaista može reći kako ima cool faktor.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301049729.JPG

Zaključak

Samsung kao drugo pozicionirani na top listi mobilnih proizvođača i u segmentu Android uređaja odlično se snašao. Stoga je Galaxy Ace za preporučiti svima kojima je klasično komuniciranje mobitelom dosadilo. Uzevši uz to cijenu koju smo već prokomentirali mislimo da bi se Galaxy Ace mogao naći u listama želja mnogih školaraca za kraj školske godine.

 

PLUS

Android operativni sustav

Solidan fotoaparat

Baterija

 

MINUS

Previše kopirani dijelovi iPhonea

Utor za punjač na gornjoj strani uređaja

Mala interna memorija

 

Konkurencija

LG Optimus One P500

 

LG Optimus One P500 je simpatičniji za korištenje zbog ipak nešto originalnijeg kućišta. Isti je operativni sustav, ali on ipak ima 0,3“ manji zaslon od Galaxy Acea. Ipak i kamera koja je na LG-u 3 megapikselna ipak ga stavlja stepenicu ispod Galaxy Acea.

 

Samsung Galaxy 5

 

Samsung Galaxy 5 je entry model Galaxy serije također pokretan s Androidom. Ekran je dijagonalne veličine od samo 2,8“, a fotoaparat 2 megapiksela pa je i u ovom slučaju Galaxy Ace pobjednik.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301049762.JPG

 

 

 

Komentari

blabla

19. studenog 2013 - 21:30 Prijavi neprimjeren komentar

Ima li galaxy ace prednju kameru? HITNO.ja ga imam i vidi se prednja (barem.mislim da je to prednja) ali ne mogu prebaciti da se s njom slika...

crisnoris

01. studenog 2013 - 09:52 Prijavi neprimjeren komentar

kako omoguciti instaliraciju dodatnih aplikacija na samsung galaxy ace

crisnoris

01. studenog 2013 - 09:49 Prijavi neprimjeren komentar

kako otkljucati samsung galaxy ace molim odgovor

matej7hr

30. travnja 2013 - 18:25 Prijavi neprimjeren komentar

imam navedeni mobitel i sve radi savrseno jedino nemogu slati sms kada je 3G ukljucen a kada iskljucim radi normalno. Zvao sam tcom i naravno oni tvrde da nije do njih pa me zanima sta moze biti

lea321

06. veljače 2013 - 15:06 Prijavi neprimjeren komentar

*to se odnosi na usb priključak, neznam kako da ga koristim. Sa prijašnjim mobitelom sam to činila jednostavni lako, prtitisla bih masovno spremanje i mogla sam stavljati slike na ob bez ikakvih instaliranja programa itd...
POMOĆ!

1 2 3 4 5 6 7

Odgovori