Testovi mobitela

SAMSUNG Galaxy Beam

Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam Galaxy Beam
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 124 x 64,2 x 12,5
Masa uređaja (g) 143
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 2000
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno SNS integracija, MP4/Divvix/WMV/H.264/H.263 player, Google servisi, Android Gingerbread 2.3.6 , Memo
Gdje kupiti
Cijena 3.999 kn
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Pico projektor s ugrađenim mobitelom
Autor: Ivan Luzar

Samsung Galaxy Beam je Android pametni telefon s ugrađenim pico projektorom. To je gadget koji već nekoliko godina pokušava doći na tržište, a sada je konačno i dovoljno malen dimenzijama. Testirali smo prvi kod nas dostupan mobitel/projektor

Samsung Galaxy Beam I8530 nije prvi (Samsungov) pametni telefon s ugrađenim projektorom - prije njega vidjeli smo model Samsung Galaxy Beam I8520 predstavljen u Barceloni u veljači 2010. godine, te još jedan model predstavljen 2009. godine - Samsung i7410. Oba modela su bila robusnija.
   
No, tek je treći model, Galaxy Beam I8530 popularizirao ideju mobitel/projektora u džepu. Dizajnom je atraktivan i za mlađe korisnike te se ne ograničava samo na business populaciju koja bi mogla podosta iskoristiti projektor u džepu. Šteta što i karakteristike ovog Android mobitela nisu na najvišem nivou.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350043824.JPG

Sadržaj pakiranja

Testni model Galaxy Beam je isporučen samo s punjačom (kabel je dužine 150 cm), a pakiranje sadržava punjač, USB kabel, slušalice te stalak s punjačom za dodatnu bateriju i dodatnu bateriju, što je odličan benefit.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350043840.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

U moru monotonih i gotovo jednakih mobitela sive ili crne boje, Samsung se odlučio na malo hrabriji dizajn, podarivši mobitelu žutu traku koja ga obavija s bočnih strana te na gornjoj i na donjoj strani i time pruža odmak od monotonije na koju smo navikli. Primjetna je malo veća debljina uređaja u odnosu na slične mobitele ovakvih performansi (12,5 mm), no kada se u obzir uzme da Beam sadrži ugrađeni projektor, ne pada teško zanemariti par dodatnih milimetara.

Izrada je na visokom nivou, kućište je čvrste izrade te se stječe dojam solidnosti. Neobično je pozicioniranje 3,5 mm audio priključka s gornje lijeve strane uređaja, što nekada zna zasmetati u korištenju jednom rukom. Zabrinjava eksponiranost stakalca ispred samog projektora budući da je u ravnini s gornjom stranicom, a nije uvučeno u kućište. Lako se uprlja te se može oštetiti.

Korisnicima naviknutima na unlock tipku s desne strane trebat će neko vrijeme dok se naviknu na to da se nekoliko milimetara iznad unlock tipke nalazi posebna tipka za brzi pristup projektoru. Uobičajeno Samsung touch mobitelima, Beam također ima hardversku tipku za home te kapacitetne tipke za meni i natrag s lijeve, odnosno desne strane.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350043849.JPG

Ekran i tipkovnica

Obzirom na veličinu, Beam je mogao imati veći ekran od ugrađenog (4“, 800x480 piksela) budući da na prednjoj stranici ima podosta neiskorištenog prostora. Vidljivost je dobra u zatvorenim prostorima, živih boja, dok je po suncu i kod 100%-og osvjetljenja neke boje teže prepoznati.


Tipkovnica koja dolazi predinstalirana na Beamu je precizna s razmjerno velikim tipkama za ovu veličinu ekrana. Primjetan je nedostatak posebne tipke za zarez, koji se može jedino dobiti duljim pritiskom na točku, međutim, ako se prerano ispusti, tj. ne odabere zarez, pojavi se smajlić.

Zanimljiva je mogućnost unošenja teksta rukopisom, no unos tim načinom je prilično neprecizan te zahtijeva podosta vježbe. Alternative postoje na Google Play Store (npr. Go Keyboard ili Smart keyboard pro).

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350043964.JPG

Operativni sustav, procesor, sučelje i brzina rada

Beam dolazi s već polako zastarjelom verzijom sustava Android Gingerbread 2.3.6 sa Samsungovim Touchwiz prilagodbama sučelja, među kojima su posebne prilagodbe za rad s projektorom. Update na noviju verziju, Ice Cream Sandwich 4.0 je obećan, no nije definiran datum. Nedugo nakon izlaska nove verzije, objavljeno je da će Beam biti updatean na Jelly Bean 4.1, no nije rečeno hoće li se update na ICS preskočiti.

Postojeći sustav je vrlo fluidan i brz, dok su jedini trzaji zapaženi kod otvaranja imenika s više od 300 kontakata. Dok se dual core 1 GHz procesor na papiru čini slabašnim, to se ne primjećuje u svakodnevnom korištenju, no za neke zahtjevnije zadaće poput novijih 3D igara ili težeg multitaskinga brzo će doći do granica svojih mogućnosti.

Na home screenu je dostupno 7 stranica od kojih je prva označena kao glavna. Štipanjem ekrana (pinch to zoom) s 2 prsta otvara se pregled svih 7 stranica te se duljim pritiskom može zamijeniti njihov redoslijed. Zanimljiva je i korisna implementacija gesta kroz cijeli sustav. Tako primjerice kada korisnik zatreba zumiranje web stranice ili slike dovoljno je dodirnuti ekran na 2 mjesta i nakositi mobitel prema ili od sebe. Moguće je i preklapanje telefona ekranom prema nekoj horizontalnoj površini kako bi se dolazeći poziv stišao.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350044000.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kao i na svakom Androidu, imenik je praktički neograničen, s abecedom duž desne strane koja omogućava brže traženje prvog početnog slova kontakta. Alternativno, može se upisati i ime u tražilicu povrh popisa kontakata. S lijeve strane, uz ime, nalazi se mala slika kontakta koja se može sinkronizirati s Facebookom ili nekom drugom društvenom mrežom.

Potezom preko kontakta preko lijeve na desnu stranu pokreće se poziv tome kontaktu, dok povlačenjem s desne na lijevu otvara se pisanje poruke. U praksi je to vrlo intuitivno i praktično rješenje koje omogućuje brz rad.

Postoji mogućnost sinkroniziranja s Android računom te učitavanje slika kontakta s društvenih mreža poput Facebooka i Googlea+. Aplikacija za pozive također je više manje standardna kao i izvorna verzija na Gingerbreadu, no sadrži par kozmetičkih promjena zahvaljujući Touchwiz sučelju koje također sadrži smart dial.

Tipke za biranje i ispis broja su velike i lako čitljive. Kvaliteta poziva je na visokom nivou, no ne postoji poništavanje okolinske buke dodatnim mikrofonom tako da sugovornik čuje povremenu okolinsku buku. Integracija društvenih mreža je odlična te Beam dolazi s već predinstaliranim klijentima za Facebook i Google+ te s mogućnošću skidanja dodatnih klijenata za društvene mreže s Android Play Storea.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350044301.JPG

E-mail i poruke

Uz Gmail aplikaciju koja podržava učitavanje više Android računa odjednom, postoji i e-mail aplikacija koja je zadužena za ostale e-mail servise i servere. Aplikacija e-mail je širokih mogućnosti te je sve bliže Gmail aplikaciji.

Prečica za poruke nalazi se na fiksnoj traci na donjoj strani home screena te se uz prečace za telefon, imenik i aplikacije ne može preseliti drugdje. Poruke se klasično sortiraju po vremenu primitka, a grupiraju po kontaktu.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350044319.JPG

Procesor i memorija

Pogonjen NovaThor U8500 chipsetom s dual-core 1 GHz procesorom, Beam se može svrstati jedino među mobitele srednjih performansi. Popularni, ali i već podosta stari Mali-400 grafički podsustav, također osigurava prosječnost.

Interna memorija ima 6 GB te je korisniku dostupno nešto više od 5,5 GB. Obzirom na to da Beam ima projektor, to se čini poprilično malo budući da u taj kapacitet jedva stanu 2 filma u .avi formatu razlučivosti 720p. No, moguće je proširiti memoriju dodatnom microSD karticom maksimalnog kapaciteta 32 GB.

Dostupno je 768 MB RAM memorije što je dovoljno za svakodnevno korištenje budući da Beam radi vrlo fluidno.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350044483.JPG

Benchmark test

Za ovaj test smo koristili 2 aplikacije, Quadrant Standard i Vellamo. Korištenjem takvih aplikacija dok mobitel još nije ispunjen s previše aplikacija koje mogu usporiti rad, dobiva se jasnija slika o performansama pojedinog modela te se time pruža fer okruženje za usporedbu.

Beam je tako u Quadrant Standardu postigao respektabilnih 2808 bodova te se time svrstava uz bok s HTC Desire HD.

Vellamo pak ocjenjuje Beam s 895 bodova u HTML5 testu i s 299 bodova za CPU dio testa. Iz ovoga se može zaključiti da je Beam bolje prilagođen Internetu, tj. HTML5 nego za korištenje u drugim situacijama. Zanimljivo je da su rezultati na benchmarku bili gotovo jednaki kada je projektor bio ugašen i upaljen.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350044727.JPG

Baterija i trajanje

Deklariranim kapacitetom od 2000 mAh, Samsung tvrdi da Beam može postići 760 h u stand-by modu te nešto manje od 10 sati razgovora. Realnim korištenjem mobitela (2 sata razgovora, 1 sat na Internet browseru i društvenim mrežama te 2 sata slušanja glazbe), Beam je na kraju dana imao nešto više od 40% kapaciteta, što je dovoljno za dodatno korištenje od još pola dana.

Međutim, konstantno korištenje projektora na maksimalnoj svjetlosti rezultira s 2,5 sati, što je dovoljno da se pogleda film bez korištenja punjača.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350044765.JPG http://imgu.mobil.hr/testovi/1350044809.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Uz standardni mp3 player koji dolazi uz Beam, postoji aplikacija Music hub za streamanje glazbe s Interneta koja nažalost nije dostupna u našoj zemlji. Razočaravajuće je što Samsung isporučuje mobitel s nekom aplikacijom koja nije dostupna, jer se osjećate zakinutim.

FM radio koristi slušalice kao antenu, što je standard za mobitele. Zvuk je čist ako je prijem zadovoljavajući. Reprodukcija preko zvučnika je glasna i čista, no bassovi bi mogli biti izraženiji. Ipak, kvalitetnija je nego kod nekih drugih konkurenata. Zvučnik je dovoljno jak čak i za korištenje dok se gleda film preko projektora.

Za test reprodukcije nepraktično pozicioniranog 3,5 mm priključka su korištene Sonyjeve MDR-EX10LP budući da uz testni primjerak nismo dobili slušalice koje se dobiju uz Beam. Zvuk je na njima bio čist i glasan i s izraženim bassovima.  Postoji i mogućnost 5.1 kanalske reprodukcije koja dodatno poboljšava kvalitetu zvuka.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350044822.JPG

Fotoaparat i video

5 megapikselni fotoaparat nije više nešto što bi uzbudilo krajnjeg korisnika, no i dalje je bitno da fotografije napravljene s Beamom budu na višem nivou obzirom na cjenovnu klasu.

Nažalost, u praksi baš i nije tako! Fotografije ispadaju tamne, no oštre. Vrlo je bitno da uređaj bude potpuno nepokretan kada se fotografira jer i uz najmanje kretanje fotografije na nekim dijelovima izgledaju izduženo i pomaknuto.

Općenito gledajući, iskustvo fotografiranja Beamom djeluje kao fotografiranje s mobitelima od prije 2 godine. U zatvorenom prostoru te uz korištenje blica slike su relativno oštre, no boje su blijede. Kamera za videopozive je prosječnih 1,3 megapiksela te reagira relativno sporo, čak i kada se ništa na nju ne snima.

Video isječci se mogu snimati u 720p rezoluciji, no i oni pate od istih problema kao i fotografije. Boje su blijede i snimač sporo reagira na promjene svjetlosti u okruženju. Objekti u pokretu djeluju mutno i izduženo.

 
Fotografirano sa Samsungom Galaxy Beam:

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350044874.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Pristup Internetu Beam ostvaruje preko HSDPA mrežnog protokola i Wi-Fi načina spajanja. Bluetooth služi za slanje datoteka i klasično uparivanje s Bluetooth slušalicama.

Dijeljenje pristupa Internetu preko mobilne mreže moguće je wireless hot spot opcijom, ali i klasičnim spajanjem USB priključka, pri čemu Beam onda služi kao modem.

Internet pretraživač je brz i stabilan, bez grešaka u prikazivanju. Veće stranice koje nisu prilagođene mobilnim uređajima učitavat će se duže, a korištenjem alternativnih pretraživača dostupnih na Android Play Storeu imat ćete kraće učitavanje web stranica.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350044903.JPG

Navigacija

Jedina predinstalirana opcija za navigaciju su Android karte, no one ne omogućuju glasovnu navigaciju. Onima kojima to pak nije dovoljno mogu se poslužiti brojnim navigacijskim aplikacijama dostupnim na Android Play Storeu, među kojima bismo izdvojili domaću Mireo Don't Panic koja je besplatna za sedmodnevno korištenje, dok karta Hrvatske stoji 7,99 €.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350045001.JPG

Uredski paket

Odličan Polaris Office dolazi kao standard uz Beam te omogućuje čitanje i uređivanje dokumenata. Vrlo je zanimljiva aplikacija Mini dnevnik u koju možete baš kao u pravi dnevnik zapisivati sve što vam se dogodilo tokom dana, priložiti sliku, pa čak i meteorološke prilike ili neprilike.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350045025.JPG

Organizator i alarm

Za zahtjevnije korisnike kojima nije dovoljan standardni Androidov kalendar koji se sinkronizira s Gmailom, nudi se pregršt aplikacija s Android Play Storea (npr. Business Calendar). No, tijekom našeg korištenja implementirani kalendar pokazao se sasvim zadovoljavajućim.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350045135.JPG

Aplikacije i igre

U trenutku pisanja osvrta, na Android Play Storeu je bilo dostupno 675.000 aplikacija, stoga će rijetki ostati zakinuti za aplikaciju ili igru koju priželjkuju. Bitno je spomenuti da Beam, unatoč činjenici što ima dual core procesor, ne omogućuje igranje najzahtjevnijih igara. Testirana je igra FIFA2012 te je zapaženo laganije trzanje u nekim momentima. Takvo trzanje se može lako oprostiti jer se igre mogu reproducirati preko projektora, što daje svemu novu dimenziju.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350045228.JPG

Projektor

Uključivanjem projektora u bilo kojem trenutku duljim pritiskom na tipku zaduženu za projektor otvara se poseban meni koji nudi prilagođavanje fokusa, rotaciju i kratke bilješke. Taj meni se može otvoriti također u svakom trenutku kraćim pritiskom na projektorsku tipku.

Pozicioniranje projektora na gornji dio mobitela je dvosjekli mač. S jedne strane, praktično je kada se prikazuje prezentacija te korisnik stoji bočno prema mobitelu, ne zaklanjajući pogled prema projiciranoj slici. S druge strane, takvo pozicioniranje čini igranje igara nespretnim jer je perspektiva zaokrenuta za 90 stupnjeva. Zaključujemo kako projektor baš i nije namijenjen za igranje igara.

nHD rezolucija projektora čini sliku relativno pikseliziranom kada se Beam udalji više od 3 m od površine na koju se projicira. Prilikom pozicioniranja mobitela 450 cm od površine, dijagonala slike iznosi respektabilnih 290 cm. Samsung tvrdi da je idealna udaljenost za projiciranje 2 metra pri čemu dijagonala onda iznosi 50" (127 cm). Sve preko 2 metra također drastično smanjuje svjetlinu slike, te boje postaju sve bljeđe.

Tipičan kućni projektor može imati između 1300 i 4500 lumena, dok projektor ugrađen u Beam ima 15 lumena. Realno gledajući, ovaj projektor nije za konstantno korištenje i gledanje filmova, budući da za optimalnu reprodukciju trebate biti u potpuno zamračenoj prostoriji.

Beam ne može biti zamjena za kućni projektor, no kada se uzme u obzir da se radi o mobitelu, performanse projektora su vrlo dobre. Ukoliko ćete projektor koristiti za poslovnu prezentaciju, zgodno je što tijekom prezentiranja možete svoju prezentaciju obogatiti na primjer zaokruživanjem bitnih podataka - po ekranu s prstom možete pisati, a to će se vidjeti i na projiciranoj slici. Naravno, prezentacija ostaje nepromijenjena, ne editira se dokument.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1350045237.JPG

Cijena za Samsung Galaxy Beam

Cijena za Galaxy Beam nas je čak pomalo i iznenadila. Iskreno, očekivali smo cijenu od oko 5.000 kuna, s obzirom na cijene drugih raznih gadgeta. S cijenom od 3.999 kuna (listopad 2012.) Galaxy Beam se čini vrlo povoljnom kupnjom, uzmemo li u obzir da dobijete i projektor i smartphone. Minimalna cijena za samostalni pico projektor je oko 1.700 kuna, a za 2.300 kuna nećete pronaći smartphone ovakvih karakteristika (ukoliko cijenu od 3.999 kuna malo razložimo).

Cool faktor

Bez precjenjivanja, Beam je zasigurno jedan od najcool mobitela na dostupnih na tržištu. Jedini je s ugrađenim projektorom te je time magnet za oko. Žutom bojom Beam se također uzdiže nad ostalim mobitelima.

Zaključak

Iako u području specifikacija Samsung Galaxy Beam ne briljira, ali nije se niti pokazao lošim u praksi te ima čak i jako dobru cijenu, njegove mane se mogu lako zanemariti kada se u sve to uračuna projektor. Dobit ćete cool gadget koji je unikatan, upotrebljiv u poslovne svrhe (možete sa sobom ponijeti prezentaciju na mobitelu i odvrtjeti ju uživo s mobitela), ponijeti mobitel sa sobom na party i puštati filmove, video spotove i fotografije na zidu ili pak s mobitelom odaslati kakvu poruku na strop kafića ili diskokluba. Samo mašta je granica što se tiče upotrebljivosti ovog gadgeta.

 

Plus

+ Projektor
+ Dizajn
+ Jedinstvenost
+ Baterija

Minus

- Debljina
- Osrednja kamera
- Slaba vibracija

Konkurencija

Sony Xperia P

 

Realno rečeno, Beam nema konkurencije na tržištu budući da je jedini s ugrađenim projektorom. Xperia P ima jednaku dijagonalu kao Beam, no nudi nešto oštriju sliku zahvaljujući većoj rezoluciji (960x540 px). U fizički manji i lakši mobitel, Sony je upakirao istu procesorsku snagu, više memorije (16 GB, ali nije proširiva kao kod Samsunga) i veću kameru (8 mpix) te se Xperia P može updateati na noviju verziju Androida (4.0). Beam posjeduje jaču bateriju, no Xperia P je jeftinija (3.499 kn).

Philips PPX-1430


Kao alternativa Beamu može se postaviti Philipsov pico projektor koji je kraći, širi i deblji (100x100x32 mm) te teži (290 g), no snagom od 30 lumena dvostruko nadmašuje Beamov projektor. PPX-1430 ima ugrađenu memoriju od 2 GB, no moguće ju je proširiti s SD/SDHC karticama do 32 GB. Direktna reprodukcija (mirroring) moguća je samo spajanjem preko CVBS kabela.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori