Testovi mobitela

SAMSUNG Galaxy Fit

Galaxy Fit Galaxy Fit Galaxy Fit Galaxy Fit Galaxy Fit Galaxy Fit Galaxy Fit Galaxy Fit Galaxy Fit Galaxy Fit
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 111 x 62 x 13
Masa uređaja (g) -
Operativni sustav Android 2.2 Froyo
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1350
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 845 kn
Info Tele 2


095/ 1000 444
http://www.tele2.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Lagani Android
Autor: Miro Vučak

Galaxy Fit bi definitivno preporučili kao mobitel ulazne razine svakome tko želi upoznati mogućnosti Androida

Samsungov novi Android smartphone, nazvan Galaxy Fit, ne preuzima taj naziv zato što je nešto posebno tanak po dimenzijama već zato što je hardverski „tanji“. To je sasvim u redu jer je Galaxy Fit zamišljen kao mobitel srednje klase. Pogledajmo kako se Galaxy Fit drži…

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301561029.JPG

Sadržaj pakiranja

S obzirom da smo Galaxy Fit na test dobili bez originalnog pakiranja nemamo potpunu informaciju što će se u pakiranju nalaziti.

Ergonomija, dizajn i izrada

Estetski gledano, Fit daje miješane odazive. Već na prvi pogled ne djeluje kao novi Samsungov flagship, ali uređaj dolazi s određenom dozom elegancije. Natprosječno zaobljeni rubovi djeluju malo upadljivo, no ne možemo reći kako mobitel izgleda loše.

 

Uređaj je solidno građen. Lagan je, ne ubada u dlanove i sasvim ga je ugodno držati u rukama. Stražnji poklopac je plastične izrade te tako djeluje na opip, no površina s blago izrezbarenim linijama minimizira osjećaj „jeftinoće“ i sprječava klizanje uređaja iz dlanova.

 

S obzirom da je ovo touchscreen mobitel, ekran pokriva većinu prednjeg dijela uređaja. Ispod zaslona se nalaze dvije soft tipke za postavke i povratak u prethodni meni. Između njih nalazi se hardverska tipka za ulazak u glavni izbornik (ili multitasking mod). Ta je tipka sasvim funkcionalna, ali djeluje malo labavo.

 

Na vrhu uređaja nalazi se microUSB utor s kliznim poklopcem, što je uvijek lijep dodatak kod tako osjetljivih „rupa“. Pored toga je, nažalost, ne zaštićen 3,5 milimetarski utor za slušalice. Drago nam je vidjeti da je ovaj utor pozicioniran na vrhu uređaja, jer inače slušalice smetaju dok je mobitel u džepu.

 

Na lijevoj strani nalaze se dvije standardne tipke za regulaciju glasnoće iznad kojih je mjesto za zavezati vezicu. Rupica je udubljena u samom tijelu mobitela te je vrlo čvrsta i sigurna. Cijela desna strana mobitela rezervirana je za jednu malu tipku za zaključavanje.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301561103.JPG

Ekran i tipkovnica

Po našem mišljenju, najveća mana Galaxy Fita je ekran. Kapacitivni ekran je veličine 3,3 inča, ali je male rezolucije. Samo 240x320 piksela. Samsung Galaxy 5 postiže istu rezoluciju s ekranom od 2,8 inča, no Samsung je ipak negdje morao srezati troškove. Osim rezolucije, nemamo neke primjedbe što se ekrana tiče. Boje (njih 16 milijuna) su snažne i vidljivost pod jakim svjetlom je više nego solidna.

 

Tipkanje po ekranu je vrlo glatko. Tipkovnica točno registrira pritiske čak i kada je sužena (pri uspravnoj orijentaciji uređaja). Način unosa teksta je proširen opcijama za prepoznavanje rukopisa (što ne preporučujemo) i Swipeom, koji znatno ubrzava unos teksta. Prisutna je i interpretacija govora, ali hrvatski jezik nije implementiran.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Galaxy Fit koristi Android 2.2 Froyo platformu što značajno povećava funkcionalnost uređaja. Broj podržanih aplikacija je zaista velik i sigurni smo da će svatko pronaći nešto s čime će si olakšati život. Nadogradnja na Android verziju 2.3 (Gingerbread), prema za sada dostupnim informacijama na žalost neće biti moguća, ali smatramo da ta činjenica nije prevelik minus.

 

Galaxy Fit ne treba OpenGL podršku jer ne posjeduje potreban hardver. SIP i dodatne multimedijske funkcije neće biti uvedene, ali ponavljamo, ovo ipak nije mobitel najvišeg ranga. Aplikacije za Android 2.2 platformu su više nego dovoljne za prosječnog korisnika.

 

Sučelje djeluje vrlo glatko. Uređaj točno registrira svaki pokret ili pritisak prsta te brzo i točno prebacuje menije. UI je standardnog Samsung/Android tipa. Na dnu ekrana nalaze se tipke za kontakte, zapise, poruke i meni. Desktop podržava više ekrana i omogućuje dodavanje widgeta i shortcuta. Micanje ikonica se postiže drag & dropom, a navigacija između ekrana desktopa se postiže klizanjem prsta preko ekrana ili spajanje dva prsta na površini ekrana (zahvaljujući multitouch podršci). Tu je i sveprisutan dropdown meni, koji omogućuje brzo paljenje/gašenje načina povezivanja (Wi-Fi, BT, GPS), auto rotacije i zvuka. 

 

Akcelerometar je prisutan. Rotacija je brza i glatka te se u bilo kojem trenutku vrlo lako ugasi putem scrolldown menija. Detekcija blizine je također prisutna. Mobitel uredno pali/gasi ekran ovisno o tome da li je uređaj prislonjen uhu ili ne. Na žalost mobitel ne prelazi u „silent“ mod ako ga okrenete tijekom dolazećeg poziva.

Podržan je hrvatski izbornik.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301561135.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Na dnu svakog homescreena nalaze se tipke za pozive, kontakte, poruke i meni. Svi pozivi i poruke se (naravno) zapisuju i pamte. Njihov uobičajen način prikazivanja poprima oblik  kronološkog ispisa svih aktivnosti po danu, no moguće je filtrirati prikaze. Favoriti se rangiraju po broju poziva i poruka prema određenom kontaktu i moguće je ručno definirati željene favorite.

 

Kontakt lista je naravno prisutna i sinkronizira se s vašim Google korisničkim računom. Prilikom scrollanja kroz kontakt listu se na desnom djelu ekrana pojavi izbornik kojim se lako preskače na određeno slovo u listi. Kontakte možete direktno postaviti na homescreen, isto kao i direktne pozive/poruke prema određenom kontaktu. Vrlo zgodna stvar ako često telefonirate s nekim.

 

Ipak je ovo Android, što znači da su uključene aplikacije za pojedine Googleove servise. Gmail, Gtalk, Maps, Latitude dolaze „out-of-the-box“ i samo čekaju da ukucate šifru. Android Market je naravno prisutan. Jedine unaprijed instalirane aplikacije za društvene mreže su Social Hub, već spomenuti Gtalk i YouTube aplikacija (ako uopće Youtube smatrate društvenom mrežom). Facebook i Twitter aplikacije su dostupne na Marketu tako da njihova instalacija ne predstavlja problem.

E-mail i poruke

Već smo spomenuli Gmail aplikaciju. Na prvi pogled djeluje malo prejednostavno, kao da joj manjka funkcionalnosti, no jednim klikom na meni tipku otkriva veći broj funkcija i postavki. Ne možete mijenjati formatiranje teksta u poruci, ali sve ostale opcije su prisutne (samo malo sakrivene). Poruke se skidaju po potrebi, dakle neće vam se poskidati cijeli inbox čim upalite aplikaciju. Slike se ne prikazuju i zamjenjuju se s tipkom za njihov prikaz. Vrlo efektivan način minimizalicije prometa.

 

SMS poruke se grupiraju po razgovorima i prezentiraju u IM stilu. Isto kao i kod e-maila, sučelje djeluje jednostavno, ali se sve moguće postavke mogu podesiti direktno iz aplikacije. Već spomenuti Swipe mod se također može upaliti usred pisanja poruke/e-maila, tako da ne morate kopati po postavkama svaki put kada želite promijeniti način pisanja. Od znakova (zarez, upitnik, dvotočje) je samo točka prikazana na tipkovnici. Ostalim znakovima se može pristupiti promjenom cijele tipkovnice (tipke za slova se translatiraju u znakove) ili kratkim držanjem tipke za točku, što prikazuje mali meni za odabir najčešćih znakova. U tom meniju su uključeni i smiješci što je izuzetno praktično, jer bi se inače namučili da utipkate jednostavan „:-)“.

Procesor, memorija

Galaxy Fit sadrži procesor takta 600 MHz, što ne konkurira današnjim mobitelima viših klasa. Imajte na umu da je ovo uređaj srednje/niže-srednje klase te Galaxy Fit ne pokušava konkurirati velikim igračima (barem ne hardverski). Ako vas je takt procesora obeshrabrio, Fit dolazi s 279 MB RAM memorije, što je izuzetno lijepo vidjeti na ovakvom uređaju. Interna memorija iznosi 279 MB, što je također lijepa činjenica. Podatkovna memorija je proširiva microSD karticom. Utor se nalazi na vanjskoj strani uređaja (lijevo) pa ne morate gasiti mobitel svaki put kada mijenjate karticu.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301561323.JPG

Benchmark test

Testirali smo benchmark s Quadrantom, a rezultat Galaxyja Fit je bio 554 boda. Ako pogledamo njegovu konkurenciju, Fit se smjestio točno u sredini po broju bodova, a 200-ak bodova više ima Samsung Galaxy S, njegov stariji brat.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301561176.JPG

Baterija i trajanje

Baterija kapaciteta 1350 mAh traje kratko. Testirali smo uređaj u blagim radnim uvjetima. Dvadesetak minuta razgovora, pet poslanih poruka s konstantno upaljenim GPS-om (ali na stand byu) i par kratkih Wi-Fi sesija su potrošile bateriju u nešto više od 24 sata. Uređaj se uz minimalan rad dobro drži te pretpostavljamo da možete iz baterije izvući dan i pol do dva, no čim neki element prijeđe u aktivno stanje potrošnja drastično skače. Tijekom ovog testiranja je uređaj trošio 80% energije samo na održavanje kontakta s lokalnom operaterskom ćelijom.

 

Odlučili smo testirati potrošnju baterije tijekom intenzivnog korištenja Wi-Fi kartice. Odabrali smo jednu datoteku, veličine 700 MB i prebacili ju četiri puta (uzastopno) na microSD karticu mobitela. Vrijeme transfera se vrtjelo oko osam minuta po 700 MB, što bi moglo trajati i kraće, ali to sada nije upitno. Nakon četiri uspješna transfera vidjeli smo da je baterija pala sa 100% na točno 80% kapaciteta, što nas je malo iznenadilo. Potrošnja je velika pri intenzivnom radu, no kada je Wi-Fi adapter upaljen ali u u stand by modu, potrošnja se znatno smanjuje.

 

Kod surfanja Internetom vi samo zatražite stranicu (koja najčešće nije velika) i većinu vremena potrošite na pregledavanje te stranice, tako da ne očekujte iste rezultate ako samo čitate vijesti. Ipak, ako planirate koristiti ovaj uređaj za neki veći wireless promet, znajte da će vam u vrlo kratkom roku „iscuriti“ baterija.

Multimedija, FM radio, glazba

Predinstalirani MP3 player je sasvim zadovoljavajuć. Sadržaj microSD kartice se skenira i sve glazbene datoteke se indeksiraju i ažuriraju po izvođaču/albumu. Navigacija je vrlo jednostavna i lako se pronađe „baš ona pjesma“. Dodavanje i brisanje sadržaja playlista je lijepo ukomponiramo. Prisutan je i equalizer s nekoliko preddefiniranim postavkama i na naše iznenađenje, slušalice podržavaju 5.1 kanal.

Tu je i FM radio koji radi samo sa slušalicama.

 

Unatoč 2.2 Androidu, Flash verzija 10.1 nije podržana zbog slabog procesora. Ovdje je Youtube aplikacija koja kompenzira manjak Flash podrške, pa ako se neki video ne nalazi na Youtubeu, na žalost ne možete ga gledati. Testirali smo performanse Youtube aplikacije i možemo reći kako niti jedan video nije trzao.

 

Ugrađeni video player prepoznaje svega par formata, pa smo instalirali VPlayer aplikaciju i testirali da li Galaxy Fit može prikazivati filmiće. Isprobali smo više formata, no to je stvar aplikacije, ne samog mobitela. Neovisno o formatu, datoteke nižih rezolucija su bile gledljive, dok je bilo kakav veći prikaz zahtijevao veću procesorsku snagu. Ništa čudno, Galaxy Fit ipak ima 600 MHz.

 

Da vam otprilike prezentiramo o kakvoj granici pričamo, ručno smo skinuli isti Youtube video u 240p i 360p rezolucijama. Verzija od 240p se najnormalnije prikazivala, dok je video od 360p bio vidljivo usporen. Translatirajte to u avi ili wmv format i otprilike znate o čemu pričamo.

Fotoaparat i video

Kamera daje zadovoljavajuće fotografije, maksimalne je rezolucije 5 megapiksela. Snimanje videa je također podržano u 320x240 rezoluciji i MP4 formatu. Standardne opcije su prisutne, kao što su odabir ISO nivoa, autofokus i još par efekata. Nekih jačih fotografskih funkcija nema, ali se njihov manjak nadoknađuje detekcijom osmjeha i geooznačavanjem. Leća se nalazi na stražnjem dijelu uređaja. Nezaštićena je i nema bljeskalicu.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301561371.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Galaxy Fit dolazi s Wi-Fi adapterom, koji podržava b/g/n standarde. N standard su do sada podržavali samo mobiteli viših klasa, no kako se standard već lagano uhodao očekujemo njegovu implementaciju u sve novije mobitele nižih rangova.  Bluetooth je također prisutan, ali u 2.0 inačici. Tu je i HSDPA s maksimalnom brzinom od 7,2 Mbps, što je vrlo dobra vijest za sve vas s dobrim data planom.

 

S obzirom da Galaxy Fit ima ekran manje rezolucije, teško da će te moći iz prve pročitati sadržaj neke web stranice. Multitouch gesture su podržane u standardnom web pretraživaču i to spašava cijelu stvar.

 

Pretraživač sam po sebi radi solidno. Ponekad malo previše skrolira i zna malo duže učitavati stranicu, no sve je unutar granica tolerancije.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301561550.JPG

Navigacija

Fit ima interni GPS te podržava i eksterne uređaje. Vrijeme uspostave komunikacije sa satelitom zna poduže trajati (ovisno gdje se nalazite), no nakon uspostave veze prikazana lokacija je poprilično točna. Nije potrebno stavljati dodatne aplikacije za prikaz vaše pozicije, Andorid dolazi s pred instaliranim GPS i Google Maps aplikacijama. Prikaz obližnjih točaka interesa također dolazi pred instaliran.

Uredski paket

Quickoffice nije potrebno instalirati. Word, excel, powerpoint i PDF datoteke možete pregledavati, no ne razmišljajte o izradi prezentacija u autobusu.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301561222.JPG

Organizator i alarm

Što se organizacijskih mogućnosti tiče, kalendar i alarm bi trebali zadovoljiti svačije potrebe. Kalendar je zatrpan funkcijama i možete staviti koliko god alarma hoćete. Ako vam nešto fali, „there's an app for that“.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1301561595.JPG

Aplikacije i igre

Većina aplikacija koje smo isprobali su radile glatko. Moguće je ograničiti aplikacije da koriste samo LAN promet (putem Wi-Fi-ja) što je super stvar ako ste pri kraju svog data plana. Isprobali smo dvije igre, Paper toss i Angry Birds (jer su ptice užasno popularne). Paper toss radi besprijekorno, ali je to ipak igra nižih hardverskih zahtjeva. Ptice su radile i to jedva. Čim se puno toga dešava na ekranu, igra se poprilično uspori. Galaxy Fit može pokretati dosta toga, no predlažemo da ne palite one zahtjevnije aplikacije/igre ako baš ne morate.

Cijena

U trenutku testiranja nije bila formirana cijena uređaja. Ali se zna da će Samsung Galaxy Fit biti dostupan u ponudi kod Tele2.

Cool faktor

Samsung se potrudio oko dizajna mobitela, a to su postigli uz pomoć rebrastog finiša stražnje strane te imitacijom kroma u tamnoj boji titana, koja se nalazi na boku i ispod ekrana.

Zaključak

Ekran, baterija i procesorska moć su tri mane koje sprječavaju ovom uređaju ulazak u ligu velikih igrača, ali ako ga smjestimo u sredinu tada je to vrlo zanimljiv uređaj koji je izuzetno funkcionalan i pristupačan.

Plus

+ Android 2.2

+ brz HSDPA

+ uredski paket

 

Minus

- ekran

- baterija

- procesor

Konkurencija

Samsung I5500 Galaxy 5

 

Galaxy 5 ima ekran dijagonale 2,8 inča, što je manje od Fitovih 3,3 inča, no oba ekrana rade na istoj rezoluciji. Ova dva Samsunga dijele i procesorski takt od 600 MHz, no Galaxy Fit ima veliku prednost zbog 279 MB RAM memorije, što je znatno više od 184 MB koje sadrži Galaxy 5. Kamera na Galaxyju Fit je 5 megapikselna s autofokusom, što je naprednije od 3,2 megapikselne (bez autofokusa) kod Galaxyja 5.

 

LG P500 Optimus One

 

Optimus One sadrži 512 MB radne memorije, dok Galaxy Fit sadrži 279 MB. Kamere na oba uređaja podržavaju autofokus, no Galaxy Fit radi fotografije 5 megapikselne rezolucije, što je više od 3,2 megapiskela od Optimusa One. Optimus One ne podržava wireless „n“ standard (kojega Galaxy Fit podržava). Važno je spomenuti da će (prema za sada dostupnim informacijama) Optimus One dobiti nadogradnju na Android verziju 2,3, koju Galaxy Fit na žalost neće dobiti.

 

 

 

Komentari

Aleksandar

18. kolovoza 2013 - 00:07 Prijavi neprimjeren komentar

Moze neko da mi kaze,kako da namestim rotaciju za poruke ja imam samsung rex 70 ,qwerty tastatura ali da mi se okrene ,moze neko da mi pomogne hitno?? Hvala unapred

Aleksandar

18. kolovoza 2013 - 00:05 Prijavi neprimjeren komentar

Moze neko da mi kaze,kako da namestim rotaciju za poruke ,qwerty tastatura ali da mi se okrene ,moze neko da mi pomogne hitno??

Gabi zna

24. lipnja 2013 - 14:00 Prijavi neprimjeren komentar

Vrati tipkovnicu na postavkama papa stisni regija i jezik i tipkovnica i tamo stisnes obicna tipkovnica :)))

Laura

31. listopada 2012 - 11:12 Prijavi neprimjeren komentar

zna li tko kako se skida straznji poklopac kod mobitela Alcatel move 2??

danijela

15. rujna 2012 - 23:12 Prijavi neprimjeren komentar

trebam pomoć ako netko zna odjednom su mi nestali svi zvukovi na samsung galaxy fit ne čuje se ton zvona nit ton za poruku samo vibrira ,nit išta drugo šta god pokrenem video ili melodiju bilo kakvu nema tona,zvoni bez zvuka i mogu normalno razgovarati samo nema nikakvih tonova?!?!

1 2 3

Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji