Testovi mobitela

SAMSUNG Galaxy Note II

Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II Galaxy Note II
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 151.1 x 80.5 x 9.4 m
Masa uređaja (g) 180
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 720 x 1280
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 3100
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno SNS integracija, Titanium siva i Marble bijela boja, Dropbox s 50 GB slobodnog prosotra, Google apli
Gdje kupiti
Cijena 5.499 kn
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Note se vraća – veći i bolji
Autor: Ivan Luzar

Galaxy Note II, druga generacija Samsungovog flagshipa dolazi s osvježenim specifikacijama i ponekim korekcijama koje pogoduju ergonomiji. Trenutno je to najjači uređaj na tržištu pogledamo li specifikacije - 1,6 GHz procesor, 2 GB RAM-a.

Samsung Galaxy Note II N7100, drugi u nizu Samsungovih polu-tableta, polu-mobitela (phablet) dolazi na test gotovo paralelno i s osvježavanjem Galaxy S linije. Prethodnik Galaxy Note je utabao stazu za tržišnu nišu u kojoj se našlo više od 10 milijuna korisnika te bi nasljednik s osvježenim dizajnom i jačim specifikacijama trebao privući još više korisnika. Ekran je narastao, ali ima još nekih promjena koje se tiču ekrana...

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352209556.jpg

Sadržaj pakiranja

Naš testni model Galaxy Note II je isporučen samo s punjačom (kabel je dužine 150 cm), no Vipnet isporučuje mobitel s punjačom, slušalicama i USB kabelom.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352209565.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Užim i dužim profilom, Samsung je pokušao ispraviti nezgrapnost prethodnika koja se javljala u korištenju jednom rukom. Donekle, to je i postignuto, no nikako se ne može reći da je Note 2 praktičan mobitel za jednoruko korištenje.

Iako je korištenje jednom rukom svakako moguće, ne ulijeva previše sigurnosti. Na momente se može dobiti osjećaj da će pasti iz ruke ako se napravi kakav krivi pokret, no stvar bi bila puno gora da nije odličnog zadnjeg poklopca. Makar je lakiran i poliran, te na oko djeluje vrlo sklisko, Note II se zahvaljujući njemu prilijepi uz dlan te se stvori dovoljno trenja da sam od sebe ne klizi u ruci.

Kvaliteta izrade je na visokom nivou, no stražnji poklopac je ekstremno tanak i gibljiv pa  kvari ukupni dojam izrade.

Dojam kvalitete također kvari prodiranje svijetla iz notifikacijskog LED-a i LED osvjetljenja tipaka za nazad, odnosno meni, koje osvjetljava kompletnu prednju stranu Notea II.

Dizajnom podsjeća na napuhanog Galaxy S III, no to je i u redu, budući da je prethodnik Note I izgledao kao napuhani Galaxy S II. Metalna ovojnica s lijeve strane sadrži gumb za glasnoću, kojem ova lokacija baš i nije najsretnija. Budući da se Note II drži drugačije u ruci od ostalih manjih modela, vrlo je lako slučajno stisnuti tipku.

Na desnoj strani se nalazi gumb za otključavanje koji je postavljen gotovo  idealno, no pri ovoj veličini mobitela, djeluje pomalo izgubljeno. Gornja strana sadrži 3,5 mm priključak i dodatni mikrofon, dok na donjoj imamo uobičajeni microUSB priključak s MHL-om te na lijevom kutu prostor za S-pen stylus. S-pen se nalazi čvrsto u svojem ležištu, no ne pridržava ga magnet koji smo nalazili pred nekoliko godina na smartphoneovima koji su koristili stylus.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352210467.jpg

Ekran i tipkovnica

Super AMOLED ekran koji dominira svojom veličinom od 5,59" (utvrđeno mjerenjem, deklarirano 5,5") razlikuje se od ostalih AMOLED ekrana jer nema pentile matrix prikaza slike, već RGB.

Zahvaljujući RGB AMOLED tehnologiji, gdje svaki piksel ima 3 odvojene diode, ekran nije ništa manje nego fenomenalan. Boje su zorne i prirodne, crna je crna, a bijela je bijela. Ne javlja se problem kao kod drugih kada bijeli tonovi djeluju plavičasto, a sivi ljubičasto.

Pod jakim suncem i osvjetljenjem na 100%, ekran je lako čitljiv, s malo iskrivljavanja kontrasta i boja. Sam ekran zaštićen je novom generacijom Corning Gorilla stakla koje obećava još veću otpornost nego prijašnja generacija.

Posebnost tipkovnice predistalirane na Noteu II je u tome što je prilagođena pisanju jednom rukom. Dok u prvu ruku to zvuči nemoguće računajući na veliku dijagonalu zaslona, tipkovnica se može pritiskom na strelicu pomaknuti bliže lijevoj, odnosno desnoj strani ekrana čime se dobiva manji put koji prst mora prijeći do željene tipke. U prvu ruku zvuči trivijalno, no ovo rješenje je vrlo efikasno.

Unos je moguć i putem rukopisa, koje je pojednostavljeno zbog mogućnosti unosa pomoću S-pen stylusa. Prepoznavanje ne radi baš glatko. Iako smo jezik namjestili na hrvatski, Note II je imao problema s prepoznavanjem dijakritičkih znakova, te je često miješao slovo M i slovo W. Nakon duljeg korištenja i podosta vježbe, sigurno se mogu postići bolji rezultati, no upitno je koliko je to ustvari praktično.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352209971.jpg

Operativni sustav, procesor, sučelje i brzina rada

Ugrađeni procesor je odličan Exynos 4412 Quad Core Cortex-A9 s taktom od 1,6 GHz i pomoćnom petom jezgrom koja je aktivna kada je mobitel u sleep modeu kako bi se smanjio napor na bateriju. Grafički podsustav je Mali-400MP koji osigurava grafiku na visokom nivou.

Note II N7100 pogoni 4.1.1 Jelly Bean verzija sustava Android, no podosta modificirana. TouchWiz sučelje je promijenilo ime NatureUX. NatureUX se pak podosta razlikuje od ostalih TouchWiz verzija upravo zbog specifičnosti Notea II, koja naravno leži u S-pen stylusu.

Čim se S-pen izvadi iz svoga ležišta, aktivira se S-note stranica home screena na kojoj se pokazuju zadnje bilješke i PDF datoteke uvezene u S-note aplikaciju. Učitavanje PDF-a od otprilike 80 MB na kojem su slike i tekst traje u prosjeku 30 sekundi, te je nakon toga moguće pisati po njemu S-penom.

Prilikom pohranjivanja pisanja po PDF-u javlja se novi prozor na kojem piše „Spremanje“ te ta radnja traje oko 4 minute. Adobe Reader istu datoteku otvara višestruko brže, za svega desetak sekundi te ju pohranjuje gotovo istovremeno. Nažalost, Adobe Reader ne podržava pisanje po samom PDF-u stylusom.

Prilikom korištenja mobitela preko S-pena primjetno je kompletno usporavanje sustava, no to je nešto što se može tolerirati. U svakom trenutku je moguće izrezivanje dijela prikaza na ekranu pritiskom na tipku S-pena te se taj izrezani dio može pohraniti u bilješke ili poslati.

Također, pritiskom na tipku se mogu izvoditi geste kojima se može označiti tekst, vratiti korak unazad, otvoriti meni ili otvoriti prozor za napredne geste.

Napredne geste se mogu programirati tako da se može napraviti kratica na bilo koji program. Na taj način je moguće napisati simbol „@“ nakon kojeg se omogućuje upisivanje e-mail adresa primatelja nakon koje se otvara Samsungova e-mail aplikacija, ali ne i Gmail.

Sudeći po specifikacijama procesora i RAM memorije, očekuje se da Note II radi vrlo fluidno, no testni Note II nam je nekoliko puta i „zaštekao“. S obzirom da smo imali pretprodukcijski model, nije nas to previše iznenadilo (takve stvari se događaju, pokazuje naše 13-godišnje iskustvo s testiranjem uređaja u Mobilu), ali smo isprobali i finalnu verziju uređaja kod kojeg nismo primijetili nikakve probleme.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352210506.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je i na Noteu II zadržao Samsungov specifičan štih, izgled i geste. Izgled je karakteristično tamne boje s četiri kartice prvi vrhu, po jedna za tipkovnicu, grupe, favorite i sve kontakte. Povlačenjem prsta (ili u specifično Noteu, S-pena) s lijeva na desno, željeni kontakt se poziva, dok povlačenjem s desna na lijevo, željenom kontaktu se šalje poruka. U praksi to je vrlo efikasno i brzo rješenje koje omogućuje intuitivan rad.

Prisutna je i funkcija viđena na Galaxy SIII kojom se otvoreni kontakt može pozvati prislanjanjem Notea uz uho bez prethodnog pritiska na ikonicu slušalice. Zanimljiva je i mogućnost konfiguriranja block liste, prema kojoj se pozivi kontakata s te liste automatski odbijaju.

S-pen ni u pozivima nije zanemaren, pa se tako izvlačenjem S-pena tokom poziva otvara prostor za upisivanje bilješki tokom razgovora. Istovremeno je moguće i snimanje razgovora preko S-note aplikacije, koja je također dostupna preko prostora za unos bilješki.

Kvaliteta poziva je na visokoj razini, nismo primijetili gubitak signala niti jednom te je on najčešće bio na 100%, rijetko se spuštajući na 80%. Jačina zvuka iz zvučnika za pozive je vrlo glasna te nismo iskorištavali puni volumen zvuka jer jednostavno nije bilo potrebno. Zahvaljujući drugom mikrofonu koji poništava pozadinsku buku, sugovornici su nas uvijek dobro čuli, rijetko primjećujući promet ili jeku oko nas.

Uz veliku količinu dostupnih klijenata za društvene mreže s Google Play Storea, Note II dolazi s predinstaliranim Chat ON klijentom za dopisivanje s drugim Samsung uređajima.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352210536.jpg

E-mail i poruke

Odlična Gmail aplikacija popraćena je Samsungovom vlastitom za druge e-mail servise. Sustav za sve naprednije funkcije poput gesta S-penom vezanima za e-mail preferira Samsungovu aplikaciju za e-mail te nije moguće prebaciti na Gmail. Gmail je pak moguće konfigurirati u Samsungov klijent. Konfiguracija nije automatska kao kod Gmaila prvim paljenjem uređaja već je potrebno konfiguraciju odraditi ručno. Tada se pak javljaju dvije odvojene notifikacije za svaki e-mail.

Ikona poruka se nalazi na donjoj traci te ju je moguće preseliti drugdje. Kada se primi poruka, iznad ikone u desnom kutu se pojavljuje broj pristiglih poruka. Zanimljiv je vodoravni prikaz poruka u kojem se ekran podijeli okomito u dva dijela. Na lijevom se pokazuje popis poruka i pošiljatelja, a na desnom sam ispis poruka koje smo odabrali. Poruke se standardno grupiraju po pošiljatelju.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352210691.jpg

Memorija

Testni model je isporučen s internom memorijom od 16 GB, no dostupna je i verzija s 32 i 64 GB. Kome to nije dovoljno, može memoriju proširiti microSD karticom kapaciteta do 64 GB. Od ugrađenih 16 GB, korisniku je dostupno nešto više od 10,5 GB. 2 GB RAM memorije koji je ugrađen u Note II je maksimum trenutno dostupan na tržištu.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352210706.jpg

Baterija i trajanje

Kapacitet baterije od 3100 mAh Note II svrstava na sam vrh ponude mobilnih telefona. Deklarirani standby od 890 sati se čini donekle realnim budući da Note II nije preko noći u mirovanju izgubio niti 1% kapaciteta. Vrijeme razgovora je deklariranih 16 sati te se taj broj također čini realnim.

Prosječnim korištenjem (2 sata razgovora dnevno, 1 sat surfanja po webu i društvenim mrežama te oko 2 sata slušanja glazbe), odložili smo Note II navečer s oko 70% kapaciteta. Takav rezultat je i više nego odličan kada uzmemo u obzir da postoje modeli na tržištu koji ne mogu izdržati niti 1 dan ovakvoga korištenja.

Konstantnim korištenjem Note II kao bloka za zapisivanje te platforme za čitanje PDF-ova u radnom okruženju, baterija bi se osjetno brže praznila, te bismo u tom slučaju na kraju dana imali dostupno nešto manje od 30%. Računajući da ga nismo gasili gotovo 5-6 sati u komadu, ovaj rezultat je također odličan.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352210968.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Na prvi pogled, galerija Notea II izgleda dosadno i monotono, imajući rasterski pregled, no mogući su i drugi pregledi slika. Tako je dostupan i prikaz u 3D spirali ili 3D prostoru kada su slike atraktivnije posložene. Posebnost je implementacija S-pena, čijim se postavljanjem par milimetara iznad ekrana slika povećava otprilike dva puta i izdiže od drugih. Međutim, ako se pomakne izvan okvira umanjene slike, veći prikaz se automatski gubi.

Video player je ništa manje nego fenomenalan, dijelom zbog odličnog ekrana, a dijelom zbog podrške za pregršt video formata. Tako Note II među rijetkima može bez instalacije dodatnih programa pokretati Full HD .mkv datoteke bez ikakvog zastajkivanja. Kao i na manjem bratu, Galaxyju S III, video se može puštati preko pop-up umanjenog prikaza koji se postavlja iznad svega drugog u pozadini. Na žalost, streamanje videa s Youtubea na video pop-upu nije moguće, no snimke se mogu puštati preko web pop-up prozora preko mobilne stranice.

Priključivanjem slušalica na 3,5 mm utor, omogućuje se reprodukcija FM radija. Kvaliteta zvuka i prijem su vrlo dobri. Sama aplikacija za radio je vrlo jednostavna, te svojim izgledom podsjeća na radio uređaj, čime je korištenje krajnje pojednostavljeno.

Također priključivanjem slušalica automatski se home screen pomiče na stranicu na kojoj se nalazi widget glazbenog playera. Glazbeni player je vrlo atraktivan s velikim prikazom album arta. Zvuk smo testirati Sonyjevim MDR-EX10LP slušalicama na kojima je Note II imao vrlo čistu reprodukciju bez šumova i s izraženim basovima.

Prema našem ukusu, zvuk je mogao biti malo jači, no jači je od nekih konkurenata. Ugrađeni zvučnik je vrlo dobre kvalitete, sa šumovima prisutnim samo na najvećem volumenu. Bassovi su na zadovoljavajućoj razini za mobilni telefon.

NatureUX-ov (Touchwizov) glazbeni player na Noteu II donosi novost „Music squarea“ u kojoj sam player ocjenjuje glazbu prema četiri predefinirana ugođaja. Tako se pjesme ocjenjuju prema uzbuđenju, odnosno mirnoći te prema radosti, odnosno strastvenosti. Nakon ocjenjivanja pjesama, automatski se mogu stvoriti popisi za reprodukciju koji su vrlo dobro odmjereni prema ugođaju, no ipak mu se koji put potkrade koja greška.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352211300.jpg

Fotoaparat i video

Osam megapikselni fotoaparat ugrađen u Note II je već polako standard za ovu klasu uređaja. Same fotke napravljene su vrlo oštre, sa zornim bojama kojima ponekad nedostaje kontrasta. Najčešće se nedostatak kontrasta javlja pri fotkanju u interijerima s nedovoljno svijetla. Slike napravljene vani pri dobrim uvjetima svjetlosti su vrlo dobrih boja.

Aplikacija kamere nudi pregršt mogućnosti te je jedna od najbogatijih koje smo imali prilike testirati. Zanimljiva je mogućnost snimanja glasom, kada je samo potrebno reći „Cheese“, „Smile“ ili „Capture“, nakon kojih Note II automatski slika. Od ostalih mogućnosti postoji Best Face koji bira sliku s najoštrijim licima među pet uzastopno slikanih, Best Photo koji bira općenito najbolju od pet uzastopno slikanih, te burst koji slika pet uzastopnih slika i pohranjuje one odabrane.

Prednja kamera za videopozive je dobrih 1,9 megapiksela te omogućuje snimanje u 720p HD rezoluciji.

Video snimanje rezolucije 1080p (Full HD) je vrlo dobro s vrlo malo zastajkivanja, najčešće kada se mijenjaju uvjeti osvjetljenja. Nije primjetan framedrop te je video pogodan čak i za gledanje na full HD televizoru veće dijagonale.


Fotografirano sa Samsungom Galaxy Note II N7100
:

 

 

 

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352211312.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Kao prozor prema Internetu Noteu 2 služe HSDPA mrežni protokol i WI-FI. Posjeduje također Bluetooth za povezivanje s drugim uređajima na kraće udaljenosti te uparivanje Bluetooth slušalica. Prisutan je NFC oblik komunikacije kojim se može slika ili neka druga datoteka poslati drugom uređaju opremljenim NFC-om preko S Beama.

Dijeljenje mobilne mreže za pretraživanje interneta na drugim uređajima je moguće preko USB-a i WLAN-a.

Standardni browser je vrlo brz i s ni jednom web stranicom nismo imali nikakvih problema. Čak i kompleksnije stranice poput naše matične Mobil.hr je otvarao vrlo brzo i bez ikakvih grešaka. Vrlo zanimljiva je opcija pop-up browser koja se može otvoriti u bilo kojoj drugoj aplikaciji osim samog browsera. Sam browser tada radi u prozoru iznad svih drugih aplikacija i omogućuje brzi pregled sadržaja stranice.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352211365.jpg

Benchmark test

Benchmark smo testirali pomoću aplikacija Quadrant Standard i Vellamo. Note II je očekivano briljirao. Na obje aplikacije se plasirao na sam vrh, pa je tako na Quadrant Standardu postigao odličan rezultat od 4108 bodova, svrstavajući se na drugo mjesto ispod HTC One X i iznad Asusa Transformer Prime TF201.

U Vellamu, Note II pak postiže 1528 bodova za HTML5 dio, te 471 bod za CPU dio testa. Takvim rezultatom se plasirao na treće mjesto HTML5 ljestvice, odnosno četvrto mjesto CPU ljestvice.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352212398.jpg

Navigacija

Galaxy Note II ne dolazi s predinstaliranim opcijama za navigaciju osim Google Kartama koje ne podržavaju glasovnu komunikaciju. Alternative se mogu naći na Android Play Storeu, među kojima bismo izdvojili domaću Mireo Don't Panic koja je besplatna za sedmodnevno korištenje, dok karta Hrvatske stoji 7,99 €.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352211588.jpg

Uredski paket

Polaris Office se isporučuje uz Note II N7100 bez potrebnog skidanja. Radi vrlo dobro i učitava većinu formata koji se koriste u uredskom okruženju. Nažalost učitavanje tih formata (doc, xls...) nije moguće u S-note aplikaciju, te tako nije omogućeno ispravljanje i označavanje S-penom.

S-note aplikacije je vrlo korisna za uredsko korištenje budući da dolazi s prethodno definiranim stranicama po kojima se može pisati. Tako su dostupne opće bilješke, bilješke za sastanak, dnevnik, časopis i druge. U svaku od tih bilješki je moguće ubacivanje teksta, rukopisa, slike ili pak audio zapisa. S-note se pokazala iznimno praktičnom nakon kratkog navikavanja na pisanje S-penom.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352211671.jpg

Organizator i alarm

S-planer služi kao zamjena za standardni Android kalendar. Omogućuje rad sa S-penom pa je tako moguće neki zapis u kalendaru zaokružiti prostoručno, nacrtati strelicu ili nešto slično. U praksi se pokazala kao vrlo zgodna i praktična mogućnost pošto podsjeća na papirnati kalendar po kojem možemo šarati.

Negativna strana toga je što se nakon nekoliko takvih unosa  kalendar može doimati neurednim. No i takav prikaz je moguće isključiti i vratiti na standardni prikaz bez zabilješki. Sinkronizacija je moguća s Google računom te radi poput one standardne koja se isporučuje s Androidom.

Alarm također nije standardni, već je poseban Samsungov. Promjene su više kozmetičke nego neke koje bi bile dodatne funkcionalnosti. Naravno, ako je uređaj ugašen, alarm se neće oglasiti, kao i na svim današnjim smartphoneovima.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352212124.jpg

Aplikacije i igre

Note II isporučuje se s pregršt aplikacija „out of the box“. Nažalost, nisu sve dostupne u našoj zemlji. Tako se Game Hubu, Music Hubu i Learning Hubu ne može pristupiti. Paper artist će se svidjeti i potaknuti kreativnost mlađe populacije.

Neke od aplikacije koje smo koristili su javljale prisilna zatvaranja. Tako su se neke aplikacije poput CarBuzz, IMDB i Twitter znale srušiti, ali to opet pripisujemo nefinalnoj verziji softvera. Kod nekih je problem nestao nakon restarta. Igre poput Angry Birdsa i FIFA 2012 rade brzo i stabilno. Užitak je igrati igre pri dijagonali od 5,6 inča i pri kvaliteti prikaza boja zahvaljujući RGB AMOLED ekranu.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352212137.jpg

Cijena za Samsung Galaxy Note II N7100

Cijena od 5499 kn za model od 16 GB je očekivano visoka (listopad 2012.), no računajući na posebnosti modela i mogućnosti koje posjeduje, ne čini se pretjeranom. Kada se u obzir uzme da Note II može zamijeniti dva uređaja (tablet i mobitel), cijena se definitivno može opravdati.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352212235.jpg

Cool faktor

Svojom veličinom, Note II definitivno privlači pozornost svih. Budući da ga je teško svrstati u jednu kategoriju, česta je tema razgovora i polemika da li je isplativ i praktičan. Ovaj je model definitivno za pokazivanje, te samim time ima određeni cool faktor. Rijetki su oni koji neće pitati koji je to mobitel, ako će ga uopće smatrati mobitelom.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1352212547.jpg

Zaključak

Tanje i uže tijelo Note II sigurno čini praktičnijim za svakodnevno korištenje, no Note II je daleko od praktičnog. Zahtijeva podosta privikavanja, no kada se jednom navikne na ovakav mobitel, teško se vratiti na druge.

Svaki drugi se čini inferiornim. Specifikacijama i odličnim ekranom te jedinstvenim funkcionalnostima S-pena, jedinstven je proizvod na tržištu. Dok se prethodna generacija i dalje nalazi na tržištu, nova verzija je veliki korak naprijed. 50 GB podatkovnog prostora na Dropboxu na dvije godine također su nešto što će zasladiti kupnju.

Plus

+ dizajn
+ baterija
+ S-pen
+ ekran


Minus

- upitna praktičnost pri korištenju jednom rukom

Konkurencija

Galaxy Note IGledajući realno, Note I je jedini pravi konkurent Noteu II. Do sada niti jedan proizvođač nije tako uspješno uspio napraviti spoj tableta i mobitela. Pokušaja je bilo i prije (npr. Dell Streak 5), no oni nisu bili toliko dobro izvedeni kao Note I, odnosno Note II. Note I je nešto širi od Note II zbog 16:10 ekrana manje dijagonale, ali iste rezolucije, čime se dobiva veći broj piksela po inču.

Razlika i nije toliko evidentna, budući da Note II koristi RGB AMOLED ekran koji ima bolji i zorniji prikaz. Gledano po specifikacijama, Note II ima duplo više procesorskih jezgri i RAM memorije koji omogućuju nešto brži rad. Ne treba ni zanemariti 600 mAh više baterijskog kapaciteta na Noteu II. Note I (16 GB) ima cijenu od 4.995 kn.

Google (Asus) Nexus 7Kao konkurencija Noteu II može se postaviti i Googleov službeni tablet. Četverojezgrenim Tegra 3 procesorom može zasigurno parirati Exynos Quadu ugrađenom u Note II. 1 GB RAM memorije ugrađenih u Nexus 7 pak, neće moći parirati Noteovim 2 GB.

Nexus 7 posjeduje osjetno veći 7-inčni ekran, te je time jasno profiliran kao tablet. Noteov adut S-pen teško se može nadmašiti, no kada se uzme u obzir cijena od 2099 kn, Nexus 7 se čini podosta primamljivim uređajem.

 

 

 

Komentari

Marko

17. prosinca 2013 - 22:05 Prijavi neprimjeren komentar

'Dojam kvalitete također kvari prodiranje svijetla iz notifikacijskog LEDa...' - o cemu vi to? Kakvo mrtvo prodiranje svijetla na AMOLED ekranu koji NEMA pozadinsko osvjetljenje?! Notifikacijska traka je takve boje, te nema govora o probijanju nekakvog svijetla.

mario

30. rujna 2013 - 15:54 Prijavi neprimjeren komentar

Piše da se alarm na smartphonu ne uključuje ako je uređaj isključen...pa alarm se uključuje, ako je mobitel sključen, samo što prvo pokrene uređaj u avionskom modu rada.

stixxi

12. srpnja 2013 - 15:30 Prijavi neprimjeren komentar

Vidi li se pixelizacija?

stixxi

12. srpnja 2013 - 15:29 Prijavi neprimjeren komentar

Dali se vidi pixelizacija?

Riha

11. lipnja 2013 - 13:26 Prijavi neprimjeren komentar

Kupio i odlična stvarčica..

1 2

Odgovori