Testovi mobitela

SAMSUNG SGH-D800

SGH-D800 SGH-D800
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 97 x 52 x 14,9
Masa uređaja (g) 98
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 1024)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 800
Vrijeme razgovora 2G (h) 3,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 220
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 2.374 kn
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Neki to vole tanko (i sjajno)
Autor: Dubravko Kolarić

PARALELNO UZ MODEL D820 na naše tržište stiže i D800, još jedan tanki klizni ljepotan iz Samsunga. Na prvi pogled, a ni nakon dubljeg proučavanja, ne nailazimo na velike razlike između jačeg (D820)  i slabijeg (D800) modela pa se s pravom pitamo zašto Korejci opet gotovo u isto vrijeme na tržište lansiraju dva tako slična telefona (kao, primjerice, svojedobno modele E720 i E730). Odgovor na to pitanje krije se u dvama razvojnim centrima za Samsungove telefone, koji djeluju neovisno jedan o drugom. Oba su u isto vrijeme dobili zadatak razviti tanke i napredne klizne telefone, a kako su oba rezultata bila odlična, Samsung je na tržište odlučio lansirati oba proizvoda. Ipak, da ne bi bili previše slični, telefoni su različiti po dizajnerskim zahvatima.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1148337116.jpg

Vrlo dobar dizajn

Model D800 svojim je izgledom bliži modno osvještenijoj, uglavnom ženskoj publici. Crna plastika kombinirana je s kromiranim detaljima, koji ukupan dojam dižu na višu razinu, ali se i lako prljaju.
Ukupan dizajnerski dojam na vrlo je visokoj razini, rekli bismo, onako kako to samo u Samsungu znaju. Prednjim dijelom telefona dominira TFT zaslon, koji je vjerojatno najbolji proizvod u svojoj klasi. Brzo vrijeme reakcije, žive boje i visoka razlučivost čine gledanje u ovaj zaslon pravim užitkom za oči umorn  od uglavnom lošijih zaslona različitih mobilnih uređaja.

I TV izlaz

Ispod pokrova D800 ne donosi ništa novo, no ni ne zaostaje za vrhuncem onoga na što smo navikli nailaziti u top-kategoriji Samsungovih telefona. U memoriju od 84 MB moguće je spremiti solidan broj pjesama, zvukova zvonjave, fotografija ili videouradaka. Zvuk se reproducira pomoću stereozvučnika opremljenih digitalnim pojačalom. Kamera ima razlučivost od 1,3 megapiksela, a može snimati i video uz zvuk. Svoje foto/videouratke, kao i izbornik telefona korisnik može gledati i na TV uređaju zahvaljujući izlazu za njega. U pogledu povezivanja bežičnim putem, D800 također nudi mnogo. Osim za klasično prebacivanje, izmjenu i povezivanje s Bluetooth slušalicama D800 može se bežično spojiti i na pisač. Naravno, ako pisač podržava mogućnost spajanja pomoću  Bluetooth tehnologije.

Proširiva memorija

Baterija modela D800 ne traje senzacionalno dugo, no prosječnog će korisnika zadovoljiti dva do tri dana bez punjenja. Malo napredniji korisnici znat će cijeniti i PictBridge tehnologiju za ispis slika i preglednik Office dokumenata. Jedino što, s obzirom na visoke tehnološke mogućnosti, ovom telefonu nedostaje kako bi se našao korak do savršenstva jest proširiva memorija. Nečim ga je ipak bilo  potrebno ozbiljnije distancirati od modela D820 kako konkurencija u vlastitom dvorištu ne bi bila prejaka.

Konačno opet glasovno biranje

Glasovne naredbe i glasovno biranje zasad su bili prilična nepoznanica na Samsungovim telefonima. Nakon dugog niza godina prvi put su ponovo korišteni na prošlogodišnjem neprimijećenom modelu E620. Glasovno biranje sada nalazimo i na modelu D800, što je svakako za pohvalu, ponajprije radi
lakšeg korištenja uređaja prilikom vožnje (brat blizanac D820 ne sadrži tu tehnologiju). Iako tu funkciju većina korisnika mobilnih uređaja baš ne voli i uglavnom ne koristi, nije nam jasno zašto je Samsungu trebalo toliko da je konačno integrira u jedan svoj noviji model visoke klase. Neki  konkurenti, poput nekadašnjeg Ericssona ili Sonyja, danas zajedničke tvrtke, tom se funkcijom šepure od pionirskih GSM dana, već više od pola desetljeća. Zanimljivo je da je istu funkciju i  Samsung koristio u ta „davna“ vremena, počevši od već pomalo zaboravljenog SGH-600 iz 1999. godine, da bi je ubrzo nakon toga spremio u ladicu tehnološke povijesti. Zašto je glasovno biranje skupljalo prašinu sve do danas? Ne znamo, ali iako, kao što smo već naveli, prosječan korisnik baš i nije lud za glasovnim biranjem, uvijek je dobro imati jednu stavku više na bogatom popisu tehnički karakteristika.

Konkurencija

SAMSUNG D820. Koliko god se trudili tražiti kod drugih proizvođača konkurenta, nije ga moguće pronaći. Najveća prednost D820 je proširiva memorija, dok D800 ima mogućnost glasovnog biranja. Ostale su razlike manje-više nebitne.

PLUS

Dizajn
Konačno (opet) glasovno biranje
TV izlaz

MINUS

Memorija nije proširiva

 

 

 

Komentari

Aemin Ara

19. kolovoza 2011 - 20:25 Prijavi neprimjeren komentar

jel mogu znat kolika je cijena dispeja

Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji