Testovi mobitela

SAMSUNG SGH-D880

SGH-D880 SGH-D880 SGH-D880 SGH-D880 SGH-D880
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Da
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 104 x 51 x 18,9
Masa uređaja (g) 113
Zračenje (W/kg) 0,219
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1200
Vrijeme razgovora 2G (h) 4
Vrijeme čekanja 2G (h) 360
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 2.499 kn
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Jedan telefon, dva operatera
Autor: Dubravko Kolarić

Dva telefona u džepu su izvan mode. D880 omogućuje simultani rad s dvije SIM kartice uz maksimalnu ergonomiju.

Još krajem devedesetih, kada je GSM tržište prolazilo kroz veliku ekspanziju i kada se pojavio novi operater, započela je moda nošenja dva telefona. Tada je glavni razlog te pojave ležao u principu: jedan za VIP, drugi za Cronet. I već tada je tržište ponudilo odgovor na taj problem. Jeftini adapteri koji su se ugrađivali u SIM utor omogućavali su korištenje dvije kartice. Jedini problem bio je u tome što je telefon u jednom trenutku mogao raditi samo s jednom, a da bi se prebacilo na drugu liniju, bilo ga je potrebno isključiti. Mnogima je to brzo dosadilo. No već 2000. godine na tržište stiže prvi telefon koji je podržavao rad s dvije kartice. Bio je to finski Benefon Twin. No Benefon je brzo postao dio povijesti a isto se dogodilo s njegovim modelom koji nije ostvario očekivanu popularnost. Činilo se da za modele s dvije kartice nema budućnosti, no prošle godine na tržište stižu jeftini kineski modeli koji odlično rade s dvije SIM kartice. A sada se u čitavu priču konačno ponovno uključio i jedan veliki GSM igrač.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1224062351.jpg

Dva telefona u jednom

Iako nije prvi proizvođač koji nastupa s ovakvim konceptom, Samsung je ponovno odabrao odličan timing. Novi operateri uporno snižavaju cijene tako da mnogi korisnici razmišljaju o prelasku na neku drugu mrežu. Ipak, većina ne želi istodobno ostati bez usluga svojeg starog operatera. Kako se mnogima jednostavno ne da „gnjaviti“ s dva telefona, D880 s podrškom za dvije SIM kartice predstavlja idealno rješenje. Novi Samsung pozdravit će i mnogi koji uz privatni, posjeduju i poslovni telefon i broj. I njima bi D880 mogao osjetno olakšati život.
A kako čitava stvar funkcionira? Ispod baterije, na uobičajenom mjestu, nalaze se dva utora za kartice, označeni kao SIM 1 i SIM2. Nakon prvog umetanja kartica i uključivanja telefona, pojavljuje se izbornik u kojem se bira način rada s dvije kartice. Korisnik tako može odabrati koja kartica je glavna, te uključiti ili isključiti bilo koju od dvije kartice. Nakon prvog umetanja, ovaj izbornik se više neće pojavljivati, no korisnik mu u svakom trenutku može pristupiti putem glavnog izbornika i naknadno promijeniti redoslijed kartica i isključiti ili uključiti pojedinu od njih. Nakon namještanja postavki u uvodnom izborniku, na zaslonu se pojavljuje uobičajena slika za Samsung. Jedine razlike: na zaslonu su dva naziva operatera, od kojih je onaj glavni istaknutiji, te dva indikatora jačine GSM signala.

Ergonomsko rješenje

Koja kartica je u kojem trenutku glavna, to ne igra neku važniju ulogu. Obje linije su u potpunosti funkcionalne. Korisnik u bilo kojem trenutku, bez obzira koja je linija glavna, može primiti poziv ili SMS poruku s obje linije. Štoviše, razgovara li korisnik na jednu liniju, uvijek može također primiti i poziv ili SMS poruku na drugoj. Biranje s koje će linije korisnik uputiti odlazni poziv vrlo je jednostavno riješeno. Tijekom svakog biranja na dnu zaslona nalaze se oznake za obje linije, a odabir one s koje će poziv biti upućen vrši se diskretnom tipkom na boku telefona. Vrlo jednostavna radnja koja gotovo instantno prelazi u rutinu. I slanje SMS-a funkcionira na istom principu. I to je uglavnom to, po svim ostalim detaljima D880 se ne razlikuje od tipičnog Samsunga.
Svojim dizajnom, oblikom i dimenzijama D880 podsjeća na Samsungove uspješnice D500 i D800, a s ovim potonjim i dijeli velik broj karakteristika. Jasno je, kako bi telefon funkcionirao s dvije kartice, u njegovoj unutrašnjosti mora biti nešto više elektronskih sklopova i komponenata nego u uobičajenom telefonu. Stoga D880, poput recentnih bestselera iz Koreje, nije tanak. Ipak, svojim dimenzijama D880 nimalo ne iskače od prosječnih telefona s kliznim mehanizmom, i ničime ne otkriva da se ovdje zapravo radi o dva telefona u jednom. Isto vrijedi i za masu. Ona je s 113 grama samo nešto veća od mase najlakših Samsungovih high-end modela. Posebna pažnja je, tipično za Samsung, posvećena kvaliteti izrade i materijala. Posebnost D880 u odnosu na prosječni model Samsunga: za stražnji i bočni dio, dakle pokrov baterije i okolni oklop telefona, korištena je plastika s reljefnim uzorkom koja na prvi pogled podsjeća na finu kožu. Tek nakon dodira postaje jasno da se ovdje radi o plastici.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1224062371.jpg

Odličan zaslon, dobar fotoaparat

D880 koristi odličan zaslon. Njegovih 240x320 piksela dobro je poznato svim korisnicima skupljih Samsungovih modela. Oni koji su upoznati s ovim zaslonom dobro znaju da se radi o jednom od najkvalitetnijih predstavnika svoje klase. Za razliku od nekih novijih modela koji koriste novo korisničko sučelje Espresso, D880 se zadovoljava sa sad već starim izbornikom. Unatoč tome što nije najnoviji, intuitivni i pregledni izbornik oduševljava svojom ergonomijom. U sada već starom izborniku, D880 ima ugrađenu i jednu novu funkciju. Naime, u nekoliko posljednjih modela Samsunga korisnik konačno može birati između različitih profila rada i zvonjave (vidi okvir).
Kao što je to slučaj sa zaslonom, i u drugim karakteristikama D880 se pozicionira vrlo blizu Samsungovim high-end rješenjima. Tako je i s fotoaparatom. On ima razlučivost od tri megapiksela i automatski fokus. Kvaliteta slikanih fotografija je dobra, pod uvjetom da su i svjetlosni uvjeti dobri. Opadanjem razine svjetla ovaj Samsungov fotoaparat gubi na kvaliteti nešto brže nego što to čine primjerice usporedivi fotoaparati na modelima Sony Ericssona. Jedini veći nedostatak je činjenica da nema bljeskalicu. Fotoaparat snima i video maksimalne veličine 352x288 piksela. Za pohranjivanje snimki, fotografija, glazbe, MMS, e-maila te svega čemu treba memorije, rezervirano je oko 50 MB. Memoriju je moguće dodatno proširiti microSD karticom. Za dodatnu zabavu zadužen je i FM radio.

Baterija radi za dva

Kod trajanja baterije D880 ne nalazimo veće zamjerke. S obzirom na to da telefon simultano radi s dvije kartice i tako u stand by načinu rada troši osjetno više energije, dva do tri dana bez punjenja sasvim su očekivani rezultat usprkos velikom kapacitetu od 1200 mAh. Jedini problem: povećani broj razgovora koji troše osjetno više energije. Dakle, ako posjedujete dva telefona i mnogo razgovarate na oba, D880 bi mogao imati mnogo posla, što bi moglo pridonijeti i ubrzanom trošenju baterije. A kad smo kod baterije, spomenimo i jedini realni nedostatak D880 u odnosu na alternativu s dva telefona. Kada se baterija na D880 istroši, telefon je isključen. Kada se baterija na jednom od dva telefona istroši, još uvijek vam kao alternativa ostaje onaj drugi, još uvijek ste dostupni. Sve ostalo govori u korist D880.
D880 predstavlja odlično rješenje za gužvu u džepovima. Ovaj telefon je nagovještaj da bi nespretno (ne)snalaženje s dva telefona kroz dogledno vrijeme moglo postati stvar prošlosti. Nakon što je princip s dvije kartice prihvatio Samsung, konkurencija zasigurno neće spavati, ubrzo će uslijediti „dvostruki telefoni“ s drugim renomiranim potpisima, bez obzira koliko se to ne sviđa najjačim operaterima koji su dio svog profita do sada ostvarivali zahvaljujući činjenici da se mnogima nije dalo „petljati“ s dva telefona.
Osim što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u načinu na koji se pristupa mobilnoj komunikaciji, D880 oduševljava jednostavnim i ergonomičnim načinom kojim rješava korištenje dvije SIM kartice. Uza sve to, telefon je odlično opremljen, a niti cijena mu nije pretjerana. Za cifru koliko stoji D880, nemoguće je dobiti dva ovako dobro opremljena telefona.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1224062390.jpg

Konačno profili

Unatoč tome što su profili kod većine proizvođača uobičajeni već godinama, Samsung je na uvođenje profila čekao sve donedavno. D880 ima ugrađene profile, a korisnik može birati između: „normalno“, „bešumno“,“vožnja“, „sastanak“, „vani“ i „bez mreže“. Ovaj posljednji način rada bio bi vrlo koristan tijekom leta u avionu, kada su uobičajeni elektronski uređaji dopušteni odmah nakon faze uzlijetanja, dok je mobitel tabu za vrijeme čitava trajanja leta. Kažemo bio bi koristan, kada bi stjuardese imale malo više tolerancije i znanja o Samsungovim novitetima (ovo više i nije neki novitet, s obzirom da se ova opcija u Samsungovim modelima pojavljuje već duže od godinu dana). Ovako sve završava na uobičajenom strogom upozorenju: gospodine, isključite mobitel! 

PLUS I MINUS:

+ dva SIM utora
+ odlična ergonomija
+ zaslon

- debljina

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1224062405.jpg

KONKURENCIJA:

NEMA

Jeftini kineski modeli koji uz D880 jedini omogućavaju simultani rad s dvije kartice su, s gledišta kvalitete, kilometrima udaljeni od Samsunga. Većina u Hrvatsku dolazi polulegalno te ih je teško naći u slobodnoj prodaji.

 

 

 

Komentari

Dragana

01. srpnja 2017 - 13:18 Prijavi neprimjeren komentar

Gde ima ovaj tel novi da se kupi.pisite ako neko zna

Gioia

19. travnja 2011 - 08:47 Prijavi neprimjeren komentar

Ja ne kužim kako postaviti da mi sejva POSLANE poruke. Sve sam živo pokušala, izludiću.

meriana

22. kolovoza 2009 - 10:41 Prijavi neprimjeren komentar

nikako mi nije jasno nesto. zvala sam službu ta korisnike i u palila sam tj. uključila sam funkciju za mms i to preko vipa i preko t-mobila a ono mi nijednu sliku ne otvara .ako mi šalju sliku sms-om da li bi mi je trebalo automatski otvoriti


Odgovori