Testovi mobitela

SAMSUNG SGH-E570

SGH-E570
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 86 x 44,7 x 23,9
Masa uređaja (g) 79
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 176 x 220
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 1024)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 800
Vrijeme razgovora 2G (h) 6,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 230
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 1.898 kn
Info T-mobile


098 / 1520
http://www.t-mobile.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

Svakako pogledajte i...


 

KORACI NA ŽENSKI NAČIN
Autor: Dubravko Kolarić

Naslijediti najuspješniji ženski telefon u Europi - vrlo težak zadatak, no E570 ima predispozicije postati uspješan poput prethodnika.

NAJPOPULARNIJI

ženski telefon u Europi dobio je nasljednika. Ova rečenica sasvim prikladno ukazuje na težinu zadataka koji se nalazi pred ovim modelom. Atraktivan telefon naziva E570 kreće tragovima bestsellera E530, bez previše revolucionarnih izmjena, no s brojnim detaljima koji bi mu trebali jamčiti uspjeh, podjednak onome kakav je imao i još uvijek ima prethodnik. U ponudi Samsungovih ženskih telefona novi E570 zauzima poziciju u sredini. On se tako smješta osjetno iznad (također novog) E420, no zato nešto ispod E500.

ELEGANTAN

Kada je u pitanju dizajn, stručnjaci Samsunga nisu željeli previše riskirati. Dizajn prethodnika bio je pun pogodak i još uvijek djeluje toliko svježe da bilo kakve veće promjene nisu bile potrebne. Jednostavan recept pokazao se sigurnim dizajnerskim pogotkom jer se uz samo malo modifikacija E570 ponovno ubraja među najljepše i najelegantnije telefone na tržištu. Kao i kod prethodnika, telefon je dostupan u više kombinacija boja, a za sada nije poznato hoće li sve biti dostupne na našem tržištu. Posebno zanimljivo rješenje, kakvo je Samsung već koristio u nekoliko navrata, je neobičan oblik vanjskog zaslona. On je smješten uzdužno ispod kamere, koristi OLED tehnologiju te prikazuje 176x16 piksela. Ovaj efektan dizajnerski zahtjev je i jedina velika razlika između ovog telefona i prethodnika. Unutarnji zaslon je ostao isti kao i kod prethodnika. Riječ je o iznimno kvalitetnom TFT-u koji prikazuje 176x220 piksela i 65 536 boja. Kvaliteta izrade telefona je, kao i uvijek kod Samsunga, besprijekorna. Ovdje konkurencija jednostavno nema adekvatan odgovor.

SENZOR POKRETA

Nije samo dizajn taj koji je privlačio brojne kupce modela E530. Vrlo atraktivno je bilo i ono što se krilo u unutrašnjosti telefona. Novi E570 je sve to preuzeo i nadogradio na još višu razinu. Najzanimljivije rješenje je takozvani „pedometar“, brojač koraka, prijeđene udaljenosti i potrošenih kalorija zasnovan na senzoru pokreta. Kod E570 također nailazimo na neizbježnu kategoriju „Život žene“. Riječ je o nizu aplikacija namijenjenih specijalno ženama, što je poznato iz ranijih Samsungovih „ženskih modela“. Tu su tako izračun bioritma (dnevnog i mjesečnog), program za odabir idealne vrste mirisa, izračun indeksa tjelesne mase, izračun potrošenih kalorija, popis za kupovinu te „Ružičasti raspored“ (kalkulator menstrualnog ciklusa). Dakle, sve je identično kao i kod modela E530.

PROŠIRIVA MEMORIJA

Identična kao kod E530 je i kamera. Ona ima razlučivost od 1,3 megapiksela, čime se E570 jasno stavlja u poziciju ispod E500 koji je opremljen osjetno boljom kamerom. Za razliku od E530, kamera E570 nije opremljena bljeskalicom, no kvaliteta fotografija je vrlo dobra. Fotografije, MP3 glazbu i slične datoteke koje zauzimaju mnogo memorije treba negdje spremiti, a za to E570 u osnovi ne nudi baš previše prostora. 23 MB je osjetno manje nego kod E530 koji ima memoriju kapaciteta 80MB. No zato kod E570 stvar spašava utor za MicroSD memorijsku karticu koja čini ovaj telefon moćnijim od prethodnika. Karticu je potrebno naknadno kupiti. E570 je prepun zanimljivih funkcija, a najveći napad na kapacitet baterije vrši pedometar. Uz konstantno uključen brojač koraka, baterija će izdržati tek jedan dan, tako da je ovu funkciju preporučljivo koristiti samo kada zaista hodate. Uz prosječno korištenje, telefon bez punjenja izdrži dva do tri dana, no E570 svojim brojnim zanimljivim funkcijama jednostavno mami na igru.

PUDL, ČIVAVA I BIGL

Pred kraj našeg pregleda ovog iznimno atraktivnog Samsunga spomenimo i funkciju koja nas je najviše zabavila, a koja će se zasigurno neizmjerno svidjeti i korisnicama E570, iako zapravo služi samo za zabavu. Ovdje je ponovno u glavnoj ulozi senzor pokreta. Naime, E570 ima tri animirane pozadine na kojima se nalaze psi (Čivava, Pudl i Bigl). Ovi psi miruju sve dok ih ne izazovete pomicanjem telefona. Sporijim pomicanjem telefona pas će sporije micati glavu, a bržim pomicanje logično – brže. Jednostavno… preslatko. E570 je jednostavno – predodređen za uspjeh. U Samsungu su ponovo odabrali idealnu mješavinu sastojaka te sve skupa spojili u paket koji će bez problema osvojiti brojna ženska srce. Oni to ipak rade najbolje.

PLUS

DIZAJN
FUNKCIJE PRILAGOĐENE ŽENAMA
PEDOMETAR

MINUS

NEMA RADIO
POTROŠNJA BATERIJE

Kada su u pitanju žene, Samsung to radi jednostavno – najbolje.

KONKURENCIJA

NOKIA 7390
7390 je mnogo moćniji telefon - ima nešto bolji zaslon, kameru od 3 MP s autofokusom i FM radiom. Samsung ima pedometar, te nešto elegantniji dizajn.

PEDOMETAR – INTELIGENTNO ISKORIŠTEN SENZOR POKRETA

Prije godinu dana u MobilMediji smo pisali o Samsungovu modelu SGH-E760. Njegova najzanimljivija karakteristika je trodimenzionalni senzor pokreta koji je ovaj telefon koristio za pokretanje određenih funkcija ili upravljanje igrama. Tada smo iznijeli i neke ideje o mnogo korisnijim načinima primjene ovog senzora. Donosimo dio teksta u kojem govorimo o tome: „...Osim zabavnih funkcija, senzor pokreta mogao bi se iskoristiti i za brojne konkretne aplikacije mnogo veće koristi. Primjerice, senzor pokreta mogao bi se iskoristiti kao brojač prijeđenih koraka te na taj način računati udaljenost, potrošene kalorije i slično. Mogao bi poslužiti i kao sustav za poziv u pomoć prilikom pada, nesvjestice i sličnih situacija, kada bi se našao u vodoravnom položaju. U automobilu bi mogao poslužiti za mjerenje G sila u zavojima, prilikom kretanja i kočenja, a kod kamere bi mogao poslužiti za korekciju slike kod trzaja...“Kod E570 zaista nailazimo na jednu praktičnu primjenu koju smo i sami predvidjeli – brojač koraka. Pedometar SGH-E570 broji korake koje vlasnik napravi, preračunava ih u prijeđenu udaljenost te računa količinu potrošenih kalorija. Potrebno je samo unijeti visinu i težinu korisnika, a sve ostalo telefon obavlja automatski. Pedometar može biti uključen i u pozadini te se telefon, dok je ova funkcija uključena, može koristiti za sve ostale uobičajene radnje. Potrebno je paziti samo na dva detalja: potrošnju baterije i točnost izračuna. Naime, pedometar bi trebalo uključiti samo kada se zaista hoda ili trči jer je potrošnja baterije intenzivna, a senzor osjetljiv, tako da i neke druge kretnje može protumačiti kao korak. Na taj se način postiže realniji izračun te se produžuje vijek trajanja baterije.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji