Testovi mobitela

SAMSUNG SGH-E760

SGH-E760 SGH-E760
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 88 x 44 x 23
Masa uređaja (g) 88
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 176 x 220
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 1024)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Ne
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 800
Vrijeme razgovora 2G (h) 6,4
Vrijeme čekanja 2G (h) 280
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 2636 kn
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

DETEKTOR POKRETA!
Autor: Dubravko Kolarić

TRODIMENZIONALNI

detektor pokreta integriran na telefonu.Još jedna Samsungova inovacija izmišljena radi dobre zabave

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1147955515.jpg

TIJEKOM NEKOLIKO

posljednjih godina Samsung je postao jedan od najvećih inovatora u GSM svijetu.Prvi MP3 player na mobilnom telefonu,prvi vanjski zaslona na preklopnom telefonu, vodeće mjesto na tržištu kvalitetnih TFT zaslona, revolucija polifone zvonjave, rotirajućeNkamere, rotirajući zasloni, automatsko otvaranje preklopnika, spajanje na televizor… To su samo neke od Samsungovih inovacija koje su manje ili više uspješno obilježile razvoj mobilnih telefona.

PROTRESI I IGRAJ

Novi SGH-E760 donosi nam još jednu vrlo zanimljivu novost. E760 je naime opremljen senzorima koji precizno detektiraju pokrete. Interesantna funkcija s kojom smo se zabavljali nekoliko dana, a i drugi oko nas su se zabavljali.Čemu zapravo može poslužiti detektor pokreta na mobilnom telefonu?Ponajprije zabavi. Prvu uporabu senzora za detekciju pokreta nalazimo u izborniku „Protresi i igraj“. U njemu se nalaze tri aplikacije. Prva omogućuje da se pokretima telefona u određenim smjerovima aktiviraju odabrani instrumenti i melodije. Vrlo zabavan način glazbene improvizacije, ali i zbunjivanja neupućenih. Druga aplikacija na zaslon postavlja jednu do šest kocaka koje se „bacaju“ trzajem telefona.Kocke se tada uz pripadajući zvuk okreću i zaustavljaju na jednoj od šest strana. Čemu bi ta aplikacija osim za zabavu mogla služiti? Pa, igranju brojnih društvenih igara.Od „Čovječe ne ljuti se“, “Jamba“ do „Monopolyja“. Treća je aplikacija svojevrsna simulacija izvlačenja lota,a također se pokreće trzajem telefona.Osim što na taj način možete igrati lutrije kod kuće, program će vam vrlo dobro doći pri zaokruživanju brojeva na lotu 6 od 45 ako ste neodlučni. Tko zna, možda vas generator slučajnih brojeva u E760 dovede i do jackpota.Mi već nestrpljivo čekamo sljedeće izvlačenje.

SANJKANJE NA NOVI NAČIN

Osim što služi za aktivaciju posebnih aplikacija, senzor pokreta na modelu E760 koristan je i pri igranju igara. Naime, neke Samsungove igre posebno su prilagođene ovoj funkciji.Igrate se, dakle, pokretima telefona,a ne klasičnim pritiskanjem tipki.Nagnete telefon u lijevu stranu i lik na zaslonu krenut će lijevo. Želite li pak ubrzati, potrebno je nagnuti telefon prema naprijed. Igranje pokretima telefona zahtijeva određeno navikavanjea za uvježbavanje na modelu E760 instalirane su dvije igre: platformska arkada „Pharao's Teasure“ i sanjkanje „Screamer“. Osim zabavne funkcije senzor pokreta ima još jednu praktičnu funkciju.Kada je telefon zatvoren, pritiskom na tipku s desne strane, koja na otvorenom telefonu služi za pokretanje kamere, aktivira se mini izbornik.U njemu se pokretima telefona u odgovarajućem smjeru aktivira kamera, medijski player te već spomenuta aplikacija za skladanje glazbe pokretima telefona. To bi ujedno bila i posljednja funkcija vezana uz senzor pokreta,a nama na pamet padaju mnoge koje bi se u praksi mogle pokazati mnogo korisnijima (vidi okvir).

NA TRAGU MODELA E730

Zaboravimo li na senzor pokreta,E760 tipičan je preklopni Samsung visoke klase, atraktivnog dizajna te mase, oblika i dimenzija usporedivih s modelima E720/730. Njegov vanjski OLED zaslon okruglog je oblika i smješten u gornjem desnom kutu prednje maske srebrne boje.Ostatak telefona potpuno je crn, što u kombinaciji sa srebrnim prednjim dijelom ostavlja vrlo lijep estetski dojam. Unutrašnji je zaslon za Samsung klasični TFT razlučivosti 176x200 piksela s 262.000 boja. Kamera je također već dobro poznata s drugih modela, primjerice s modela D500, i smještena u lijevom gornjem kutu prednjeg dijela telefona.Fotografije maksimalne veličine 1,3 piksela vrlo su kvalitetne, no nema bljeskalice izostavljene vjerojatno iz estetskih razloga.

PORCIJA EKSKLUZIVNOSTI

Izuzmemo li kameru,odnosno nedostatak bljeskalice, opremljenost modela E760 na razini je modela E720/730.Memorija ima kapacitet od oko 96 MB (oko 92 MB zajedničke memorije i oko 4 MB rezerviranih za Java aplikacije) i nije je moguće proširiti. Stereozvučnici znatno poboljšavaju užitak slušanja MP3 zapisa bez slušalica, a za potpuni audiodoživljaj nedostaje samo radio. Memorija imenika može primiti standardnih 1000 unosa, a za povezivanje služi isključivo Bluetooth (nema IR vezu). Baterija modela E760 pokazuje karakteristike tipične za ovu klasu Samsunga pa telefon valja, ovisno o intenzitetu uporabe,u prosjeku puniti svaka dva do tri dana.E760 nije senzacionalan telefon, no sadrži funkciju koja je samo po sebi svojevrsna senzacija u svijetu mobilnih telefona. Čisto sumnjamo da ćemo detektor pokreta često susretati na telefonima drugih proizvođača pa kupnjom modela E760 ujedno kupujete i veliku porciju ekskluzivnosti.

NAŠE IDEJE ZA KORISNU UPOTREBU DETEKTORA POKRETA

Osim zabavnih funkcija senzor pokreta mogao bi se iskoristiti i za brojne aplikacije od mnogo veće koristi, primjerice kao brojač prijeđenih koraka, a na taj način mogla bi se izračunati udaljenost,potrošene kalorije i slično. Mogao bi poslužiti i kao sustav za poziv u pomoć prilikom pada, nesvjestice i sličnih situacija, kada bi se našao u vodoravnom položaju. U automobilu bi mogao poslužiti za mjerenje G sila u zavojima, prilikom kretanja i kočenja, a na kameri bi mogao poslužiti za korekciju slike prilikom trzaja.

KONKURENCIJA - NOKIA N90

Nokia je veći i tehnički napredniji telefon od modela E760. Dodirna točka im je ekskluzivnost. Dok se Nokia razbacuje masom,dimenzijama, funkcijama i rotirajućim zaslonom, E760 zadivljuje senzorom pokreta.

PLUS

KONCEPT

PRILAGODLJIVOST SOFTVERA

MINUS

RIJETKA SPOROST SOFTVERA

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori