Testovi mobitela

SAMSUNG SGH-E790

SGH-E790 SGH-E790 SGH-E790
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 92 x 44 x 16,5
Masa uređaja (g) 82
Zračenje (W/kg) 0,87
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 176 x 200
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 800
Vrijeme razgovora 2G (h) 3
Vrijeme čekanja 2G (h) 200
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Nova (klasična) ideja
Autor: Dubravko Kolarić

Veliko ogledalo i zanimljiva „Living World“ funkcija dva su detalja s kojim E790 iskače iznad sličnih modela iz vlastite kuće

Modelom E790 Samsung nastavlja razvijati svoju E7XX seriju u kojoj se trenutno nalazi nekoliko telefona koji se međusobno razlikuju samo po detaljima. E790 se teoretski u ponudi Samsunga smješta iznad prošlogodišnjeg E780, no u teoriji se ovdje radi o dva tehnološki gotovo identična telefona. Jasno je zašto u Samsungu konstantno inzistiraju na ponavljanju „varijacija na temu“ kod serije E7XX. Iznimna popularnost telefona iz ove serije dovoljan je razlog da se tržištu uvijek iznova nude neki novi detalji koji osvježavaju tehnološki „nepromijenjeni“ telefon, privlače nove kupce i održavaju popularnost na visokoj razini.

Klasična elegancija

Na tehnološkom polju E790 ne donosi nikakve revolucionarne pomake, no zato je na dizajnerskom i stilskom napravljen velik korak naprijed. Preko cijelog prednjeg dijela preklopnika presvučena je poluprozirna plastika u stilu koji je već upotrebljavan kod LG Chocolatea ili Sony Ericssona Z610i (vidi okvir). Lošija strana ovog rješenja je osjetljivost na prljanje te ogrebotine. Ispod plastike na dnu prednjeg dijela smješten je elegantan natpis „Samsung“, na sredini je monokromatski (jednobojni) OLED vanjski zaslon, a iznad njega se nalazi objektiv kamere od 2 megapiksela koja nije opremljena bljeskalicom (vjerojatno iz estetskih razloga), niti auto fokus funkcijom. Ipak, kvaliteta fotografija slikanih u idealnim svjetlosnim uvjetima je zadovoljavajuća. I ostatak telefona, izuzmemo li rješenje prednjeg dijela, odiše dobrim dizajnom. Ovdje se vrlo ukusno isprepliću crna i srebrna boja, a tako je i s tipkovnicom. E780 je dovoljno malih dimenzija i dovoljno tanak kako bismo njegov oblik proglasili „klasično elegantnim“. I masa od 82 grama je upravo idealna. Veliki TFT zaslon rezolucije 176x220 piksela prikazuje 256.144 boja. Kvaliteta slike, živost i intenzitet boja su na najvišoj razini.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215610264.jpg

„Living world“

Najveća novost u tehnološkom smislu je tema na zaslonu koja, ovisno o lokaciji telefona, na zaslon stavlja odgovarajuće slike. Ovo rješenje koje u Samsungu nazivaju „Living World“ je prvi put upotrijebljeno na modelu D900, a sada ga susrećemo i na nešto jeftinijem modelu. Da pojasnimo o čemu se ovdje konkretno radi. Dakle, svaka država ima svoju sliku, poput londonskog parlamenta, ruskog Kremlja ili pariškog Slavoluka pobjede. Hrvatsku predstavlja Dubrovnik. Promjenom lokacije, odnosno putovanjem u neku drugu državu promijenit će se i slika na zaslonu telefona. I ne samo to. Svaka slika ima svoju dnevnu i noćnu varijantu, a mijenja se ovisno o dobu dana. Dio „Living World“ funkcije je i stiliziran sat uklopljen u sliku te različiti načini obavještavanja o SMS-ovima, propuštenim pozivima ili događajima iz rokovnika, ovisno o dobu dana. Vrlo inovativno, a moguće je da će Samsung u budućnosti poraditi i na nadogradnji ove funkcije tako da bi se slike mogle mijenjati ovisno o gradu ili čak o ulici u kojoj se nalazi korisnik telefona. Slikama bi se mogle dodati i zanimljive turističke ili kulturne informacije, no to je samo naša ideja koja zahtijeva mnogo više truda i memorijskog prostora. Kada smo već kod memorije, spomenimo kako E790, poput svih drugih modela iz ove serije, ima ugrađenu memoriju od 80MB koju je moguće proširiti MicroSD memorijskom karticom.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215610283.jpg

Rijetki nedostaci

Uz osjetljivost prednjeg djela kućišta na ogrebotine i prljanje, jedina realna zamjerka ovom telefonu je trajanje baterije (oko dva dana uz umjereno korištenje). Sve u svemu, E790 je dobar nastavak vrlo uspješne priče o seriji E7XX. Klasičan, ali istodobno elegantan dizajn, jednostavnost upotrebe i bogatstvo funkcija te poslovična kvaliteta materijala i izrade katapultirat će E790 na listu najpoželjnijih telefona u Hrvatskoj.

Veliko ogledalo

Osim što ostavlja vrlo dobar estetski dojam, rješenje prednjeg dijela E790 ima i svoju praktičnu stranu. Plastika je naime, metalizirana te tako čitav prednji dio telefona može poslužiti i kao ogledalo. Vrlo koristan detalj za ženski dio publike. Loša strana ovog rješenja je iznimna osjetljivost na prljanje. Otisci masnih, prljavih, pa čak i naizgled čistih prstiju se poput magneta lijepe za ovaj telefon. Isti se problem javlja i kod primjerice LG Chocolatea. Zato su se njegovi kreatori inteligentno dosjetili u paketu s telefonom isporučivati i simpatičnu spužvicu, privjesak. Tako nešto bi dobro došlo i ovom Samsungu. 

KONKURENCIJA

Sony Ericsson Z610i
I Z610i i E790 na prednjem dijelu koriste slične materijale. E790 ima osjetno veću osnovnu  memoriju koja je dodatno proširiva, dok Z610i dolazi u paketu s karticom od 64 MB. Pat situacija.

Plus i minus:

+ Dizajn
+ Regionalizirane teme
+ Bogatstvo funkcija

- Trajanje baterije
- Prednji dio osjetljiv na grebanje

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji