Testovi mobitela

SAMSUNG SGH-F300

SGH-F300 SGH-F300 SGH-F300 SGH-F300 SGH-F300
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 103,5 x 44 x 9,4
Masa uređaja (g) 81
Zračenje (W/kg) 0,67
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 176 x 220
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 620
Vrijeme razgovora 2G (h) 5
Vrijeme čekanja 2G (h) 330
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 2.650 kn
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

Svakako pogledajte i...


 

I BEYONCE GA VOLI
Autor: Dubravko Kolarić

F300 je nešto što GSM svijet još nije vidio. S jedne strane telefon, a s druge MP3 player. Doslovno.


Posljednjih su dana mailovi i internetske stranice diljem Hrvatske preplavljeni fotografijom popularne američke pjevačice Beyonce i njezinog dečka Jay-Z-ja kako uživaju u košarkaškoj utakmici. Na prvi pogled nimalo neobična fotografija, no ispod njihovih sjedalica krije se bočica vode jednog hrvatskog proizvođača. Fina besplatna reklama. I kakve veze sad imaju Beyonce, reklama i voda sa Samsungom. Voda doista nema nikakve, no Beyonce i reklama dobar su uvod u priču o novom F300, prvom Samsungovom modelu iz nove glazbene F serije. Atraktivna američka pjevačica zaštitno je lice novog telefona, što znači da se pojavljuje u televizijskim reklamama, tiskanim oglasima, promotivnim akcijama, njezin aktualni singl "Irreplaceable" se nalazi na svakom F300, a Samsung istodobno daje podršku 25-godišnjoj Beyonce tijekom njezine svjetske turneje. Toliko o američkoj zvijezdi. Posvetimo se sada malo našoj glavnoj zvijezdi. Samsung SGH-F300 definitivno je jedan od najneobičnijih telefona koji su se ikada našli na tržištu. Samsung nas uvijek iznova iznenađuje nekim inovativnim i dosad neviđenim konceptima. Iz Koreje je tako još davno stigao prvi MP3 telefon, Samsung je također prvi predstavio ženski telefon, telefon s antenom na automatsko izvlačenje, preklopni telefon s dva zaslona, telefon s automatskim električnim preklapanjem, telefon s detektorom pokreta i još mnogo toga. Neke od ovih inovacija i ideja nisu zaživjele na tržištu, no većina njih je iz temelja promijenila svijet mobilnih telefona. Zaista, kroz proteklih desetak godina Koreja je bila prava tvornica inovacija, a tu ulogu u priči o razvoju GSM telefona igra i danas.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215687840.jpg

Dva lica

F300 je telefon nastao na inovacijama. Još jedan predstavnik Samsungove Ultra serije diči se debljinom od samo 9,4 milimetara, čime je prestigao dosadašnjeg rekordera Sony Ericsson W880 te postao najtanji „glazbeni telefon“ na svijetu. No ta činjenica zapravo i nije toliko važna u priči o F300. Novi Samsung Ultra Music telefon je prvi telefon s dva lica. Naime, na prvi pogled čini se da je riječ o sasvim uobičajenom candy bar telefonu s prilično malenim zaslonom koji jedino tanak dizajn uzdiže iznad prosjeka. No okrenemo li F300, otkrivamo i njegovo drugo lice. Ovaj telefon na svojem stražnjem kraju nema uobičajeni poklopac baterije, već se ovdje nalazi velik zaslon i velike tipke osjetljive na dodir. Druga strana zaista izgleda kao čistokrvni Samsungov MP3 player a to joj je i funkcija. No to još uvijek nije sve. F300 dolazi u kombinaciji s kožnim etuijem kojem zaštita telefona nije jedina funkcija. Po receptu isprobanom na modelu P300, koji je neodoljivo nalikovao na retro kalkulator, u kožnom etuiju skrivena je još jedna baterija velikog kapaciteta. F300 tako zapravo posjeduje dvije baterije, a može funkcionirati i samostalno bez etuija. Doduše, tada je telefonu na raspolaganju samo integrirana baterija skromnog kapaciteta od 620 mAh, koja uz intenzivnije korištenje tipično za MP3 player, omogućava anatomiju od oko jednog dana. Korištenjem etuija u koji je ugrađena dodatna baterija kapaciteta respektabilnih 900 mAh autonomija se povećava na tri do pet dana, ovisno o intenzitetu korištenja. Zbog specifičnog dizajna s „dva lica“ bateriju koja je integrirana u telefon nije moguće izvaditi, a SIM kartica se umeće s bočne strane, kao i memorijska Micro SD kartica.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215687961.jpg http://imgu.mobil.hr/testovi/1215687964.jpg

Naprijed, nazad

Na bočnom dijelu F300 nalazi se i tipka koja omogućava izmjenu dva načina rada F300. Naime, poželite li se pozabaviti MP3 playerom, FM radijem, kamerom, prolistati foto album ili snimiti zabilješku, morat ćete pritisnuti bočnu tipku te okrenuti telefon. Naravno, kada je u MP3 načinu rada, telefon i dalje može primati pozive, te obratno, MP3 može svirati i kada je telefon prebačen na svoju pravu stranu. I kamera je dostupna pritiskom na tipku na prednjoj strani telefona, no budući da je objektiv također smješten na prednjoj strani telefona, ovakav način rada koristan je samo prilikom autoportretiranja.

Straga MP3

Posvetimo se još malo stražnjoj, MP3 strani F300. Kao što smo spomenuli, na njoj su dostupne funkcije tipične za napredni MP3 player. Njima se upravlja pomoću multifunkcijskih tipki koje su osjetljive na dodir i koje također odgovaraju onima na tipičnom MP3 playeru. Zaslon na stražnjoj strani telefona je veličine 2,1 inča te prikazuje 262 tisuće boja u razlučivosti 176 x 220 piksela, dakle tipičan zaslon za Samsung telefone srednje cjenovne klase. Navigacija izbornikom na stražnjoj strani krajnje je jednostavna, prvenstveno zahvaljujući i malom broju funkcija dostupnih na ovoj strani telefona. Izvrsni player podržava MP3,AAC,AAC+,e-AAC+ i WMA datoteke, dakle sve važnije glazbene formate. Kvaliteta zvuka oduševljava, bez obzira koristili se zvučnikom telefona ili odličnim slušalicama kojima izričemo još jednu pohvalu. Njihov dizajn je, naime, idealan za svako uho, a dijelovi od mekane gume jamče da će slušalica ostati u uhu i tijekom intenzivnijeg kretanja, kao primjerice prilikom sportskih aktivnosti. Za pohranjivanje glazbenih datoteka korisnik na raspolaganju ima obilje prostora. Telefon posjeduje integriranu memoriju od čak 128 MB, a u paketu s njim dolazi i memorijska kartica od 1 GB, što omogućava pohranu tristotinjak pjesama u prosječnoj kvaliteti i prosječna trajanja. Kome to nije dovoljno, memoriju F300 lako može proširiti nabavkom memorijske kartice još većeg kapaciteta. Putem stražnje strane pristupa se i FM radiju. Njegov prijem je prosječan, funkcionira samo u kombinaciji s uključenim slušalicama, ima 20 memorija, a nepostojanje RDS funkcije i automatskog traženja alternativne frekvencije su popriličan minus prilikom putovanja. Radio je također poprilično osjetljiv na GSM signal te često i intenzivno iritantnim i dobro poznatim zvukom reagira na vlastite GSM signale i signale telefona oko njega. Još jedan važan element stražnjeg dijela F300 je kamera. Njezin objektiv je, kako smo već naveli, smješten na prednjoj strani telefona, njegova rezolucija je dva megapiksela, a kvaliteta fotografija je, s obzirom na nedostatak automatskog fokusa i bljeskalice, solidna.

Sprijeda telefon

Pređimo sada malo i na prednju, telefonsku stranu F300. Prvo što ovdje upada u oči je zaista malen zaslon. I ovdje je riječ o vrhunskom TFT-u koji prikazuje 262 tisuće boja, no njegove dimenzije su osjetno manje od onih prednjeg zaslona. Samo 176x65 piksela. Ovakvo rješenje posljedica je malenih dimenzija telefona jer u 9,4 milimetra jednostavno nisu stala dva nasuprotno postavljena zaslona normalnih dimenzija. Zbog malih dimenzija zaslona praktičnost prednjeg dijela F300 nešto je umanjena. Sve ikonice izbornika smještene su u jednom redu i nisu odjednom vidljive, a problemi se javljaju i prilikom pisanja i čitanja SMS poruka. Samo dva reda teksta podsjećaju nas na stara vremena kada su zasloni ovakvih dimenzija bili uobičajeni kod primjerice Ericssona. No kada smo mogli tada, možemo i danas. Uz ovakav telefon mnogo se lakše pristaje na neke kompromise. Ostatak priče o prednjem dijelu F300 nije toliko zanimljiv. Ovdje je smještena klasična tipkovnica s numeričkim i multifunkcionalnim tipkama solidne veličine a jedino što odudara od klasike je već spomenuta tipka za aktiviranje kamere. Prilikom autoportreta kao tražilo služi mali zaslon koji je prikazuje kompletnu sliku, no i takvo je rješenje još uvijek bolje od malenog zrcala.  

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215687865.jpg

Odličan u oba zadatka

Dakle, F300 je telefon i MP3 player i odličan je u oba zadatka. Konstruktori iz Samsunga su mu za što bolje ispunjavanje oba zadatka podarili dva lica, što ga čini jedinstvenim u svijetu mobilnih telefona. Marketinški trik? U neku ruku i je, i to vrlo uspješan. Zato kapa dolje Samsungu.

MP3 player do najsitnijih detalja

U Samsungu su se zaista potrudili kako bi F300 što više nalikovao klasičnom MP3 playeru. Pri tome se mislilo i na zaključavanje tipkovnice. Ono se obavlja pomoću malenog kliznog prekidača smještenog na bočnoj strani telefona. Na taj se način zaključava i prednja i stražnja tipkovnica telefona. Mnogo praktičnije i brže od uobičajena pritiskanja po tipkovnici. Još jedna pohvala F300. Kada je telefon u etuiju, zapravo ga i nije potrebno zaključavati jer tvrde korice štite od neželjena pritiskanja tipki. Pohvalu zaslužuju i slušalice opremljene klasičnim 3,5 mm banana konektorom koji se na telefon priključuje pomoću priloženog adaptera. Na taj način slušalice je moguće mnogo jeftinije i jednostavnije zamijeniti.

KONKURENCIJA

Sony Ericsson W880
W880 je kratko bio usamljeni glazbeni hit. Mali telefon u metalnom kućištu naći će se na teškim mukama nakon pojave Samsunga koji je o,1 mm tanji i povrh svega posjeduje dva lica. Kada su tehničke karakteristike u pitanju, oba telefona su gotovo identična, a oba također dolaze u kombinaciji s karticom od 1 GB.

PLUS I MINUS

+ Dizajn i dimenzije
+ Autonomija zahvaljujući dvije baterije
+ Ideja s dva lica
- Mali unutarnji zaslon
- Samo dva reda teksta

 

 

 

Komentari

suki

19. lipnja 2010 - 20:26 Prijavi neprimjeren komentar

telefon je odlican imam ga vec 4 godine, yna li neko gdje se moze kupiti baterija za isti....


vuk

18. studenog 2009 - 19:27 Prijavi neprimjeren komentar

telefoni su tragedija u svom zivotu nisam vido gluplje telefone samo da znate samsung naj naj naj gori ste


Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji