Testovi mobitela

SAMSUNG SGH-P300

SGH-P300 SGH-P300
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 86 x 54 x 9
Masa uređaja (g) 65
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 176 x 220
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 1024)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Ne
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 800
Vrijeme razgovora 2G (h) 3
Vrijeme čekanja 2G (h) 160
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 2.992 kn
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Kalkulator s tajnom
Autor: Dubravko Kolarić

VEĆINA NOVIH vrhunskih Samsungovih modela laicima se čine međusobno gotovo jednaki. Poznati preklopni ili klizni dizajn i podjednake tehnološke mogućnosti čine odabir novog telefona teškim zadatkom, a individualistima ostavljaju vrlo malo prostora za manevre u smjeru ekstravagancije. Ipak, tu i tamo Samsung zaista iznenadi i oduševi nekim novim modelom koji osjetno iskače iz već dobro ustaljene sheme. Upravo takav je i novi P300, koji svojim senzacionalnim dizajnom jednostavno oduševljava, ali i na polju tehnologija donosi neka neobična rješenja.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1148337547.JPG

Tajna: Dvije baterije

U trend novih tankih modela koju je inicirala Motorola modelom V3 Samsung je uskočio nedavno, u velikom stilu. Gotovo je istodobno predstavljen čitav niz tankih preklopnih i kliznih telefona. P300, s druge strane, slijedi sasvim novu filozofiju. Svoje kupce ne namjerava osvojiti tankim dizajnom, već novim dizajnerskim pristupom. U Samsungu njegov izgled uspoređuju s kreditnom karticom te ga u žargonu nazivaju „Card phone“. Usporedba je sasvim na mjestu jer širinom i dužinom P300 u potpunosti odgovara dimenzijama kreditne kartice. Debljina je ipak veća, jer 8,9 mm je mikrosvijet kada su u pitanju dimenzije mobilnih telefona.
Ipak, koliko god da svoj proizvod pokušavaju prikazati kao kreditnu karticu, u Samsungu su zasigurno svjesn da njihov novi telefon 99% kupaca podsjeća na kalkulator retrodizajna. Oblik, raspored tipki i retrofutrola… Nema sumnje. To je kalkulator! Iako se na prvi pogled doima kao zanimljiv modni dodatak koji istovremeno ima zaštitnu funkciju, kožna futrola modela P300 mnogo je više – dodatna baterija. Na stražnjem dijelu futrole, dakle na onome u kojemu je smještena i baterija, nalazi se otvor za objektiv te bljeskalica kamere. Sama kamera ne donosi nikakve  revolucionarne pomake. Riječ je o klasičnom „uređaju“ razlučivosti 1,3 megapiksela, koji već duže  od godinu nalazimo u drugim Samsungovim modelima više klase.

Neobičan raspored tipki

Neobičan dizajn i koketiranje s kalkulatorom rezultiraju i neobičnim rasporedom tipki. Zvjezdica i ljestve smješteni su sasvim lijevo na dnu, nula sasvim desno, a jedino što odgovara
uobičajenom rasporedu na mobilnom telefona jesu funkcijske tipke. Takav neobičan raspored zahtijeva i duži period navikavanja. Testna ekipa Mobila uglavnom je najviše problema imala s nulom, tipkom koja se na prosječnom telefonu i inače koristi najčešće prilikom biranja brojeva. Drugi je problem predstavljalo otključavanje telefona jer se zvjezdica, potrebna za tu operaciju, također nalazi na već opisanoj netipičnoj poziciji. Ipak, sva nepraktičnost koju smo ovdje naveli pada u drugi plan nakon još jednog pogleda na model P300. Dizajn je jednostavno fantastičan i valja mu oprostiti nedostatke na polju praktičnosti. Telefon najbolje izgleda kad je izvađen iz futrole. Gotovo je čitav
prednji dio izrađen od poliranog aluminija, a isto vrijedi i za poklopac baterije na stražnjem dijelu. Sam poklopac baterije, zbog svoje minimalističke konstrukcije uz tijelo telefona, fiksira
se dodatnim prekidačem-zakačkom na samom dnu tijela telefona uz kontakt za bateriju.

Modni detalj s potencijalom

Zanemarimo li fenomenalan dizajn i genijalno rješenje s baterijom, P300 nije nimalo napredniji u odnosu na druge Samsungove modele srednje ili visoke klase. 80 MB memorije i sve funkcije koje, primjerice, nalazimo namodelu E720 nisu ništa revolucionarno, no oduševljava činjenica da je Samsung sve to uspio smjestiti u tako malen i privlačan telefon. Konkurencija bi se ovdje zadovoljila samo dizajnom, no u Koreji razmišljaju drugačije. Zašto bi jedan fancy i modno osviješteni telefon privlačio samo svojim izgledom? Zašto od njega ne bi napravili pravi prodajni hit? Pa makar ga uglavnom samo muški dio kupaca smatrao iznimno lijepim.

Dodatna baterija u koži

Inteligentno rješenje par excellence. Futrola P300 nije samo zaštita ili zanimljivi modni dodatak ovom telefonu. U njoj se krije mnogo više. Naime, ispod kožnog oklopa, kombiniranog s aluminijem, krije se dodatna baterija zaslužna za neočekivano trajanje vremena razgovora i vremena na čekanju. Veza telefona i te baterije ostvaruje se kontaktom na dnu futrole, a bateriju je moguće puniti samo preko telefona, dakle jedino kada su futrola i punjač spojeni na telefon. P300, naravno, zbog svoje dvije baterije funkcionira i kada je futrola odvojena od telefona. Baterija koja se nalazi u telefonu klasičnog je izgleda, dimenzija i kapaciteta kao i na drugim tankim modelima koje je Samsung u posljednje vrijeme izbacio na tržište. 800 mAh Li-Ion bateriji podršku daje druga baterija, o čijim karakteristikama proizvođač šuti. Neki nezavisni testovi pokazali su kapacitet od ok 800 mAh, što u kombinaciji s baterijom u telefonu čini vrhunski kapacitet od oko 1600 mAh. Rezultat tolikog kapaciteta vrlo je dugo vrijeme autonomije, od tri do pet dana uz prosječno korištenje. Da telefon ne bi iskliznuo iz „dodatne baterije“, odnosno futrole brinu se dvije zakačke na lijevom i desnom donjem dijelu telefona, pomoću kojih se P300 fiksira uz svoju futrolu. Jedina je „nezgodna“ karakteristika dodatne baterije u futroli da se telefon iz perolake kategorije (65 g) njenim priključivanjem seli u teškašku GSM kategoriju (oko 110 grama). Ipak, kako kožna futrola nema samo praktičnu svrhu, već je i modni detalj te je istodobno moguće korištenje telefona bez nje, dodatnu masu valja u potpunosti zanemariti. Zanimljivi je detalj i činjenica da telefon radi i kada je glavna baterija u potpunosti izvađena, dakle samo uz pomoć baterije u futroli.

Konkurencija

Nema konkurencije

PLUS

Dizajn
Dodatna baterija u futroli
Visoka razina funkcionalnosti

MINUS

Pomalo nespretna tipkovnica

 

 

 

Komentari

dddd

21. studenog 2012 - 23:04 Prijavi neprimjeren komentar

najbolji mobitel ikad napravljen od samsunga,imam ga 7 godina,još uvijek ga koristim,odličan. brz,izdržljiv,funkcionalan i kaj je najbolje još uvijek sam faca s njim,tko god ga vidi čudi se kako je dobar i fora.neznam koja budala ga je stavila u 10 najružnijih mobitela na svijetu ????!!!!!!!

Anchi

22. studenog 2011 - 08:44 Prijavi neprimjeren komentar

imali oklop da mi prodaš pa ti mi napisi koliko je para

Anchi

22. studenog 2011 - 08:44 Prijavi neprimjeren komentar

imali oklop da mi prodaš pa ti mi napisi koliko je para

Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji