Testovi mobitela

SAMSUNG SGH-U600

SGH-U600 SGH-U600 SGH-U600 SGH-U600
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 103 x 49 x 10,9
Masa uređaja (g) 81
Zračenje (W/kg) 0,719
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 690
Vrijeme razgovora 2G (h) 4,3
Vrijeme čekanja 2G (h) 275
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena na upit
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Simfonija sklada
Autor: Dubravko Kolarić

U600 je novi član Samsungove Ultra obitelji i jedan od najpoželjnijih telefona na svijetu

Modu tankih mobilnih telefona započela je Motorola, no danas je Samsung prva asocijacija na spomen tankog telefona. Najtanji preklopni, najtanji candybar, te najtanji klizni telefon na svijetu dolaze nam iz pogona korejskih majstora. U Samsungu su tako odlučili dodatno naglasiti svoju strast prema tankim telefonima te ih svrstali u novu seriju: U kao ultra.

Ultra linija

Samsung SGH-U600 je drugi, i istodobno najimpresivniji od četiri telefona u Ultra Edition seriji koja je predstavljena na 3GSM kongresu u Barceloni. Kako to i priliči tankim Samsungovim modelima, U600, poznat i kao Ultra Editio 10,9, ponovno ruši rekord. On je sada službeno najtanji klizni mobilni telefon na svijetu. U Samsungu su se zaista potrudili te su njegovu debljinu sveli na samo 10,9 milimetara. Tako ostaje dojam kako teško uopće može tanje, no Samsung će nas zasigurno kroz neko vrijeme ponovno iznenaditi.
U Samsungu svoj novi telefon smatraju kraljevskim draguljem u ponudi. Zato niti ne čudi tvrdnja kako je Samsung inspiraciju za ovaj ekskluzivni model pronašao u dragom kamenju. Kućište je izvedeno od plastike čija boja, ovisno o modelu, podsjeća na drago kamenje ili plemeniti metal. U prilog tome govore i nazivi nekih od boja u ponudi: safirno plava, platinasto metalna, bakreno zlatna… Za sada još nismo sigurni koje će boje biti dostupne na našem tržištu no sigurni smo da će najpopularnije, kao i uvijek, biti diskretnije tamnije kombinacije boja. Ukupan dojam dodatno podižu kromirani detalji.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215677525.jpg

Poput D900

Svojim karakteristikama, mogućnostima, dizajnom, ali i dimenzijama U600 neodoljivo podsjeća na trenutni top model u Samsungovoj ponudi – D900. Doduše, D900 izgleda konzervativnije, a i sa svojih 12,9 milimetara je nešto deblji od rekordera U600. Novi ultra Samsung je visok 103 mm i širok 49, što kombinirano s već spomenutom rekordnom debljinom i masom od idealnog 81 gram,a čini vrlo kompaktnu cjelinu. Ono što znatno pridonosi nježnijem i elegantnijem dizajnu U600 su osjetljive funkcijske tipke, što je nakon LG-jeva probijanja leda Chocolateom i Samsungove kontre modelom E900, sve popularnije rješenje. Ukupno gledano, U600 će se zasigurno svidjeti svim profilima kupaca, što je definitivno velik prodajni adut. Vratimo se i nakratko na tipke osjetljive na dodir. Tipke imaju veliku osjetljivost tako da rukovanje njima zahtijeva mali period privikavanja. Niti unutarnja, glavna tipkovnica nije klasična. Radi uštede na debljini Samsung je odabrao tipkovnicu s tankom metalnom pločicom umjesto klasičnih tipki. Samsung je ovo rješenje primijenio i na nekim drugim ranijim modelima iz Ultra serije.

Nova funkcija za bolju vidljivost

Zaslon U600 dobro je poznat iskusnijim korisnicima Samsungovih modela. Riječ je o TFT-u razlučivosti 240x320 piksela i dijagonale 2,22 inča (34x44 mm), koji uvijek iznova proglašavamo jednim od najboljih, ako ne i najboljim zaslonom na svijetu. Živost boja i bistrina slike naprosto oduševljava, a jedina primjedba je njegova relativno slaba vidljivost na otvorenom, kada je sunce odnosno svjetlost jakog intenziteta. Reflektirajuća plastika kojom je zaslon zaštićen može biti malo nezgodna na suncu, no u Samsungu su svjesni tog problema te su ovom modelu dodali jednu relativno novu funkciju. Naime, u postavkama je moguće odabrati način osvjetljenja zaslona «na suncu». Njegovim odabirom pozadinsko osvjetljenje zaslona se dodatno pojača, što povećava njegovu vidljivost na suncu. U mračnim uvjetima ovakvo osvjetljenje je prejako te je slika vidljivo «prepaljena». Dakle, način «na suncu» namijenjen je zaista samo za sunce, a s njim dolazi i povećana potrošnja energije. Naime, dok je on uključen, baterija će se isprazniti 5 do 10% brže, tako da ga je preporučljivo koristiti samo kada je to zaista potrebno.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215677582.jpg

Poput pravog fotoaparata

Osim vrhunskog zaslona, U600 je također opremljen vrhunskim fotoaparatom. Ima razlučivost 3,2 megapiksela, što omogućava vrlo velike fotografije. Zahvaljujući automatskom fokusu i vrlo dobrom fotografskom čipu, u idealnim svjetlosnim uvjetima fotografije su vrhunske, poput pravog fotoaparata starog dvije ili tri godine. Usudili bismo se reći, na razini, ako ne i bolje od onih kakve proizvodi Sony Ericsson K800, svojevrsno mjerilo za fotografiranje mobilnim telefonom. U lošijim svjetlosnim uvjetima slika postaje blago zrnata, no još uvijek je iznenađujuće dobra. Tu je i bljeskalica, a valja spomenuti i mogućnost makro snimanja. Fotoaparat, naravno, podržava i mogućnost snimanja videa. Za spremanje fotografskih i video uradaka, MP3 glazbe i svih ostalih datoteka, na raspolaganju je ugrađena memorija od 60 MB. Ipak, s obzirom na mogućnosti telefona jasno je da će se ta memorija vrlo brzo istrošiti. Primjerice, samo jedna prosječna slika u maksimalnoj rezoluciji zauzima oko 800 KB. Kako bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti U600, svakako je preporučljivo kupiti dodatnu microSD memorijsku karticu te biti bez previše razmišljanja o preostaloj slobodnoj memoriji.

Ponovo Living World

U600 je opremljen MP3 playerom i FM prijemnikom koje karakterizira vrhunski zvuk. To možemo, prije svega, zahvaliti kvalitetnom pojačalu iza čijeg dizajna stoji prestižni Bang&Olufsen. Samsung je jednostavno oduvijek poznat po glasnom i čistom zvuku telefona prilikom reprodukcije MP3-ca, a kod U600 to posebno dolazi do izražaja.
Kako je vidljivo po nekoliko recentnih Samsung telefona više cjenovne klase, „Living World“ funkcija polako postaje standard. Da još jednom ponovimo o čemu je ovdje riječ. „Liwing World“ je funkcija zahvaljujući kojoj se (kada je za pozadinu zaslona odabrana tema) za svaku državu na zaslonu prikazuje pripadajuća slika. Velika Britanija tako ima londonski Parlament, Rusija Kremlj, a Francuska Slavoluk pobjede. Hrvatsku predstavlja Dubrovnik. Promjenom lokacije, odnosno putovanjem u neku drugu državu promijenit će se i slika na zaslonu telefona. Svaka slika ima svoju dnevnu i noćnu varijantu, a mijenja se ovisno o dobu dana. Dio „Living World“ funkcije je i stiliziran sat uklopljen u sliku te različite načine obavještavanja o SMS-ovima, propuštenim pozivima ili događajima iz rokovnika, ovisno o dobu dana.

Jedan od najboljih

Za nabrajanje svih funkcija kojima ovaj telefon zaista obiluje potrošili bismo previše papira. Zato ćemo samo spomenuti najzanimljivije. U600 je tako opremljen TV izlazom pomoću kojeg je telefon moguće spojiti na TV uređaj ili projektor. Tu je i vrlo zanimljiv program – „slikovni žig“ koji fotografiju pretvara u obrise nalik žigu (efekt sličan onom u kompjuterskim programima za obrađivanje slika). Aplikacija radi iznenađujuće brzo, a rezultati su vrlo simpatični. Valja spomenuti i preglednik za Office dokumente koji se može pokazati vrlo korisnim alatom za poslovne ljude.
U600 je, poput D900, jedan od najboljih klasičnih mobilnih telefona na svijetu uopće. Razlike između ova dva telefona su samo u nijansama, no budući da je U600, prema našem mišljenju, nešto atraktivniji, a ima i vrlo atraktivnu cijenu, pretpostavljamo kako će vrlo brzo postati svojevrsni vladar ponude Samsunga i najpoželjniji telefon koji dolazi iz Koreje. Realno gledano, s obzirom na to što sve može, kako izgleda i koliko je kvalitetno izrađen, ovaj telefon je to svakako zaslužio. 

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215677682.jpg

Tehnologija za štednju baterije

Još jedna zanimljiva novost tipična za telefone U serije je Samsungova inovacija zvana Optimized Power Usage Solution koja, kako tvrdi proizvođač, produžuje autonomiju i životni vijek baterije. Tako, prema tvorničkim podacima, ova funkcija vrijeme razgovora produžuje za oko 10%. U praksi je to vrlo teško provjeriti jer U600 koristi bateriju kapaciteta 690 mAh, što je manje od usporedivog D900, no trajanje baterije od dva do tri dana uz prosječno korištenje, kako je to bilo kod U600, je tipičan prosjek za Samsungove modele ove klase. Stvar, dakle, vjerojatno funkcionira.

KONKURENCIJA

LG KE800 LG Chocolate Platinum
Oba telefona će se svidjeti ljubiteljima telefona vrhunskog dizajna, tipkovnice osjetljive na dodir i naprednih funkcija. LG nudi „samo“ 2 MP fotić i deblji je (ima 17 mm).

PLUS I MINUS

+ Dizajn i dimenzije
+ Najtanji klizni telefon
+ Bogat funkcijama

- Zaslon na jakom svjetlu

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji