Testovi mobitela

SAMSUNG SGH-X830

SGH-X830 SGH-X830 SGH-X830 SGH-X830
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 84 x 30 x 19,9
Masa uređaja (g) 72
Zračenje (W/kg) 0,18
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 128 x 200
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 1024)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 700
Vrijeme razgovora 2G (h) 3,3
Vrijeme čekanja 2G (h) 265
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 2.291 kn
Info VIPnet


091 / 77 00
http://www.vipnet.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

Svakako pogledajte i...


 

MP3? Da! Telefon? Da!
Autor: Dubravko Kolarić

Telefona koji sviraju MP3 ima u izobilju. Telefon koji je svim svojim karakteristikama pravi MP3 player samo je jedan.

Veza Samsungovih mobilnih telefona s glazbom traje već dugi niz godina. Upravo je korejski proizvođač prije više od pola desetljeća prvi na svijetu prepoznao potencijal tada relativno novog formata glazbenih datoteka (MP3) te potencijal telefona kao kvalitetnog uređaja za reprodukciju glazbe. U ono vrijeme, kada su MP3 playeri predstavljali pravu egzotiku, u Samsungu su se dosjetili „ubaciti“ ovu tehnologiju u mobilni telefon te je tako nastao prvi glazbeni mobitel na svijetu. Bio je to model M100 (M kao Music), prilično skup telefon (cijena veća od 3000 kuna) s vrlo dobrim glazbenim mogućnostima i iznimno skromnom memorijom. 32 MB je u ono vrijeme bilo vrlo mnogo no, realno gledano, dovoljno za samo šest, sedam pjesama u solidnoj kvaliteti. Zvuk je bilo moguće reproducirati samo preko slušalica, a MP3 melodije nisu mogle poslužiti kao tonovi zvona.

Žestok odgovor na Sony Ericsson

Danas se situacija drastično promijenila. Tržište je objeručke prihvatilo MP3 na mobilnim telefonima tako da većina mobitela danas podržava MP3 i druge vrste glazbenih datoteka. Drastičnim padom cijena memorije u posljednje dvije godine te velikim rastom broja telefona s proširivom memorijom telefoni su postali potpuno funkcionalni MP3 playeri. Time se najviše okoristio Sony Ericsson svojom W (Walkman) serijom telefona posebno prilagođenih za reprodukciju glazbe, koje je tvrtka na tržište plasirala uz odličnu marketinšku pratnju. Samsung je istodobno u pravilu izbjegavao neki svoj model tržišno obilježiti kao „MP3 player – mobitel“, iako su neki od  njih uz veliku proširivu memoriju, stereo zvučnike i mogućnost priključivanja stereo bluetooth slušalica zapravo tehnološki nadilazili većinu W modela iz Sony Ericssona. Korejanci su očito čekali pravi trenutak, dočekali ga i žestoko odgovorili konkurenciji.
Ukratko, novi X830 je telefon koji se svim silama trudi biti MP3 player i u tome gotovo u potpunosti uspijeva. Za razliku od modela koje proizvodi Sony Ericsson, kod ovog Samsunga je i dizajn prilagođen MP3 funkciji. X830 tako na prvi pogled podsjeća na pomalo debeljuškastu verziju nekog minijaturnog iPod-a ili nekog od njegovih bezbrojnih klonova. Zahvaljujući ovom ciljanom dizajnu, neotvoren telefon je minijaturnih dimenzija i lako ga je zamijeniti za neki od MP3 playera.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215610673.jpg

Zahtijeva navikavanje

Tek nakon otvaranja X830 otkriva da je zapravo telefon, i to prilično neobičan. Samo otvaranje se obavlja polukružnim pomicanjem gornjeg dijela u stranu i tada se pred korisnikom otkriva prvo neobično, ali nužno rješenje. Tipke su, naime, raspoređene po dvije u redu, što je posljedica uskog oblika telefona. Ovakvo rješenje nedvojbeno zbunjuje prilikom upisa brojeva, a posebice pri tipkanju SMS-a, te zahtijeva privikavanje kako bi stvari u potpunosti sjele na svoje mjesto. Mnogo manje privikavanja iziskuje izvrsna multifunkcionalna tipka, odnosno scroll kotačić koji neodoljivo podsjeća na onaj kakav ima iPod. On je vrlo koristan i praktičan bez obzira koristi li se X830 kao telefon ili MP3 player. Iznad kotačića je smješten TFT zaslon prilično velike razlučivosti, ali manjih dimenzija. I on je, poput tipkovnice, žrtva uskog oblika ovog MP3 telefona. Posljedica malih dimenzija su manja slova i ikone u izborniku te da su dijelovi, odnosno funkcije u izborniku nerijetko označeni predugim nazivima tako da je potrebno čekati kako bi se oni u potpunosti ispisali (principom scrolla). Dakle, kod X830 je većina toga „podčinjena“ funkcijama i izgledu MP3 playera. Pa posvetimo se, dakle, malo i njegovim detaljima.

1 GB memorije

Prvo ono najvažnije. Korisniku je na raspolaganju 1 GB memorije, što X830 čini potpuno funkcionalnim MP3 playerom, barem kada je memorija u pitanju. Samsung navodi kako je ovoliko memorije dovoljno za oko 700 pjesama, no u solidnoj kvaliteti na X830 će stati 200 do 300 pjesama. MP3 player X830 podržava čitav niz danas najpopularnijih audio formata. Tu je i Windows Digital Rights Management sustav. Pomoću njega moguće je glazbu kupljenu na download servisima jednostavno prebaciti na telefon. Sve pjesme koje se nalaze na telefonu moguće je pretraživati prema izvođaču, albumu i glazbenom žanru. Kao što to priliči pravom MP3 playeru, sve glazbene funkcije, uključujući pretraživanje i prilagođavanje, dostupne su i kada je telefon zatvoren pomoću već opisanog kotačića. Osim toga, kada je telefon zatvoren, i izgled i položaj zaslona se prilagođava tako kako bi što više nalikovao pravom MP3 playeru.

Modna ikona

Još jedan detalj koji definitivno govori u prilog su njegove dimenzije i masa. Zahvaljujući samo 75 grama mase i malim dimenzijama (84x30x19 mm), X830 bi se mogao svidjeti i kupcima kojima njegove MP3 funkcije nisu niti važne, već im je bitno da je telefon malen. A unatoč malim dimenzijama i MP3 orijentiranosti, X830, kada su u pitanju funkcije, ništa ne nedostaje. Tu je tako i kamera razlučivosti 1,3 megapiksela te sve ono što nalazimo i kod drugih telefona srednje cjenovne klase. U prilog X830 govori i velik izbor od čak šest raspoloživih boja kućišta.
X830 nije tipičan telefon. Naime, kod njega je gotovo sve podčinjeno MP3 funkcijama. Ovo je telefon koji ne izgleda kao telefon, MP3 player koji je zapravo telefon - simpatična, korisna i moćna igračka, i prije svega, modna ikona. 

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215610692.jpg

Kako slušati glazbu

Slušati glazbu moguće je na dva načina. Bez korištenja slušalica, dakle pomoću zvučnika na telefonu, doživljaj baš i nije spektakularan. Za razliku od nekih drugih Samsungovih modela, X830 nema stereo 3D zvučnike tako da je i doživljaj relativno skroman. Mnogo bolje je kada se koriste slušalice koje dolaze u paketu s telefonom. A kad su one u pitanju, valja istaknuti kako ih je u slučaju njihova kvara ili gubitka vrlo jednostavno i jeftino zamijeniti. Naime, slušalice imaju standardan 3,5 mm „banana“ priključak kao i svake druge klasične slušalice. On se na telefon spaja pomoću priloženog adaptera. Glazbu s X830 je također moguće slušati bežično putem bluetooth stereo headseta, no to rješenje je već osjetno skuplje (cijene ovakvih slušalica se kreću od 500 kuna na više).

http://imgu.mobil.hr/testovi/1215610712.jpg

KONKURENCIJA

Sony Ericsson W850i
W850i osjetno je veći i posjeduje klasičan klizni mehanizam. Prednost Samsunga su manje dimenzije, dok W8350i ima proširivu memoriju.

Plus i minus

+ Dizajn i dimenzije
+ MP3 funkcije
+ Memorija

- Nemogućnost javljanja bez otvaranja telefona

 

 

 

Komentari

dawn

17. kolovoza 2012 - 23:17 Prijavi neprimjeren komentar

imam ovaj mobitel, nažalost više ne radi, nadam se da je problem samo u bateriji koju si planiram kupiti ovih dana.. mobitel je savršen, obožavam ga, i mislim da šije svaki novi smart phone (svaka čast mom SE xperia ray-u - volim samo ovaj samsung :D)

Paradox

13. srpnja 2012 - 14:21 Prijavi neprimjeren komentar

Ja prodajem sgh-x830 i to više komada,mislim na boju, bjela, crna,silver i pinck.Cjena je fixsno 800 kuna i ne zanimaju me zamjene.Mobiteli su svi orginalno zapakirani.Za sve informacije nazvati na broj mob. 097 / 713 66 85
Dostava u cjeloj HR !

tonka

06. srpnja 2012 - 11:07 Prijavi neprimjeren komentar

molim vas gdje se ima nabaviti taj mobitel ..plizzzzz

JASENKA

05. listopada 2010 - 09:30 Prijavi neprimjeren komentar

x-830 imam 3 godine i jednostavno je savršen. Želja mi je ponovno kupiti takav ali ga nema u ponudi vipa za produljenje ugovora.

TEA

09. travnja 2010 - 08:56 Prijavi neprimjeren komentar

Ovaj mobitel ima moja mama i jako je zadovoljna s njim. Meni jako lijepo izgleda i želja mi je u budućnosti kupiti jedan takav.


1 2

Odgovori

Pošaljite emailom

Vaša e-mail adresa
e-mail adresa primatelja
Poruka
Pošalji