Testovi mobitela

SAMSUNG SGH-i600

SGH-i600 SGH-i600 SGH-i600
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 113 x 59 x 11,8
Masa uređaja (g) 105
Operativni sustav Windows Mobile
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 65.536
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 1024)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi 802.11 b/g
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 800
Vrijeme razgovora 2G (h) 3,2
Vrijeme čekanja 2G (h) 280
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Ne
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Samsung Hrvatska


062/726-7864
http://www.samsung.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Crno čudo
Autor: Ivan Kišić

Na papiru i u praksi i600 je pobijedio svu konkurenciju u jednom udarcu

Od prvih smartphonea s QWERTY tipkovnicom, ondašnjim Handspringovim, a današnjim Palmovim Treima, konkurencija je bila slaba i neinventivna pa je tako Treo bio sinonim odličnog QWERTY uređaja veličine standardnog mobitela sve do prije dvije godine kada je Motorola najavila model Q i započela žestoku bitku za ovaj segment tržišta. Nokia, Sony Ericsson, i-mate, HTC i mnogi drugi proizvođači su se uključili i s više ili manje uspjeha proizveli velik broj uređaja koji su bez ili s jako malo inovacija i novosti međusobno sličili kao jaje jajetu. Svaki od njih je bio BlackBerry klon, no u praksi se nije dostigla funkcionalnost „dummy“ mobitela.
Početkom 2006. godine Samsung najavljuje model i320 koji doživljava tržišni uspjeh, no zamjera mu se nedostatak 3G i WiFi mogućnosti. Krajem 2006. najavljuje i600 Ultra Messaging koji ispravlja nedostatke prethodnika.

Crni monolit

Tanko crno kućište karakteristično je Samsungu i svatko imalo upoznat s njihovim proizvodima prepoznat će odličan dizajn i, nakon korištenja, izvrsnu kvalitetu izrade gotovo svakog dijela maske. Nekima bi mogla smetati „kvrga“ na pozadini kućišta na kojoj se nalazi 1.3 megapikselna kamera sa zrcalom za autoportrete i tek prosječan zvučnik. S lijeve strane se nalazi tipka za podešavanje glasnoće i utor za slušalice, punjač i USB kabel. Nažalost se radi o proprietary priključku koji nije kompatibilan niti s jednim drugim proizvođačem tako da će vas svaka dodatna oprema koštati više nego da se radi o običnom mini USB priključku i utoru za slušalice. Priključak je zaštićen plastičnim poklopcem isto kao i microSD s druge strane kraj kojega se nalazi „klikabilan“ jog dial i tipka koja služi za povratak u prošli izbornik, tako da imate alternativni način navigacije što hvalimo i nadamo se da će i drugi proizvođači preuzeti takvu praksu. Puna tipkovnica jedna je od najvećih prednosti ovog Samsunga, no zamjeramo joj male tipke i zbunjujući raspored znakova jer se neki korišteniji znakovi nalaze na nedostupnim mjestima. Zanimljivo je što se za numerički dio mogu koristiti dvije tipke za jednu brojku tako da je lako koristiti samo brojeve kada je to potrebno. Zbog dobro prilagođenih dimenzija tipkanje je lako čak i jednom rukom, iako je daleko jednostavnije, komfornije i brže tipkati palčevima obje ruke. Navigacija je taktilno napravljena dobro, no tipke nisu nimalo međusobno odvojene tako da ćete često pritisnuti tipku za vraćanje na početni zaslon ili onu za posljednje pozive.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215613429.jpg

Sve može

Ispod malene VGA kamere za videopozive smjestio se zaslon koji nas je razočarao veličinom, no iznenadio kvalitetom. Razmak između piksela je minimalan, a sam prikaz slike je dinamičan i odlično prikazuje jarke boje. Horizontalni kut gledanja je odličan i prikaz slike je jednak pod svakim kutom pod kojim ćete gledati zaslon. Rezolucija od 320 x 240 piksela je očekivana, a mogućnosti istovremena prikazivanja 65 tisuća boja je, nažalost, ograničena na razini operacijskog sustava, no sasvim je dovoljna. Razlika između većeg broja boja je gotovo nevidljiva. Operacijski sustav je Windows Mobile 5.0 u 3.4.2 verziji, no nadamo se skoroj nadogradnji na WM 6.0. Zbog odličnog 400 MHz Intelova procesora gotovo se svaka radnja odvija bez problema i zavidnom brzinom. Jedino usporenje smo primijetili kod reprodukcije video materijala visoke rezolucije i bit ratea, ali za povremeno gledanje videa može poslužiti. U tom slučaju preporučamo instalaciju besplatnog TCPMP-a ili komercijalnog Core Playera jer ugrađeni Windows Media Player 10, osim što je siromašan opcijama, ne podržava reprodukciju DivX datoteka. Zbog Vodafonea i njegova brandinga (otuda V u nazivu modela) iz operacijskog sustava je isključen MSN, no uređaj nije zaključan za dodatne aplikacije niti je ograničen na SIM kartice samo jednog operatora. Inače imamo loše mišljenje o napadnim zahvatima nad sučeljem od strane operatera, no ovdje se, osim Vodafoneovog loga na kućištu, svaki drugi aspekt može promijeniti u par minuta.
Sa svojih 128 MB ROM-a i 64 MB RAM-a i600v će bez problema istovremeno imati nekoliko otvorenih aplikacija bez zastajkivanja, no prebacivati se između njih i isključiti ih, a ne smanjiti može se samo dodatnom aplikacijom koja dolazi u paketu dodatnih programa. Ako ste naviknuti na operacijski sustav Pocket PC-a ili ste imali imalo iskustva s PC Windowsima, brzo ćete se naviknuti na upravljanje. Prednosti su mu odlična integracija s Microsoftovim proizvodima, kontakti, velike PIM i online mogućnosti, a mane manjak aplikacija, malo integriranih poslovnih programa i ograničena popularnost, naročito u Hrvatskoj.
Mogućnosti spajanja i komunikacije su zavidne za model ovako ograničen veličinom; WiFi (IEEE 802.11 b/g), bluetooth (2.0 sa A2DP profilom), HSDPA (do 1.8 Mbps), UMTS i EDGE, no nema već zastarjela infracrvenog sučelja. Integrirana Wireless Manager aplikacija olakšava korištenje bežičnih tehnologija tako da je spajanje na bežične mreže ili slanje podataka na druge uređaje lak zadatak koji smo više puta izveli bez ikakvih problema.

Super, ali…

Iako se radi o tek 1.3 megapiksela rezolucije, kamera je prilično dobra, kao i kvaliteta napravljenih fotografija za ovaj tip uređaja. Nema flasha, no postoje mnoge opcije za prilagođavanje postavki kamere pa imate mogućnost lakog mijenjanja većine postavki, od prefiksa snimljenog videa ili fotografija do zvuka pri slikanju (mi smo odabrali voajersku opciju, bez zvuka). Još više nas je iznenadilo snimanje videa (QVGA rezolucija) pri čemu su boje ostale postojane, a trzaji i trešnja uređaja nisu osjetno smanjili kvalitetu snimljenog zapisa.
Trajanje baterije je maksimalnih 2 i pol dana pri ograničenom korištenju, a tek jedan i pol dan pri intenzivnijem korištenju interneta, kamere i ostalih mogućnosti. Za vrijeme upotrebe Direct Push e-maila uspjeli smo izvući tek jedan dan korištenja prije nego što je uređaj otkazao suradnju, nešto prije ponoći.
Samsung je uistinu pogodio srž tržišta i želje korisnika. Trud prilikom proizvodnje, marketinga i same potpore korisniku dodatnim aplikacijama i zgodnim dodatkom dodatne baterije vidi se pri prvom uključivanju uređaja. Iako je konačno napravio jako uspješan WM uređaj, Samsung nije ispunio drugi zadatak: napraviti ultimativan e-mail uređaj koji bi zamijenio BlackBerry. Kada sve zbrojimo i oduzmemo, možemo samo pohvaliti Samsung i i600v zbog odlične upotrebe najnovijih tehnologija kako bi se napravio jedan od najboljih smartphoneova današnjice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215613449.jpg

Otkrivene misterije

Niti Windows Mobile Standard (bivši Smartphone) niti Professional (bivši Pocket PC) nemaju mogućnost isključivanja aplikacija nego ih tek mogu smanjiti odnosno staviti u pozadinu. Microsoftovo objašnjenje je jednostavno: „But you can’t tell me that users should be required to manage their own memory. That’s like saying that car owners should be required to change their own oil“. U slobodnom prijevodu, Microsoftov programer nam želi reći da je obavezno ručno gašenje aplikacija na Smartphoneu jednako kao da vozači obavezno moraju sami mijenjati ulje na svojem automobilu.
Još jedna zanimljivost je konstantno pogrešno deklariranje memorije. ROM je, kao što znamo, Read Only Memory odnosno memorija koja se samo može čitati, no kod modernih PPC i Smartphone uređaja spominje se u kontekstu flash memorije u koju se spremaju podaci. Kada naiđete na informaciju da neki uređaj ima 128 MB ROM-a poput i600v, znači da se u tih 128 MB nalazi OS i dodatan prostor za vaše aplikacije i podatke. Na naš upit Microsoftov programer odgovorio nam je da netočno nazivlje potječe iz starih Handheld PC-a u kojima je cijeli OS bio u ROM memoriji, pa se tako i dalje nastavilo deklarirati da je memorija u kojoj se nalazi OS – ROM.

Dodatne aplikacije

Samsung je značajno proširio mogućnosti i600v s nekoliko aplikacija koje odlično pokrivaju nedostatke OS-a. Alarms služi za dodavanje više alarma u različita vremena, D-Day je napredna verzija Tasks, Notepad služi za kratke zabilješke, a World Clock za prikazivanje vremena u svjetskim gradovima. Od uslužnih aplikacija SmartSearch pretražuje uređaj po zadanim kriterijima, a Task Manager omogućava isključivanje i prebacivanje među otvorenim prozorima. Od ostalih ovdje su: Smart Converter, Stopwatch, VoiceAssist, Podcast, RSS Reader i praktičan paket za čitanje uredskih aplikacija Picsel Viewer. S dodatnim aplikacijama Samsung je uvelike oplemenio i600v, a hvalimo i nekoliko skinova za početni, Home zaslon i Windows Media Player.

KONKURENCIJA

HTC S620
Dosta jeftiniji model koji izgleda gotovo isto i osim HSDPA i video telefona, ima usporedive mogućnosti i bolju tipkovnicu. 

PLUS I MINUS

+ brzina
+ ergonomija

- manji zaslon
- tipkovnica

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori